Plăcinta cu iaurt este desertul perfect atunci când vrei ceva dulce și ușor de pregătit. Se face simplu și are o umplutură cremoasă care se combină perfect cu foile de plăcintă.

Plăcintă cu iaurt - cea mai usoară rețetă

Această variantă folosește foi de plăcintă din comerț, ceea ce simplifică și mai mult procesul de preparare.

Este delicioasă servită simplă, dar poți adăuga și o lingură de smântână, iaurt, dulceață sau fructe proaspete pentru un plus de savoare.

Plăcinta cu iaurt se păstrează bine la frigider, acoperită, timp de 2-3 zile. Este la fel de gustoasă atât caldă, cât și rece.

Preparare 15 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

  • 1 pachet foi de plăcintă (aproximativ 400 grame)
  • 1 kg iaurt gras (de preferat 10% grăsime, tip grecesc sau cremos)
  • 6 ouă de găină
  • 150g zahăr
  • 2 linguri griș
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 linguriță esență de lămâie (sau coaja rasă de la 1/2 lămâie)
  • 50ml ulei de floarea soarelui
  • Zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Pregătirea compoziției

Într-un bol mare, bate ouăle cu zahărul până când se dizolvă complet.

Adaugă esențele de vanilie și rom, apoi iaurtul, amestecând bine până când compoziția devine omogenă.

Încorporează grișul și amestecă din nou. Grișul va ajuta la legarea compoziției în timpul coacerii.

Dacă vrei, poți încorpora în acest moment și merișoare uscate sau stafide (aproximativ 50 grame, hidratate în prealabil în rom sau apă călduță).

Pregătirea tăvii

Unge o tavă dreptunghiulară sau rotundă (aproximativ 25x35 cm) cu puțin ulei.

Așează 2-3 foi de plăcintă la baza tăvii, unse fiecare cu ulei, folosind o pensulă.

Asamblarea plăcintei

Toarnă jumătate din compoziția de iaurt peste foile de plăcintă din tavă.

Adaugă alte 2-3 foi de plăcintă, unse cu ulei.

Toarnă restul compoziției peste acestea.

Acoperă totul cu 2 foi de plăcintă unse cu ulei, având grijă să le întinzi bine pentru a acoperi complet plăcinta.

Coacerea

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Pune tava în cuptor și coace plăcinta timp de 45-50 de minute, până când devine rumenă și capătă o crustă aurie.

Lasă plăcinta să se răcească complet înainte de a o pudra cu zahăr. Este mai gustoasă rece și se poate păstra la frigider pentru un gust mai răcoritor.

Sfaturi și sugestii

  • Grișul ajută la absorbția lichidului din compoziție, așa că nu îl omite. Dacă nu ai griș, poți folosi 1-2 linguri de făină.
  • Dacă folosești foi de plăcintă mai groase, ajustează cantitatea de ulei pentru a le înmuia bine.
  • Stafidele sau merișoarele pot fi hidratate înainte în apă caldă sau rom, pentru un gust mai intens.
  • Folosește iaurt cu 10% grăsime pentru o textură mai cremoasă.