Cozonacul e nelipsit de pe masa de Crăciun și Paște. Se zice că fiecare casă are rețeta ei, transmisă de la bunici la părinți și apoi la copii. E mai mult decât un desert, e o parte din tradiție, un mod de a aduce familia împreună și de a sărbători momentele speciale. Nu contează să fie doar pufos, ci să aibă și o umplutură delicioasă. De aceea, îți propunem mai multe rețete de cozonac, numai bune de încercat pentru sărbători.

Indiferent dacă ești începător sau un maestru în arta cozonacului, aceste rețete te vor inspira să creezi cozonaci perfecți pentru orice ocazie.

Trucuri pentru cozonaci pufoși

Un cozonac reușit se bazează pe două elemente esențiale: aluatul și umpluturile. Aluatul trebuie să fie pufos și aerat, rezultatul unei frământări și dospiri atente. Umpluturile adaugă diversitate și bogăție fiecărei rețete, fie că sunt tradiționale sau inovatoare. Această combinație între aluatul perfect și umpluturile delicioase transformă cozonacul într-un desert special, iubit de toți.

  • Toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Cel mai indicat ar fi să le scoți din frigider cu câteva ore înainte.
  • Folosește ingrediente proaspete și de calitate. Drojdia proaspătă este mai bună decât drojdia uscată, iar laptele cald și ouăle la temperatura camerei vor ajuta aluatul să crească mai bine.
  • Frământă aluatul suficient. Frământarea ajută la dezvoltarea glutenului, care este ceea ce dă aluatului rezistența și elasticitatea necesară pentru a crește. Frământă aluatul timp de cel puțin 10 minute, sau până când este neted și elastic. 
  • Lasă aluatul să crească într-un loc cald și umed. O temperatură ideală pentru dospirea aluatului este de aproximativ 28 de grade Celsius. Asigură-te că aluatul este acoperit cu folie de plastic (nu prosop) pentru a preveni uscarea. 
  • Nu exagera cu dospirea aluatului. Dacă aluatul crește prea mult, va deveni moale și lipicios și va fi mai dificil de lucrat. Dospirea aluatului timp de aproximativ 1-2 ore este de obicei suficientă.
  • Coace cozonacii la o temperatură ridicată. Coacerea la o temperatură ridicată va ajuta la sigilarea aromei și la menținerea umezelii în cozonaci. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 40-50 de minute, sau până când sunt rumeniți. 

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru cozonaci pufoși:

  • Adăugă puțină coajă de lămâie sau portocală în aluat pentru a da cozonacilor o aromă mai proaspătă.
  • Nu exageră totuși cu umplutura. Prea multă umplutură va face cozonacii mai grei și mai puțin pufoși. În plus, există riscul să se crape la copt.
  • Nu deschide ușa cuptorului în primele 20-25 de minute.
  • Lasă cozonacii să se răcească complet înainte de a-i tăia.
1 din 16

Cozonacul cu nucă și cacao e genul ăla de desert care te face să te gândești la sărbători și la mese mari în familie. E simplu de făcut, dar are un gust deosebit.

Ingrediente umplutură:

  • 500 grame nucă
  • 7 albușuri
  • 100 grame zahăr vanilat
  • 100 grame cacao
  • esențe, după gust

2 din 16

Rețeta de cozonac cu nucă și rahat e una tradițională, pe care o găsești de obicei la mama sau la bunica. E perfectă pentru toți, pentru că îmbină gustul de rahat cu cel de nucă.

Ingrediente umplutură:

  • 5 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 2-3 linguri cacao
  • 1 lingură esență de rom
  • 400 grame nucă, măcinată
  • 100 grame rahat
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță scorțișoară

3 din 16

Cozonacul fără frământare este nu doar un mod eficient de a economisi timp și energie, dar și o soluție excelentă pentru cei care nu sunt obișnuiți cu frământarea aluaturilor.

Ingrediente umplutură:

  • Cacao: 4 linguri
  • Nuci mărunțite: 400 g
  • Stafide: 3-4 linguri
  • Rahat colorat: 150-200 grame
  • Zahăr vanilinat: 1 plic (pentru presărat)

4 din 16

Cozonacul simplu cu rahat se distinge prin simplitatea sa dulce și colorată, oferind o alternativă minunată la umpluturile mai complexe.

Ingrediente umplutură:

  • 700-800 grame rahat, tăiat în bucăți mici

5 din 16

Ce face cozonacul moldovenesc atât de deosebit? În primul rând, e vorba de modul de preparare. Moldovenii au un fel anume de a-l frământa și de a-l lăsa la dospit. E o artă, practic.

Frământatul lung și atent asigură că aluatul devine super pufos și aerat. E important să nu te grăbești cu frământatul, să-i dai timp aluatului să-și facă treaba.

Ingrediente umplutură:

  • 600 grame nucă măcinată
  • 300 ml lapte
  • 300 grame zahăr tos
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 25 grame cacao de bună calitate
  • 2 linguri esență de rom
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 3 albușuri de ou

6 din 16

Dacă te-ai plictisit de cozonacul clasic și vrei să impresionezi familia, prietenii sau musafirii cu ceva deosebit, atunci trebuie să încerci cozonacul Rosenkranz.

Rețeta originală este una de inspirație germană (așa cum sugerează și numele), care a fost preluată apoi în bucătăria maghiară și așa a ajuns și la noi. Cozonacul Rosenkranz este ușor de făcut, iar rezultatul final va fi unul delicios și de efect, cu care vei impresiona pe oricine.

Compoziția și modul de preparare sunt asemănătoare cu ale cozonacului obișnuit, doar că diferă forma de coacere și de prezentare. Dacă ai o rețetă de cozonac pe care o urmezi de fiecare dată, o poți folosi pe aceea și schimba doar la final. Dacă nu, această rețetă sigur îți va ieși perfect.

Ingrediente umplutură:

  • 3-4 albușuri de ou
  • 250 grame zahăr
  • 300 grame nucă, măcinată
  • câteva linguri de lapte
  • cacao
  • 200 grame zahăr, pentru caramelizat

7 din 16

Această rețetă de cozonac este o variantă mai originală a clasicului cozonac cu nucă și rahat. Fulgii de migdale și halvaua îi adaugă o notă de savoare și un aspect deosebit.

Ingrediente umplutură:

  • 200 grame fulgi de migdale
  • 300 grame nuci
  • 150 grame halva simplă
  • 5 albușuri
  • 1 praf de sare

8 din 16

Dacă nu îți place cacaoa și vrei ceva mai simplu, îți arătăm aici cum să faci un cozonac doar cu nucă. E o rețetă ușor de urmat, cu ingrediente pe care le găsești ușor.

Ingrediente umplutură:

  • 500 grame nuci măcinate
  • 350 grame zahăr pisat
  • un praf de sare
  • 1/2 cană lapte

9 din 16

Pe lângă ingredientele de bază pentru aluat, cum ar fi făina, drojdia, laptele, untul, zahărul și ouăle, ingredientele care îi conferă cozonacului caracterul său distinct sunt, bineînțeles, rahatul și stafidele.

Ingrediente umplutură:

  • 250-300 grame rahat, tăiat în bucăți mici
  • 150 grame stafide
  • 3 linguri de rom sau coniac
  • 2 linguri de apă, călduță

10 din 16

Această rețetă reprezintă un compromis între necesitatea frământării pentru activarea glutenului, care face aluatul pufos, și lipsa de timp sau comoditatea. Potrivită atât pentru cozonaci de post, cât și pentru cozonaci tradiționali, rețeta noastră economisește timp, permițându-ți să te concentrezi și pe alte preparate delicioase pentru familie și prieteni.

Ingrediente umplutură:

  • 400 grame nucă, măcinată
  • 200 grame rahat
  • 200 grame zahar pudra
  • 150 grame stafide
  • 50 grame cacao
  • 6 albusuri

11 din 16

Cozonacul cu nucă și ciocolată reprezintă o reinterpretare delicioasă a clasicului desert românesc, oferind o combinație savuroasă între gustul nucilor, cacao și ciocolată.

Ingrediente umplutură:

  • 300 grame nuci măcinate
  • 100 grame zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 100 grame ciocolată neagră, tocată mărunt
  • 100 ml lapte
  • esență de rom (opțional)

12 din 16

Dacă doriți să adăugați ceva cu adevărat special la masa de Paște sau dacă pur și simplu vreți să pregătiți ceva deosebit de reconfortant într-un weekend, ar trebui să încercați să faceți pinca. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, în momentul preparării, aceasta vă va umple casa cu un parfum deosebit.

Ingrediente:

  • 750 de grame de făină integrală sau albă
  • 14 grame de drojdie uscată
  • 175 de grame de zahăr tos
  • Un vârf de cuțit de sare
  • O lingură de zahăr vanilat
  • 150 de grame de unt sau 75 de grame de unt și 75 de grame de untură de porc
  • 150 de mililitri de lapte cald
  • 90 de grame de smântână cât mai grasă
  • 3 ouă și încă un gălbenuș
  • 40 de mililitri de rom
  • 40 de grame de stafide brune
  • 50 de grame de amestec de fructe confiate, opțional
  • Coaja rasă fin de la o portocală bio
  • Coaja rasă fin de la o jumătate de lămâie bio

Mod de preparare

Mai întâi, curățați stafidele de eventualele impurități și puneți-le la înmuiat într-un bol cu 40 de mililitri de rom. Separat, într-un castron mai mare, cerneți făina și adăugați sarea, zahărul și zahărul vanilat. Amestecați toate aceste ingrediente uscate.

Ulterior, turnați într-un bol mai întâi laptele călduț și apoi drojdia uscată. Amestecați până când drojdia se dizolvă.

După dizolvarea completă a drojdiei, turnați-o peste amestecul de făină, sare, zahăr și zahăr vanilat. Adăugați și cele trei ouă întregi, coaja rasă fin de la portocală și lămâie, smântâna și stafidele cu tot cu romul în care au stat la înmuia. Tot acum, adăugați și fructele confiate, dacă doriți să le folosiți.

Frământați cu mâna, încet, timp de aproximativ 10 - 15 minute, până când se formează un aluat moale. Acoperiți aluatul cu un prosop de bucătărie curat și lăsați-l într-un loc călduț să crească, până când își dublează volumul. Durează aproximativ o oră.

După ce aluatul din castron a crescut, frământați-l din nou, de această dată având grijă să adăugați cele 150 de grame de unt topit și răcit sau combinația de 75 grame de unt și 75 grame de untură de porc, la fel, topită și răcită.

Acoperiți aluatul din nou cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să crească iar, într-un loc cald, până la dublarea volumului.

Apoi, scoateți aluatul pe masă și împățiți-l în cinci părți cât mai egale, modelând fiecare parte în forma unei pâini, așezând fiecare pinca astfel obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Cu ajutorul unei foarfeci de bucătărie, tăiați partea de deasupra a aluatului, astfel încât să formați o cruce. Cu o pensulă de bucătărie, ungeți fiecare pinca cu un ou bătut bine.

Acoperiți tăvile cu o foaie de hârtie pergament și lăsați-le deoparte pentru aproximativ 30 de minute. Preîncălziți cuptorul la temperatura de 180 grade Celsisus. Apoi, dați tăvile în cuptor pentru aproximativ 30 - 35 de minute.

După ce scoateți cozonacii din cuptor, cât aceștia sunt încă fierbinți, ungeți-i din nou cu un ou bine bătut și presărați zahăr deasupra.

13 din 16

Descoperă gustul autentic al cozonacului rusesc kulich, un desert tradițional preparat cu pasiune și atenție pentru detalii. Pufos, aromat și cu o consistență perfectă, acest cozonac va fi cu siguranță vedeta mesei de sărbători!

14 din 16

Kozunak este un cozonac bulgăresc împletit ce se pregătește de obicei de Crăciun și de Paște sau la alte ocazii speciale. De regulă, are formă dreptunghiulară, însă mai este întâlnit și în formă rotundă.

15 din 16

Dacă nu ați făcut până acum cozonac din cauza frământatului, ei bine, scăpați de acest stres dacă îi frământați cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unei mașini de făcut pâine.

Ingrediente:

  • Pentru aluat
    • 250 ml de lapte
    • 1 linguriță de sare
    • 125 gr de unt moale
    • 2 ouă
    • 2 gălbenusuri de ou
    • 760 gr de făină
    • 150 gr de zahăr
    • coajă de lămâie și de portocală
    • esența după gust
    • 3 cupe drojdie uscată sau un cub de drojdie proaspătă
  • Pentru umplutura de cozonac
    • 2 albușuri de ou
    • 4 linguri de zahăr
    • nucă
    • rahat
    • stafide

Mod de preparare

Pentru început, setați programul de aluat la mașina de făcut pâine și puneți ingredientele enumerate mai sus. Programul include aproximativ 25 de minute de frământat și o oră de dospit. După ce ați finalizat acest pas, împărțiți aluatul în două și veți obține 2 cozonaci. Puteți folosi umplutura clasică sau cea cu mac, în funcție de preferințele dumneavoastră.

În cazul în care optați pentru umplutură cu stafide și rahat, nu trebuie decât să amestecați aluatul cu aceste ingrediente și apoi să îl puneți în forma pe care o aveți.

În schimb, dacă alegeți umplutura cu cacao și nucă, atunci va trebui să bateți cele două albușuri până devin spumă, adăugați cele 4 linguri de zahăr, cacao și nuca (măcinată), iar la final puneți și stafidele. Astfel, din prima jumătate de aluat, formați 2 foi identice, le umpleți cu compoziție și apoi le rulați și le împletiți între ele. Puneți apoi cozonacul în forma tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra îl ungeți cu oul bătut șu presărați zahăr.

Următorul și cel mai important pas este să băgați cozonacii la cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade. Ideal ar fi să aveți o funcție de coacere cu abur la cuptor, însă, nu este nicio problemă dacă nu o aveți. Puneți pe fundul cuptorului o tăviță cu apă clocotită, pentru a forma aburul de care aveți nevoie. Puteți să o scoateți după 15 minute, apoi mai lăsați cozonacii la cuptor încă 45 de minute, la aceeași temperatură. Vor ieși rumeniți și delicioși!

16 din 16

O alternativă la cozonacul clasic, umplut cu nucă, stafide și rahat, care se face ușor și pe care nu e nevoie să-l frământați până vă dor mâinile.

Trebuie, însă, să țineți cont că aluatul are nevoie de câteva ore bune pentru a se dospi cum trebuie, deci ar fi ideal să-l pregătiți seara și să stea la frigider peste noapte, pentru a crește cum trebuie.

Câte calorii are o felie de cozonac?

Cozonacul este recunoscut pentru conținutul său bogat în zahăr și grăsimi. Datorită ingredientelor precum nucă, zahăr, rahat, stafide, ciocolată, unt sau ulei, care sunt considerate surse dense de calorii, o felie de cozonac poate avea un număr semnificativ de calorii.

De exemplu, nucile conțin peste 650 de calorii la 100 de grame, iar untul și ciocolata pot avea între 500 și 600 de calorii la aceeași cantitate. Din acest motiv, specialiștii în nutriție recomandă un consum moderat de cozonac, sugerând limitarea la una sau două felii pe zi în perioada sărbătorilor pentru a menține o siluetă echilibrată.

De exemplu, 100 de grame de cozonac făcut în casă, cu nucă, cacao și stafide, conține aproxiamtiv 400 calorii, aproape 19 grame grăsimi și peste 21 grame de zaharuri. Dacă mai adaugăm și rahat în umplutură, ajungem lejer la 450 calorii / 100 grame.

O felie de cozonac nu ar trebui să depășească 100-150 de grame, adică să nu nu fie mai groasă de un deget și ar fi ideal să o mâncăm în prima parte a zilei.

Idei de servire

Acum că ai cozonacul dorit, hai să-ți dau câteva idei cu ce poți să-l servești, în afara de a-l mânca simplu.

În primul rând, un pahar de lapte cald e ca o îmbrățișare pentru o felie de cozonac. E confortabil și familiar, perfect pentru zilele alea când vrei ceva simplu și bun.

Poți încerca să-l savurezi cu o cană de ceai, în special cele aromate, ca ceaiul de mere și scorțișoară, care complementază perfect aromele cozonacului.

Iar pentru iubitorii de cafea, cozonacul și cafeaua sunt ca yin și yang. Fie că preferi un espresso tare, o cafea cu caramel și frișcă sau chiar un latte, aroma cafelei balansează perfect dulceața cozonacului. E combinația clasică pentru pauzele de la birou sau diminețile aglomerate.

Și dacă vrei să adaugi ceva pe lângă, un strat fin de unt pe o felie de cozonac e ceva simplu, dar care face diferența. Sau, pentru o schimbare, încearcă un gem de caise sau de fructe de pădure.

Pentru cei care vor să experimenteze, o combinație de dulce și sărat poate fi interesantă. Pune o felie de brânză fină pe cozonac, poate fi de capră sau chiar blue cheese, și vei avea o surpriză plăcută. E neobișnuit, dar crede-mă, merită încercat.