Pilaful de orez simplu este o garnitură ce se potrivește de minune cu fel și fel de mâncăruri, cu sau fără carne. Modul de preparare este cât se poate de ușor și nu aveți nevoie decât de cinci ingrediente, pe care cel mai probabil le găsiți deja în cămară.
Gătit în acest fel, pilaful este genul de garnitură ce are atât o textură foarte plăcută, cât și savoare, dar care lasă felul de mâncare principal să strălucească, completându-l și oferind sațietate.
Unde a fost inventat pilaful
Cel mai probabil, pilaful își are originea în Persia, în teritoriul ce aparține Turciei în prezent. Există versiuni ale acestui fel de mâncare în multe bucătării din întreaga lume.
În India, acest preparat se numește „pulao” și, în ciuda faptului că ingredientele folosite variază de la o regiune la alta, acesta este gătit cu condimente tradiționale indiene. În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, pilaful este cunoscut sub numele de „pilau”.
Cel mai frecvent, pilaful este pregătit cu orez. Însă, în diverse culturi, oamenii folosesc o varietate de cereale pentru pilaf. Totuși, cel mai adesea, pilaful este pregătit din orez și supă sau apă ce se pun într-o oală, aceste ingrediente fiind completate de condimente, ierburi, legume și, uneori, carne.
Care este cel mai bun orez pentru pilaf
Pentru această rețetă este nevoie de orez alb, de preferință cu bob lung, pentru că acesta capătă o textură moale, pufoasă. Însă, puteți folosi și alte tipuri de orez. Cantitatea de lichid pe care o adăugați la pilaf depinde de orezul pe care îl folosiți. Urmați instrucțiunile de pe ambalajul orezului.
Rețeta de pilaf de orez simplu
Ingrediente
- 200 de grame de orez alb cu bob lung sau alt tip de orez
- O lingură de ulei de măsline extravirgin sau unt, după preferință
- O jumătate de ceapă galbenă medie, tăiată în cubulețe
- O jumătate de linguriță de sare fină
- 400 de mililitri de supă de pui, supă de legume, apă sau un amestec de apă și supă, după preferință
Mod de preparare
Înainte de a face orice altceva, puneți cele 200 de grame de orez într-o strecurătoare și clătiți bine în chiuvetă, sub jet de apă rece. Apa ce curge prin boabele de orez va avea la început un aspect lăptos, dar apoi va deveni mai limpede. Atenție! Nu este nevoie să uscați orezul înainte de a-l găti. De fapt, un pic de umiditate este de preferat în această rețetă.
După aceea, puneți strecurătoarea de orez deoparte în timp ce gătiți ceapa. Încingeți uleiul de măsline sau untul într-o cratiță sau un wok, la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți-o până când aceasta devine translucidă și moale.
Apoi, adăugați în cratiță orezul strecurat și amestecați pentru a-l acoperi cu uleiul de măsline sau cu untul. Continuați să gătiți, amestecând des, până când boabele de orez devin ușor translucide. După aceea, turnați supa sau apa și sarea în cratiță și măriți focul la mediu spre mare. Aduceți amestecul la punctul de fierbere.
De îndată ce apa dă în clocot, reduceți focul la mic și acoperiți cratița. Gătiți fără a ridica capacul timp de 15 până la 18 minute. În cele din urmă, verificați dacă orezul este fraged și a absorbit tot lichidul. Dacă nu s-a întâmplat acest lucru, acoperiți din nou cratița cu capacul și mai gătiți timp de câteva minute, având grijă să mai adăugați câteva linguri de apă dacă este nevoie.
Luați cratița de pe foc și lăsați-o să stea, acoperită, timp de încă cinci până la zece minute. Îndepărtați capacul și amestecați pilaful cu ajutorul unei furculițe. Transferați orezul într-un bol și acesta este gata de servire.
Puteți servi acest pilaf simplu atât lângă fel și fel de preparate, cum ar fi o friptură de pui, porc, vită sau miel, la grătar sau la cuptor, precum și lângă mâncăruri precum șnițele de vită, porc sau pui, ostropel de pui, chitfele cu sos, pui cu smântână sau tocăniță de legume ori alte mâncăruri cu sos, după cum preferați.
Cât timp puteți păstra pilaful la frigider
Puteți să păstrați la frigider pilaful gătit după această rețetă într-un recipient bine acoperit timp de până la cinci zile. Atenție! Orezul trebuie să fie rece atunci când îl puneți în frigider.
Când doriți să îl serviți, puteți reîncălzi pilaful în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, amestecând frecvent pe măsură ce acesta se reîncălzește. În cazul în care pilaful pare uscat în timp ce îl reîncălziți pe aragaz, adăugați puțină supă sau puțină apă, după cum preferați.
În plus, dacă nu doriți să serviți pilaful rămas tot ca garnitură, îl puteți transforma ușor în orez prăjit cu carne de pui, creveți sau legume. De altfel, orezul prăjit ar fi fost inventat în Asia tocmai pentru a folosi orezul rămas de la masa precedentă. Este nevoie să adăugați doar câteva ingrediente, precum puțin ulei, sos de soia, câteva ouă, legume și, dacă doriți, carne ori creveți și condimentele preferate.