Descoperă cum să gătești creveți într-un sos de roșii bogat și plin de arome. O rețetă perfectă pentru o cină impresionantă, dar surprinzător de simplă și rapidă.

Creveți în sos de roșii. Rețetă aromată și ușor de preparat

Când vine vorba de gătit, uneori cele mai simple rețete sunt și cele mai bune. Asta e exact cazul cu rețeta noastră de azi: creveți în sos de roșii. E genul de mâncare care nu dă greș niciodată, fiind perfectă atât pentru o seară liniștită acasă, cât și pentru a impresiona musafirii.

De ce e atât de specială? Pentru că e simplă, rapidă și incredibil de gustoasă. Ai nevoie de câteva ingrediente simple, pe care le găsești la orice supermarket și puțin timp la dispoziție. Creveții aduc un gust de mare care se potrivește minunat cu sosul de roșii, iar cu câteva condimente simple, transformi totul într-o mâncare care pare că a ieșit direct dintr-un restaurant fancy.

Poți folosi creveți proaspeți sau congelati, în funcție de ce găsești. Dacă folosești creveți congelati, doar asigură-te că îi dezgheți înainte de a-i găti.

Nu trebuie să fii un chef profesionist ca să faci acest fel de mâncare. E perfectă pentru oricine vrea să pregătească ceva rapid, dar sănătos și delicios.

Cum gătești creveții

Există o regulă de aur în gătitul creveților - nu te îndepărta de lângă tigaie! Când sunt gătiți într-o tigaie încinsă, creveții mari se fac rapid. E vorba doar de un minut, maxim două, pe fiecare parte. Și vrei să eviți cu orice preț să-i gătești prea mult, pentru că au tendința să devină tari și cauciucați.

Când sunt gata, creveții trec de la o culoare translucidă la una opacă. LUn truc e să-ți ții ochii pe tăietura din spatele crevetului, acolo unde a fost devenat. Îndată ce carnea din acea zonă devine opacă, creveții sunt gata.

Așadar, ideea e simplă: stai cu ochii pe creveți și ia-i de pe foc imediat ce-și schimbă culoarea. Așa te asiguri că rămân fragezi și gustoși, exact cum trebuie să fie.

Rețeta de creveți în sos de roșii

Ingrediente

  • 450 grame de creveți medii-mari, decorticați și devenați
  • 4 lingurițe de ulei de măsline, împărțite
  • 1/4 linguriță de sare kosher, împărțită
  • 1/2 linguriță de piper măcinat, împărțit
  • 1/2 ceapă galbenă mică, tocată fin
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1/8 până la 1/4 linguriță fulgi de ardei iute roșu
  • 1 conservă (800 grame) de roșii zdrobite
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat

Mod de preparare

Pune creveții într-un bol mediu. Amestecă-i cu 2 lingurițe de ulei de măsline, 1/4 linguriță de sare și 1/4 linguriță de piper.

Încinge o tigaie mare, neaderentă sau ceramică, la foc mediu-mare. Adaugă creveții într-un singur strat și prăjește-i aproximativ 1 minut pe fiecare parte, întorcându-i cu un clește. Dacă nu încap toți creveții în tigaie într-un singur strat, gătește-i în 2 serii.

Transferă creveții pe un platou sau într-un bol.

Dacă sunt multe resturi lipite de fundul tigăii, fie șterge-le cu grijă cu un prosop de hârtie umed, fie spală tigaia.

Reduce focul la mediu. Încinge celelalte 2 lingurițe de ulei de măsline în tigaie. Adaugă ceapa și gătește, amestecând ocazional, până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, 4-5 minute.

Adaugă usturoiul, oregano, 1/2 linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper și fulgii de ardei iute roșu. Gătește, amestecând, timp de 1 minut.

Adaugă roșiile zdrobite. Gătește la foc mic, amestecând ocazional, timp de 15 minute.

Adaugă creveții gătiți și pătrunjelul. Gustă și ajustează condimentele, dacă este necesar.

Servește cu paste, orez, quinoa sau piure.

Sfaturi pentru a face cei mai buni creveți în sos de roșii

  • Creveții trebuie să fie curățați și devenați. Dacă folosești creveți congelati, asigură-te că îi dezgheți înainte de a-i găti.
  • Mărimea cepei poate varia, așa că folosește o jumătate de ceapă mică sau ajustează după gust.
  • Ajustează cantitatea de fulgi de ardei iute în funcție de cât de picant îți dorești.
  • Calitatea roșiilor zdrobite poate influența foarte mult gustul sosului, așa că alege o marcă de încredere.

Cu ce poți să-i mănânci

Pentru a servi creveții în sos de roșii, ai câteva opțiuni excelente care se potrivesc de minune. Un clasic ar fi să-i servești peste o porție generoasă de paste, fie că alegi spaghetti, fettuccine sau chiar tagliatelle. Dacă vrei ceva mai ușor, poți opta pentru orez simplu sau pilaf.

De asemenea, creveții în sos de roșii pot fi savurați și cu o pâine bună de tip ciabatta sau focaccia, ideală pentru a "șterge" sosul rămas în farfurie.

Nu uita de o salată proaspătă pentru a echilibra masa, cum ar fi o salată verde simplă sau o salată caprese pentru a păstra tema mediteraneană.