Te-ai întrebat vreodată cum se face gem de gutui? Care sunt cele mai potrivite asocieri de arome și cea mai simplă rețetă? Vei afla tot ce trebuie să știi în rândurile de mai jos.
Parfumat și dulce, gemul de gutui este un produs simplu și delicios ce poate fi adăugat atât în preparate dulci cât și în cele sărate. În plus, este și sănătos, în condițiile în care gutuile au multe beneficii pentru organismul uman și sunt și sărace în calorii.
Vom începe discuția chiar cu ingredientul principal: gutuile. Vorbim despre un fruct neapreciat așa cum ar trebui, unii ar spune că este ignorat din pricina formei neregulate și gustului nu tocmai plăcut în formă crudă. Totul se schimbă în momentul în care sunt gătite și se „întâlnesc” cu zahărul.
Multă vreme, aceste fructe – comparabile cu o încrucișare bizară între un măr și o pară – nu au fost consumate, ci au fost folosite în alte scopuri, de exemplu, ca odorizant pentru haine, fiind ținute în dulapuri sau șifoniere.
Gutuile au fost folosite la gătit întâia oară de țăranii din nordul Italiei. De acolo a început tradiția îndelungată a dulcețurilor și gemurilor. Faimosul jeleu de gutui este, de fapt, o dulceață specială, cu o consistență solidă, servită de multe ori ca desert, așa cum este.
De ce ai nevoie pentru a face un gem de gutui delicios?
De gutui, bineînțeles, alcool, zahăr și puțin suc de lămâie. Acestea sunt ingredientele pentru rețeta tradițională de gem de gutui, în care nu se pun conservanți sau agenți de îngroșare.
Coaja de gutui este bogată în pectină, o fibră dietetică solubilă, de aceea oamenii obișnuiesc să adauge puțin gem de gutui în timp ce prepară alte gemuri.
Cum faci acasă gem de gutui
Ingrediente
- 1 kilogram de gutui
- 400 de grame de zahăr
- Zeamă de lămâie
Mod de preparare
Primul pas este spălarea gutuilor și îndepărtarea oricărei urme de puf ce protejează în mod normal fructele. Ia un bol suficient de mare în care vei pregăti un amestec de apă și suc de la o lămâie.
Taie gutuile în jumătate, având grijă să îndepărtezi miezul. Păstrează coaja, care este bogată în pectină. Odată tăiate, scufundă fructele în amestecul de apă și lămâie, pentru a evita procesul de oxidare.
Umple o oală cu apă și pune-o pe foc până lichidul începe să fiarbă, adaugă gutuile și lasă-le la fiert până se înmoaie. În mod normal, va dura 15 până la 20 de minute.
Scurge gutuile și zdrobește-le cu o ustensilă pentru piure de cartofi sau orice alt instrument similar. Adaugă suc de lămâie și zahăr respectând proporția: 400 de grame de zahăr la un kilogram de gutui.
Pune la foc mic până când gemul va ajunge la consistența dorită, nu uita să amesteci des pentru a evita ca preparatul să se lipească de fundul vasului sau să se ardă.
După această etapă, gemul de gutui este gata să fie pus în borcane. Nu uita să sterilizezi înainte borcanele, astfel încât să poată păstra preparatul pentru o perioadă mai lungă de timp.
Când umpli borcanele, nu uita să lași un spațiu de cel puțin un centimetru între partea inferioară a capacului și partea superioară a preparatului.
Trucuri și sfaturi pentru cel mai bun gem de gutui
- În condițiile în care gutuile oxidează cu ușurință odată ce intră în contact cu aerul, pune feliile într-un bol cu apă și suc de lămâie pe măsură ce le tai.
- Coaja de gutui are în compoziție pectină - un agent de îngroșare natural care facilitează gelificarea gemului. Din acest motiv, se recomandă să nu cureți gutuile și să folosești gutui bio.
- Păstrează borcanele cu gem de gutui într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Odată deschis, se ține la frigider.
- Dacă vrei un gem mai dulce și cu o consistență mai groasă, cu o culoare mai portocalie, poți schimba raportul piure de gutui/zahăr si să mergi până la 1:1 (adică aceeași cantitate de zahăr și piure de gutui).
Cu ce poți să mănânci gemul de gutui
În ciuda a ceea ce am putea crede, gemul de gutui nu se potrivește doar cu deserturile, se potrivește perfect și cu preparatele sărate.
Te întrebi cum poți folosi gem de gutui la gătit? Am găsit câteva sugestii pentru cei care sunt dornici să încerce câteva combinații noi de gusturi ce sigur nu vor dezamăgi și le vor încânta papilele gustative.
Gem de gutui cu brânzeturi
Gemul de gutui se potrivește perfect cu brânzeturile marmorate cu un gust puternic și aromat precum Roquefort: o combinație clasică pentru o masă de brânzeturi de savurat cu prietenii.
Nu doar brânzeturile maturate, dar și cele proaspete se potrivesc surprinzător de bine cu gemul de gutui. Vrei o sugestie pentru un aperitiv? Bruschete cu gem de gutui și brânză proaspătă de capră. Sunt foarte ușor de preparat și cu adevărat delicioase și merg perfect cu un vin alb bun.
Gem de gutui și carne
Încearcă și asocierea cu carne albă: gemul de gutui va da o notă dulce puiului sau curcanului, o versiune nouă și mai creativă a preparatelor tradiționale. Când vei pregăti puiul, poți folosi gemul de gutui în timp ce gătești sau poți servi o porție mică lângă preparat, la fel ca orice alt sos.
Prăjituri și deserturi cu gem de gutui
Există multe variante pentru a pregăti prăjituri, biscuiți și tarte cu umplutură dulce de gem de gutui. Tartele, atât de simple și gustoase, încântă pe toata lumea. O rețetă perfectă de iarnă sau de toamnă este cea de tartă cu gem de gutui, semințe de pin, stafide, ciocolată, ghimbir și scorțișoară: foarte aromată și ușor condimentată, este perfectă când este încălzită și savurată în nopțile cele mai reci, cu o ceașcă bună de ceai din plante sau ciocolată caldă.
Pregătirea unor biscuiți de casă umpluți cu gem de gutui poate fi o altă idee bună pentru un desert original: un desert tipic pentru unele regiuni din sudul Italiei, unde oamenii obișnuiesc să pregătească un fel de buzunare de patiserie, parfumate și umplute cu gem. Cei care iubesc gusturile picante pot încerca varianta cu scorțișoară.
Cum se păstrează gemul de gutui
Atunci cand pregătești orice gem de casă, este foarte important să sterilizezi borcanele cu simț de răspundere pentru a păstra în mod corespunzător preparatul. Astfel, compoziția își va păstra gustul și proprietățile timp de 12 luni. Este important să păstrezi borcanele într-un loc întunecat și uscat. După ce deschizi borcanul, ține-l la frigider.
Beneficiile consumului de gem de gutui
Gutuile au o mulțime de beneficii pentru sănătate și, în mod tradițional, au fost adesea folosite pentru a vindeca unele boli. Sucul lor era folosit pentru tratarea tulburărilor intestinale și pentru a induce un efect relaxant în caz de oboseală excesivă.
Dar gemul de gutui? În ceea ce privește valorile sale nutritive, acesta este bogat în fibre și în zahăr, dar, în mod normal, este sărac în grăsimi. În comparație cu alte dulcețuri, gemul de gutui are mai puține calorii: în jur de 60 de calorii la fiecare 50 de grame.