Placintă cu dovleac. 7 rețete pentru toate gusturile

Gusturile se schimbă, dar dragostea pentru mâncare bună rămâne întotdeauna.
Urmăriți-ne pe Instagram pentru a începe aventura culinarâ! @temananc.ro

Modul de pregătire este simplu, iar ingredientele necesare sunt ieftine și se găsesc în aproape orice magazin alimentar.

Cu un asemenea desert pus la cuptor, ce are un miros îmbietor, toată lumea din casă, de la mic la mare, se va plimba cu nerăbdare prin bucătărie, așteptând să se bucure de plăcinta cu dovleac, al cărei gust celebrează toamna mai bine decât orice alt preparat dulce.

Cum alegi cel mai bun dovleac pentru placintă

Pentru a te asigura că alegi dovleacul perfect, verifică să nu aibă zgârieturi sau lovituri, să aibă coada măcar puțin verde, ceea ce înseamnă că este proaspăt cules și să sune a gol când îl bați. Asta înseamnă că este copt bine.

Dacă este prea mare, porționează-l și pune-l la congelator, fie copt sau fiert, fie crud, bucăți sau răzuit. Decât să-l arunci, mai bine îl păstrezi pentru iarnă, este perfect de savurat pe ger.

Ce este dovleacul plăcintar

În țară există mai multe soiuri de dovleac, cu sau fără semințe, ce au diferite întrebuințări. Unele soiuri au doar rol decorativ, în timp ce altele sunt comestibile și pot fi folosite în plăcinte, dar și în alte preparate, cum ar fi supa cremă de dovleac.

Dovleacul plăcintar este cel mai popular soi de dovleac din România. Îl recunoști după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident, are cea mai mare cantitate de miez. Este și cel mai dulce, ceea ce îl face foarte potrivit pentru plăcinte, dulcețuri și pentru deserturi, în general.

Însă, plăcintele și alte preparate pot fi pregătite și cu dovleac american. Acesta are o formă rotundă, turtită la capete, și este des întâlnit în Statele Unite ale Americii, în preajma sărbătorii de Halloween, când unele persoane îl folosesc și pentru decorațiuni.

Rețete de plăcintă cu dovleac

1 din 7

Plăcinta cu dovleac ca la bunica este un desert ce poate da senzație de confort. Multor persoane, acest dulce aromat și delicios le aduce aminte de zilele de toamnă din copilărie.

Ca să obțineți cea mai bună plăcintă cu dovleac ca la bunica este important să evitați folosirea foilor de plăcintă din supermarket. Aluatul este ușor de pregătit și face diferența. Acesta oferă desertului o textură deosebită și un gust extraordinar.

Un alt truc ar fi să folosiți miez de nucă, dacă îl preferați.

2 din 7

Plăcinta cu dovleac și aluat fraged este un spectacol culinar pe care ar fi păcat să-l ratați în această toamnă. Cu o textură extraordinară și un gust deosebit, acestă plăcintă cu dovleac și aluat fraged este perfectă pentru orice zi a săptămânii.

Pentru a obține aluatul fraged, mai întâi, tăiați în bucățele untul rece sau untura. Puneți bucățile direct în vasul robotului de bucătărie. Aluatul fraged poate fi făcut și fără un robot de bucătărie, dar trebuie să lucrați repede și să aveți mâinile reci, astfel încât untul să nu se topească.

3 din 7

Plăcintă cu dovleac și foi din comerț este o rețetă cât se poate de ușoară și rapidă pentru un astfel de preparat dulce și aromat specific toamnei. Este un desert delicios ce poate fi pregătit și în zilele de post, precum și pentru persoanele vegane.

Pentru această rețetă, in afară de foile din comerț, mai ai nevoie de doar 4 ingrediente: dovleac, zahăr, ulei și scorțișoară.

4 din 7

Plăcinta cu dovleac în stil american, delicioasă, aromată și parfumată. Are o aromă bogată, este fină și are un gust incredibil datorită aluatului pentru tartă făcut în casă.

Această plăcintă este incredibil de ușor de făcut, chiar și pentru începători.

5 din 7

Plăcinta cu dovleac de post se pregătește foarte ușor și repede, din doar câteva ingrediente ce se găsesc ușor în magazinele alimentare, la prețuri foarte accesibile.

Deși nu conține ouă, unt sau lapte, aluatul acestei plăcinte cu dovleac este foarte moale și gustos. Acesta potae fi pregătit atât cu umplutură de dovleac, cât și cu umplutură de mere, după preferință.

7 din 7

Aceasta retetă vegetariană de plăcintă are un gust dulce, de dovleac, feta sărată și semințe crocante de pin.

Trucuri pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac

Ca să obțineți cea mai bună plăcintă cu dovleac este important să evitați folosirea foilor de plăcintă din supermarket. Aluatul este ușor de pregătit și face diferența. Acesta oferă desertului o textură deosebită și un gust extraordinar.

Un alt pont pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac este să folosiți miez de nucă, dacă îl preferați. Acest ingredient nu doar că este plăcut în acest desert, dar conține și grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți naturali.

Ce beneficii are consumul de dovleac

Dovleacul este plin de vitamine și minerale necesare organismului, printre care se numără: vitamina C, vitamina E, vitamnia A, potasiu și betacaroten – un antioxidant puternic. În plus, acesta conține fosfor, calciu, cupru, fibre, proteine și magneziu.

Astfel, printre beneficiile pe care le are consumul de dovleac se numără:

  • întărirea sistemului imunitar
  • îmbunătățirea vederii
  • reglarea tensiunii arteriale
  • susținerea pierderii în greutate
  • ținerea sub control a colesterolului
  • reducerea riscului de apariție a diabetului
  • prevenirea apariției bolilor cardiovasculare