Dulceața de pere fără zahăr este o variantă mai sănătoasă a rețetei clasice și mai potrivită pentru persoanele care urmăresc să-și mențină greutatea.

Dulceață de pere fără zahăr

Modul de pregătire este cât se poate de simplu și nu necesită decât trei ingrediente, iar rezultatul este pur și simplu delicios.

Perele bine coapte sunt dulci și suculente, astfel că permit pregătirea dulceții fără zahăr, ce conține mai puține kilocalorii decât cea obișnuită. Multe persoane o pot prefera celei clasice, în cazul în care își monitorizează greutatea sau dacă pur și simplu nu obișnuiesc să aprecieze gustul prea dulce, la orice desert ar savura.

Cât timp se ține pe foc dulceața de pere

Dulceața de pere trebuie lăsată să fiarbă la foc mediu. Poate dura mai bine de trei ore. Acest lucru le permite perelor să-și păstreze vitaminele și mineralele, precum și toată aroma. În plus, fructele scad în volum și zaharurile se concentrează într-o cantitate mai mică. Gustul va fi mai intens, iar dulceața va fi foarte naturală.

Rețeta de dulceață de pere fără zahăr

Preparare 30 minute
Gătire 3 ore
Timp total 3 ore și 30 minute

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru această rețetă, este recomandat să alegeți pere foarte bine coapte și suculente. Mai întâi, trebuie să le decojiți, să le tăiați în două și să le îndepărtați semințele și pedunculii. Apoi, tăiați-le în bucăți și turnați peste ele zeama de la o lămâie proaspăt stoarsă. Acest pas are rolul de a împiedica oxidarea fructelor.

Ulterior, puneți perele într-o cratiță cu fundul lat, pe o plită sau un aragaz, la foc mediu. Adăugați vârful de cuțit de scorțișoară și lăsați-le să se gătească. La început, nu este nevoie să amestecați. Încet-încet, fructele vor elibera suc. Când se acumulează suc în cratiță, începeți să amestecați din când în când, până când dulceața este gata. Poate dura mai bine de trei ore.

Optional, dacă vă doriți o dulceață mai fină, o puteți da printr-un blender, dar nu pentru prea mult timp. Apoi, trebuie să o mai puneți la fiert pentru 10-15 minute.

Cât dulceața de pere este încă fierbinte, turnați-o în borcane sterilizate, închideți bine capacele și întoarceți-le cu capul în jos. Însă, atenție! Și această dulceață de pere, chiar dacă este fără zahăr, conține suficienți carbohidrați, astfel că trebuie să fie consumată cu moderație.

Cu ce se mănâncă dulceața de pere fără zahăr

Dulceața de pere poate fi savurată la mic dejun sau ca gustare, pe felii de pâine prăjită cu sau fără unt, pe biscuiți, cornuri sau turte, lângă o ceașcă de cafea neagră ori cu lapte sau lângă o cană cu ciocolată caldă, lapte ori ceaiul preferat.

Însă, dulceața de pere poate fi folosită și ca topping pe alte tipuri de deserturi, după preferința fiecăruia. Se potrivește de minune lângă deserturi pe bază de lapte, cum ar fi lapte cu orez ori lapte cu griș, ori într-un bol cu iaurt simplu cu ovăz, dar și lângă câteva cupe de înghețată de vanilie.

Beneficiile consumului de pere

Perele sunt o sursă de vitamine, minerale, fibre și antioxdanți. Aceste fructe au vitaminele C și K, potasiu, cupru, dar și provitamină A, ce suține sănătatea pielii și vindecarea rănilor, și cantități mici de folat și niacină, importante pentru funcția celulară și producerea de energie.

Datorită conținutului lor de antioxidanți, perele ajută la combaterea inflamației din corp și pot reduce riscul de apariție a unor boli precum cele de inimă și diabetul de tip 2. Aceste fructe pot reduce nivelul de colesterol rău din organism și îl pot crește pe cel bun.

Atenție!

Nu doar pulpa, ci și coaja perelor este importantă, deoarece aceasta conține un antioxidant numit quercetină. Se crede că acest antioxidant este important pentru sănătatea inimii.

În plus, perele combat efetele stresului, precum și oboseala și surmenajul, au efect revigorant în cazul asteniilor, grăbesc vindecarea acneei, stimulează formarea globulelor roșii, fiind indicate în cazul anemiilor, și cresc capacitatea de producere a celulelor cu rol în sistemul imunitar.

Mai mult, perele sunt indicate în tratamentul gutei, artritei şi reumatismului și accelerează vindecarea litiazei renale. Aceste fructe mai sunt recomandate în profilaxia infecţiilor urinare recidivante, ajută la buna funcţionare a glandei tiroide, calmează tusea și combat constipația, datorită conţinutului lor mare de fibre.