Această rețetă croată de cozonac cu lămâie și stafide este exact ce ai nevoie pentru a-ți încânta papilele gustative și pentru a aduce o notă de prospețime în tradiționalul cozonac de Paște.

Cozonac cu lămâie și stafide - rețeta croată de Pinca

Pinca este un fel de cozonac cu lămâie și stafide, de origine croată, ce se pregătește în mod tradițional de Paște. Aluatul acestui preparat conține mult unt și uneori și untură de porc și este aromat cu coajă de lămâie și de portocale. Acesta mai poate conține fructe confiate sau uscate.

Dacă doriți să adăugați ceva cu adevărat special la masa de Paște sau dacă pur și simplu vreți să pregătiți ceva deosebit de reconfortant într-un weekend, ar trebui să încercați să faceți pinca. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, în momentul preparării, aceasta vă va umple casa cu un parfum deosebit.

Dezavantajul este că pinca necesită mult timp de pregătire. În plus, există mai multe lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când o preparați, astfel încât să obțineți o textură moale și pufoasă.

Aluatul pentru pinca trebuie să crească de trei ori. Este deosebit de important să îi acordați suficient timp pentru a crește. Ideal ar fi să țineți pinca în cuptor pentru 30 - 35 de minute. O coacere mai îndelungată nu va face decât să usuce aluatul.

Pentru ca aluatul de pinca să iasă foarte bine, trebuie ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Secretul unui aluat deosebit de moale pentru pinca este untura. Dacă nu vă place, o puteți înlocui cu unt.

Important este ca grăsimile, indiferent că este vorba doar despre unt, trebuie să fie încorporate în aluat abia după cea de-a doua creștere a sa, pentru că acestea încetinesc, iar uneori întrerup procesul de creștere a aluatului. În mod tradițional, pinca se face cu o zi înainte pentru a fi coaptă în dimineața Paștelui.

Rețeta croată de cozonac cu lămâie și stafide

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 750 de grame de făină integrală sau albă
  • 14 grame de drojdie uscată
  • 175 de grame de zahăr tos
  • Un vârf de cuțit de sare
  • O lingură de zahăr vanilat
  • 150 de grame de unt sau 75 de grame de unt și 75 de grame de untură de porc
  • 150 de mililitri de lapte cald
  • 90 de grame de smântână cât mai grasă
  • 3 ouă și încă un gălbenuș
  • 40 de mililitri de rom
  • 40 de grame de stafide brune
  • 50 de grame de amestec de fructe confiate, opțional
  • Coaja rasă fin de la o portocală bio
  • Coaja rasă fin de la o jumătate de lămâie bio

Mod de preparare

Mai întâi, curățați stafidele de eventualele impurități și puneți-le la înmuiat într-un bol cu 40 de mililitri de rom. Separat, într-un castron mai mare, cerneți făina și adăugați sarea, zahărul și zahărul vanilat. Amestecați toate aceste ingrediente uscate.

Ulterior, turnați într-un bol mai întâi laptele călduț și apoi drojdia uscată. Amestecați până când drojdia se dizolvă.

După dizolvarea completă a drojdiei, turnați-o peste amestecul de făină, sare, zahăr și zahăr vanilat. Adăugați și cele trei ouă întregi, coaja rasă fin de la portocală și lămâie, smântâna și stafidele cu tot cu romul în care au stat la înmuia. Tot acum, adăugați și fructele confiate, dacă doriți să le folosiți.

Frământați cu mâna, încet, timp de aproximativ 10 - 15 minute, până când se formează un aluat moale. Acoperiți aluatul cu un prosop de bucătărie curat și lăsați-l într-un loc călduț să crească, până când își dublează volumul. Durează aproximativ o oră.

După ce aluatul din castron a crescut, frământați-l din nou, de această dată având grijă să adăugați cele 150 de grame de unt topit și răcit sau combinația de 75 grame de unt și 75 grame de untură de porc, la fel, topită și răcită.

Acoperiți aluatul din nou cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să crească iar, într-un loc cald, până la dublarea volumului.

Apoi, scoateți aluatul pe masă și împățiți-l în cinci părți cât mai egale, modelând fiecare parte în forma unei pâini, așezând fiecare pinca astfel obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Cu ajutorul unei foarfeci de bucătărie, tăiați partea de deasupra a aluatului, astfel încât să formați o cruce. Cu o pensulă de bucătărie, ungeți fiecare pinca cu un ou bătut bine.

Acoperiți tăvile cu o foaie de hârtie pergament și lăsați-le deoparte pentru aproximativ 30 de minute. Preîncălziți cuptorul la temperatura de 180 grade Celsisus. Apoi, dați tăvile în cuptor pentru aproximativ 30 - 35 de minute.

După ce scoateți cozonacii din cuptor, cât aceștia sunt încă fierbinți, ungeți-i din nou cu un ou bine bătut și presărați zahăr deasupra.

Sfaturi pentru a face cel mai bun cozonac cu lămâie și stafide

Înainte de a începe să preparați pica, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Un alt sfat, dacă doriți să obțineți cel mai bun rezultat, este să nu coaceți aluatul pentru prea mult timp sau la o temperatură prea ridicată. Altfel, pinca va căpăta un miez uscat. Dacă doriți să nu se usuce prea mult crusta, acoperiți cozonacii cu folie de aluminiu.

În cazul în care nu găsiți lămâi și portocale netratate, organice, puteți încerca această rețetă cu esențe de lămâie și portocală. Însă, cea mai bună pica este cea care conține coajă de lămâie și portocală proaspăt rasă.

Dacă doriți, puteți îmbogăți acest cozonac originar din Croația cu fructe uscate, cum ar fi: stafide, smochine, caise, ananas, merișoare etc.

De Paște, ce poate fi mai delicios decât un cozonac tradițional croat? Încearcă rețeta și bucură-te de aroma inconfundabilă și gustul divin al acestui cozonac cu lămâie și stadide!