Dacă nu ați făcut până acum cozonac din cauza frământatului, ei bine, scăpați de acest stres dacă îi frământați cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unei mașini de făcut pâine. O rețetă de cozonac frământat și dospit la mașina de pâine vă propunem și noi, astăzi.

Cozonac frământat la mașina de făcut pâine

Nu există masă de sărbătoare fără cozonaci. Fie că alegem să-i cumpărăm, comandăm, sau îi facem în casă, să umple bucătăria cu parfumul lor, cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Crăciun, Revelion, Paște și sărbătorile tradiționale, în general.

Cu nucă, cu cacao, cu rahat sau cu stafide, aceștia reprezintă un desert irezistibil pentru orice român.

Dacă până acum, vă chinuiați să frământați cozonacul, să îl lăsați la dospit ore întregi și abia apoi să îl coaceți, acum totul este mult mai ușor. Îl puteți pregăti la mașina de pâine și veți avea parte de un preparat deosebit, delicios, care poate fi consumat alături de cafeaua de dimineață și nu numai.

Mai mult, este pufos, aerat și ușor rumenit deasupra, numai bun pentru o gustare la birou sau un desert atunci când vă vin musafiri sau rudele în vizită.

Cum faci un aluat perfect la mașina de pâine

Indiferent de marca de mașină de făcut pâine pe care o folosiți, secretul unui aluat proaspăt și pufos constă în gramajul ingredientelor:

  • cerneți făina de minimum 3 ori pentru a obține un aluat pufos
  • alegeți un unt cu peste 80% grăsime, de calitate
  • pregătiți maiaua separat, amestecând drojdia cu laptele călduț și făina. Dacă drojdia nu crește și nu face bule, atunci nu este bună
  • citiți bine instrucțiunile de utilizare a mașinii de făcut pâine și urmați-le ca la carte

Orice mașină de făcut pâine are un program simplu de frământare și dospire. Asta înseamnă că tot ce aveți de făcut este să puneți ingredientele pentru aluat în mașină, să selectați programul de frământare + dospire și să vă ocupați doar de umplutură.

Rețeta de cozonac frământat la mașina de făcut pâine

Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

Pentru aluat

  • 250 ml de lapte
  • 1 linguriță de sare
  • 125 gr de unt moale
  • 2 ouă
  • 2 gălbenusuri de ou
  • 760 gr de făină
  • 150 gr de zahăr
  • coajă de lămâie și de portocală
  • esența după gust
  • 3 cupe drojdie uscată sau un cub de drojdie proaspătă

Pentru umplutura de cozonac

  • 2 albușuri de ou
  • 4 linguri de zahăr
  • nucă
  • rahat
  • stafide

Mod de preparare

Pentru început, setați programul de aluat la mașina de făcut pâine și puneți ingredientele enumerate mai sus. Programul include aproximativ 25 de minute de frământat și o oră de dospit. După ce ați finalizat acest pas, împărțiți aluatul în două și veți obține 2 cozonaci. Puteți folosi umplutura clasică sau cea cu mac, în funcție de preferințele dumneavoastră.

În cazul în care optați pentru umplutură cu stafide și rahat, nu trebuie decât să amestecați aluatul cu aceste ingrediente și apoi să îl puneți în forma pe care o aveți.

În schimb, dacă alegeți umplutura cu cacao și nucă, atunci va trebui să bateți cele două albușuri până devin spumă, adăugați cele 4 linguri de zahăr, cacao și nuca (măcinată), iar la final puneți și stafidele. Astfel, din prima jumătate de aluat, formați 2 foi identice, le umpleți cu compoziție și apoi le rulați și le împletiți între ele. Puneți apoi cozonacul în forma tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra îl ungeți cu oul bătut șu presărați zahăr.

Următorul și cel mai important pas este să băgați cozonacii la cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade. Ideal ar fi să aveți o funcție de coacere cu abur la cuptor, însă, nu este nicio problemă dacă nu o aveți. Puneți pe fundul cuptorului o tăviță cu apă clocotită, pentru a forma aburul de care aveți nevoie. Puteți să o scoateți după 15 minute, apoi mai lăsați cozonacii la cuptor încă 45 de minute, la aceeași temperatură. Vor ieși rumeniți și delicioși!

Sfaturi utile pentru un cozonac perfect

Sigur v-ați dat seama că este foarte ușor să faceți cozonacul la mașina de pâine, însă sunt câteva aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a avea un preparat de succes:

  • folosiți ouă de casă pentru ca aluatul să fie pufos. Va avea și o culoare galbenă, foarte frumoasă
  • când pregătiți drojdia, încălziți puțin (să nu fie fierbinte) laptele
  • bateți albușurile cu puțin suc de lămâie
  • ingredientele, respectiv untul, ouăle, laptele și smântâna ar trebui să fie la temperatura camerei
  • pentru a obține o coajă crocantă, ungeți cozonacul cu un gălbenuș de ou, bătut cu puțin lapte, chiar înainte de a-l pune la cuptor
  • dacă alegeți umplutura cu nuci și cacao, atunci ar fi indicat ca, după frământare, să scoateți cozonacul din mașina de făcut pâine, să îl întindeți pe blatul de lucru pentru a adăuga umplutura, iar apoi să îl rulați și să îl puneți înapoi la programul de coacere sau în cuptor