Descoperă o rețetă simplă și delicioasă de cartofi noi cu smântână.

Cartofi noi cu smântână

Cartofii noi cu smântână sunt o alegere excelentă pentru orice masă. Ușor de preparat și extrem de gustoși, aceștia aduc un plus de prospețime și savoare oricărui meniu.

O garnitură versatilă, se potrivește de minune cu fripturi, pește sau chiar ca fel principal vegetarian.

Beneficii nutriționale

Cartofii noi sunt bogați în vitamine și minerale, în special vitamina C și potasiu. Conțin fibre esențiale pentru digestie și au un conținut scăzut de calorii.

Smântâna adaugă calciu și proteine, dar trebuie consumată cu moderație datorită conținutului ridicat de grăsimi.

Preparare 5 minute
Gătire 30 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi
  • 200 ml de smântână pentru gătit
  • 2 linguri de unt
  • Sare și piper după gust
  • 1 legătură de mărar sau pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Spală bine cartofii noi sub jet de apă rece pentru a îndepărta orice urmă de pământ. Nu trebuie curățați de coajă deoarece coaja este foarte subțire și plină de nutrienți.

Pune cartofii într-o oală cu apă rece și adaugă puțină sare. Fierbe-i timp de 15-20 de minute sau până când sunt fragezi, dar nu sfărâmicioși. Testează-i cu o furculiță pentru a verifica dacă sunt gata.

Scurge cartofii și lasă-i să se răcească puțin.

Într-o tigaie mare, topește untul la foc mediu. Adaugă cartofii fierți și rumenește-i ușor timp de 5-7 minute, până devin aurii.

Redu focul la mic și adaugă smântâna. Amestecă bine pentru ca smântâna să acopere uniform cartofii. Gătește pentru încă 2-3 minute, amestecând constant.

Asezonează cu sare și piper după gust. Presară mărarul sau pătrunjelul proaspăt tocat deasupra, pentru un plus de aromă și prospețime.

Sfaturi extra

  • Dacă vrei un sos mai gros, poți adăuga o lingură de făină în smântână înainte de a o turna peste cartofi
  • Pentru o variantă mai picantă, poți adăuga și puțin ardei iute tocat mărunt
  • Pentru un plus de savoare, poți adăuga usturoi zdrobit în untul topit înainte de a adăuga cartofii

Cartofii noi cu smântână se potrivesc de minune cu friptură de pui, porc sau pește.