Rețetă simplă și delicioasă de cozonac cu nucă, stafide și coajă de portocală. Un cozonac tradițional, dulce și pufos.
Nu știu cum e la tine, dar la mine, când se face cozonac în casă, parcă e sărbătoare. Mirosul ăla dulceag care umple toată casa… te duce cu gândul la Crăciun, la Paște, la momente faine cu familia. E ceva special la cozonac, nu e doar un simplu desert.
Și dacă tot vorbim de cozonac, hai să-ți spun despre unul dintre preferații mei: cel cu nucă, stafide și coajă de portocală. E o combinație super gustoasă. Nuca crocantă, stafidele dulci și coaja de portocală parfumată… se completează de minune.
Ingrediente
Pentru aluat
- 500 grame făină
- 4 gălbenușuri
- 300 ml lapte
- 25 ml ulei
- 30 grame drojdie proaspătă
- 100 grame unt
- 100 grame zahăr
- 10 ml rom
- Coaja rasă de la 1 portocală și 1 lămâie
- 2-3 plicuri de zahăr vanilat
Pentru umplutură
- 200 grame stafide
- 400 grame nucă măcinată
- 100 grame zahăr (sau după gust)
- Coaja tăiată cubulețe de la 2 portocale și 2 lămâi
- Albușurile rămase de la gălbenușuri
Mod de preparare
Pune 100 g de făină într-un bol mare. Adaugă 200 ml lapte cald (nu fierbinte) și amestecă rapid pentru a evita cocoloașele.
Lasă aluatul să se răcească.
Separat, freacă drojdia cu o linguriță de zahăr până devine lichidă.
Adaugă drojdia peste aluatul răcit, amestecă bine și lasă-l să dospească 15-20 de minute, până își dublează volumul.
Pregătirea compoziției lichide
Într-un alt bol, freacă gălbenușurile cu un praf de sare.
Adaugă zahărul, coaja rasă de portocală și lămâie, zahărul vanilat, romul, uleiul și 50 g de unt topit. Amestecă bine până compoziția devine albicioasă.
Prepararea aluatului
Toarnă compoziția de gălbenușuri peste maia.
Adaugă laptele rămas (100 ml) și amestecă.
Încorporează restul de făină și frământă timp de 15-20 de minute. Aluatul va fi lipicios la început, dar continuă până devine elastic și se desprinde de mâini și vas.
Adaugă restul de unt topit și încorporează-l prin pliere, fără să frămânți excesiv.
Lasă aluatul să crească timp de o oră, la loc cald, până își dublează volumul.
Pregătirea umpluturii
Amestecă nuca măcinată cu lapte (aproximativ 50 ml) doar cât să obții o textură cremoasă.
Adaugă zahărul, stafidele (înmuiate anterior în rom și scurse) și coaja tăiată cubulețe de portocale și lămâi.
Bate albușurile spumă și încorporează-le în amestecul de nucă.
Asamblarea și coacerea
Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară pe o suprafață unsă cu ulei.
Adaugă uniform umplutura și rulează aluatul strâns.
Așază ruloul într-o tavă de cozonac mare, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt.
Lasă cozonacul să crească până aproape de marginea formei (aproximativ 30-40 de minute).
Unge-l cu ou bătut și coace-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute. Nu deschide cuptorul în primele 25 de minute.
Testează cu o scobitoare; dacă iese curată, cozonacul este gata. Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l tăia și servi.
Sfaturi extra
- Poți adăuga în umplutură și alte ingrediente, cum ar fi rahat tăiat cubulețe, bucăți de ciocolată neagră sau merișoare confiate.
- Pentru un plus de aromă, poți înmuia stafidele în rom cu câteva ore înainte de a le folosi.