Salata Caprese este o salată simplă și elegantă, realizată cu felii alternante de roșii suculente și coapte și mozzarella cremoasă. Vezi ingredientele și cum se prepară.
Salata Caprese se acoperă cu frunze proaspete de busuioc și se stropește cu ulei de măsline și/sau oțet balsamic, apoi se presară cu sare și piper.
Această rețetă clasică italiană folosește ingrediente proaspete și aromate, fiind perfectă pentru zilele de vară.
Cunoscută și sub numele de Insalata Caprese sau "salata din Capri", este un aperitiv delicios, o garnitură sau un prânz ușor, pe cât de răcoritoare, pe atât de ușor de preparat.
Rețeta își are originea în anii 1950 la Trattoria da Vincenzo (Italia) pentru clienții obișnuiți de la prânz care comandau pur și simplu o roșie coaptă, care era servită cu fior di latte (mozzarella proaspătă din lapte de vacă, deoarece în Capri nu se găsea bivoliță). Pe insulă, ingredientele salatei includ câteva frunze de rucola sălbatică și un vârf de cuțit de oregano uscat, dar peste tot în Italia, se folosește busuiocul.
Pentru această rețetă clasică, este imperativ să folosiți cele mai proaspete ingrediente. Rețeta este foarte populară vara, când roșiile sunt cele mai suculente, mai dulci și mai aromate.
Cum se prepară salata Caprese
Ingrediente
- 4 roșii mari coapte, tăiate în felii groase
- 230 de grame de mozzarella proaspătă, tăiată în felii groase
- 50 de grame de frunze proaspete de busuioc sau rucola, spălate bine și uscate
- 1/4 linguriță de oregano uscat, dacă se folosește rucola în loc de busuioc
- 3 - 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- Sare de mare fină, după gust
- Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Ingrediente opționale:
- Un strop de oțet balsamic
- Bucățele de pesto
- Piersici tăiate felii
- Frunze de mentă
- Felii de avocado
- Căpșuni
Mod de preparare
Aranjați roșiile, mozzarella și frunzele de busuioc pe un platou. Stropiți cu ulei de măsline și presărați cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.
Dacă doriți, adăugați din ingredientele opționale.
Cu ce se servește
Acest fel de mâncare se servește de obicei ca garnitură sau aperitiv, deși poate fi savurat de unul singur pentru un prânz ușor sau o cină rapidă. Salata Caprese se prepară simplu și rapid - cea mai mare parte a muncii constă în pregătirea ingredientelor.
Adăugarea unei garnituri la salata Caprese este o modalitate excelentă de a adăuga un plus de savoare.
- Pâine prăjită cu avocado
- Dovlecei prăjiți
- Piure de cartofi
- Orez
- Cartofi dulci prăjiți
Beneficiile pentru sănătate ale unei salate Caprese
Salata caprese tradițională include trei ingrediente principale: roșii, busuioc și mozzarella proaspătă.
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine zilnice. O porție de roșii vă oferă aproximativ 40% din aportul zilnic de vitamina C. Veți primi, de asemenea, o doză bună de potasiu, vitamina K și vitamina A. Roșiile își obțin culoarea roșie caracteristică de la licopen, un fitonutrient care suține sănătatea inimii și a ochilor.
Busuiocul este plin de antioxidanți, vitamine și uleiuri esențiale naturale. O parte din valoarea nutritivă a busuiocului se pierde atunci când este uscat, dar în salata caprese se folosește cel proaspăt. Acești antioxidanți, vitaminele și uleiurile pot reduce riscul de cancer, diabet, artrită și boli de inimă!
Mozzarella proaspătă este minim procesată și este bogată în proteine, potasiu, fier, sodiu și clorură. De asemenea, are 18% din necesarul zilnic de calciu într-o singură porție! Un alt ingredient benefic din mozzarella este fosforul, un mineral care permite organismului să folosească calciul. Salata caprese tradițională nu conține carne, dar proteinele găsite în mozzarella vor fi suficiente pentru a vă simți sătul și plin de energie până la următoarea masă.
Calorii și valori nutriționale
O porție de o sută de grame de salată Caprese are 140 calorii.
-
Calorii
140kcal
-
Carbohidrați
3g
-
Zaharuri
2g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
11g
-
Grăsimi saturate
5g
-
Colesterol
29mg
-
Sodiu
285mg
-
Potasiu
165mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.