Gemul de mere cu scoțișoară are o aromă deosebită și este o încântare în sezonul rece, servit pe felii de pâine prăjită caldă, cu unt, lângă ceai sau cafea, sau chiar folosit în alte deserturi.

Gem de mere cu scorțișoară

Acest preparat deosebit se potrivește de minune și în zilele cu temperaturi ridicate, când poate fi folosit drept topping pe câteva cupe de înghețată de vanilie.

Gemul de mere cu scorțișoară este excelent și folosit în alte deserturi, cum ar fi în cornulețe fragede cu unt, în plăcinte, dar și ca topping pe orez sau griș cu lapte ori chiar pe budincă de vanilie. Din această rețetă ies șase borcane de 250 de mililitri.

Rețeta de gem de mere cu scorțișoară

Preparare 30 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 2,5 kg de mere, curățate de coajă și tăiate grosier în bucăți de mărimea unei mușcături
  • 120 ml de apă
  • 400 grame de zahăr
  • Două linguri de suc de lămâie, proaspăt stors
  • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
  • 1/8 linguriță de cuișoare măcinate
  • 3 lingurițe de scorțișoară măcinată

Mod de preparare

Mai întâi, se curăță merele de coajă și se îndepărtează cotorul. Se spală sub jet de apă rece pentru a îndepărta orice urmă de semințe sau cotor. Apoi, se taie grosier fiecare măr, în bucăți de mărimea unei mușcături.

Se pun merele tăiate într-o cratiță mare. Se toarnă apa și se aduce la fierbere, la foc mediu. Se lasă la fiert timp de 20 de minute. Apoi, se adaugă sucul de lămâie și zahărul și se amestecă până când se dizolvă.

Compoziția se aduce din nou la punctul de fierbere, dar de data aceasta la foc mic. Când gemul începe să fiarbă, se dă la foc mediu și se lasă 30 de minute, în funcție de cât de lichidă sau densă este preferată consistența preparatului.

Atenție! După adăugarea zahărului, gemul nu trebuie să fie lăsat nesupravegheat pe aragaz, deoarece zahărul se poate arde foarte repede. Se amestecă și se monitorizează cu atenție compoziția.

În cele din urmă, se adaugă nucșoara, ghimbirul, cuișoarele și scorțișoara. Se amestecă în gem până când se încorporează bine. În final, se pune în borcane sterilizate și se savurează ori de câte ori apare pofta de ceva bun.

Hai și tu în comunitatea nostră de Instagram și avem pentru tine cele mai interesante rețete, informații culinare și cele mai apetisante imagini.

Calorii și valori nutriționale

O lingură de gem de mere cu scorțișoară are 30 calorii.

  • Calorii

    30kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    8g

  • Zaharuri

    7g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    1mg

  • Potasiu

    25mg

  • Calciu

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.