Placintă cu dovleac. 7 rețete pentru toate gusturile

Plăcinta cu dovleac este plăcintă populară în bucătăria românească, mai ales în timpul toamnei când dovleacul este în sezon.

Placința cu dovleac e un desert, dar uneori e servită și ca o gustare. Este realizată dintr-un aluat simplu, adesea pe bază de făină, ulei și apă, și o umplutură de dovleac. Dovleacul este în general ras sau tăiat mărunt, și apoi amestecat cu zahăr și condimente precum scorțișoară sau nucșoară. Uneori, se adaugă și stafide sau nucă pentru textură și aromă suplimentară.

În regiuni diferite ale României, vei întâlni variații ale acestei placințe. De exemplu, în Transilvania, unele rețete includ brânză dulce, în timp ce în alte părți ale țării, aluatul poate varia de la unul de foietaj la unul mai dens.

Un aspect interesant e că dovleacul are o semnificație culturală în România, fiind adesea asociat cu recolta și abundența. De aceea, placința cu dovleac nu este doar o gustare delicioasă, ci și un simbol al prosperității și a recoltei bogate.

În ceea ce privește modul de servire, placința cu dovleac este de obicei tăiată în bucăți dreptunghiulare sau pătrate și este savurată fie caldă, fie la temperatura camerei. Adesea, e presărată cu zahăr pudră sau servită cu o lingură de smântână.

În Statele Unite plăcinta cu dovleac este un desert tradițional asociat în special cu sărbătorile de toamnă, cum ar fi Ziua Recunoștinței și Halloween. Este făcută dintr-un aluat tare și umplutură de dovleac, care de obicei conține un mix de dovleac copt, zahăr, ouă și diverse condimente precum scorțișoară, nucșoară și cuisoare. Plăcinta cu dovleac este deseori servită cu frișcă sau înghețată.

Cum alegi cel mai bun dovleac pentru placintă

Pentru a te asigura că alegi dovleacul perfect, verifică să nu aibă zgârieturi sau lovituri, să aibă coada măcar puțin verde, ceea ce înseamnă că este proaspăt cules și să sune a gol când îl bați. Asta înseamnă că este copt bine.

Dacă este prea mare, porționează-l și pune-l la congelator, fie copt sau fiert, fie crud, bucăți sau răzuit. Decât să-l arunci, mai bine îl păstrezi pentru iarnă, este perfect de savurat pe ger.

Ce este dovleacul plăcintar

În țară există mai multe soiuri de dovleac, cu sau fără semințe, ce au diferite întrebuințări. Unele soiuri au doar rol decorativ, în timp ce altele sunt comestibile și pot fi folosite în plăcinte, dar și în alte preparate, cum ar fi supa cremă de dovleac.

Dovleacul plăcintar este cel mai popular soi de dovleac din România. Îl recunoști după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident, are cea mai mare cantitate de miez. Este și cel mai dulce, ceea ce îl face foarte potrivit pentru plăcinte, dulcețuri și pentru deserturi, în general.

Însă, plăcintele și alte preparate pot fi pregătite și cu dovleac american. Acesta are o formă rotundă, turtită la capete, și este des întâlnit în Statele Unite ale Americii, în preajma sărbătorii de Halloween, când unele persoane îl folosesc și pentru decorațiuni.

Rețete de plăcintă cu dovleac

1 din 7

Plăcinta cu dovleac ca la bunica este un desert ce poate da senzație de confort. Multor persoane, acest dulce aromat și delicios le aduce aminte de zilele de toamnă din copilărie.

Ca să obțineți cea mai bună plăcintă cu dovleac ca la bunica este important să evitați folosirea foilor de plăcintă din supermarket. Aluatul este ușor de pregătit și face diferența. Acesta oferă desertului o textură deosebită și un gust extraordinar.

Un alt truc ar fi să folosiți miez de nucă, dacă îl preferați.

2 din 7

Plăcinta cu dovleac și aluat fraged este un spectacol culinar pe care ar fi păcat să-l ratați în această toamnă. Cu o textură extraordinară și un gust deosebit, acestă plăcintă cu dovleac și aluat fraged este perfectă pentru orice zi a săptămânii.

Pentru a obține aluatul fraged, mai întâi, tăiați în bucățele untul rece sau untura. Puneți bucățile direct în vasul robotului de bucătărie. Aluatul fraged poate fi făcut și fără un robot de bucătărie, dar trebuie să lucrați repede și să aveți mâinile reci, astfel încât untul să nu se topească.

3 din 7

Plăcintă cu dovleac și foi din comerț este o rețetă cât se poate de ușoară și rapidă pentru un astfel de preparat dulce și aromat specific toamnei. Este un desert delicios ce poate fi pregătit și în zilele de post, precum și pentru persoanele vegane.

Pentru această rețetă, in afară de foile din comerț, mai ai nevoie de doar 4 ingrediente: dovleac, zahăr, ulei și scorțișoară.

4 din 7

Plăcinta cu dovleac în stil american, delicioasă, aromată și parfumată. Are o aromă bogată, este fină și are un gust incredibil datorită aluatului pentru tartă făcut în casă.

Această plăcintă este incredibil de ușor de făcut, chiar și pentru începători.

5 din 7

Plăcinta cu dovleac de post se pregătește foarte ușor și repede, din doar câteva ingrediente ce se găsesc ușor în magazinele alimentare, la prețuri foarte accesibile.

Deși nu conține ouă, unt sau lapte, aluatul acestei plăcinte cu dovleac este foarte moale și gustos. Acesta potae fi pregătit atât cu umplutură de dovleac, cât și cu umplutură de mere, după preferință.

6 din 7

Ingrediente

  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa, tocata
  • 1 catel de usturoi mare, tocat fin
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 1 lingurita garam masala
  • 1/2 lingurita de chimen macinat
  • 1/2 lingurita de coriandru
  • 450g dovleac, tocat
  • 400g conserva naut, scurs
  • 200ml supa de legume
  • 400g rosii tocate
  • 125ml lapte de nuca de cocos
  • un varf de cutit de zahar (optional)
  • 100g spanac
  • 8-10 foi de foietaj

Mod de preparare

Se incalzeste 1 lingura de ulei de rapita intr-o tigaie mare si se gateste ceapa pana cand se inmoaie. Se adauga usturoiul si ghimbirul, apoi se gatesc pentru inca 30 de secunde. Se adauga condimentele si se gateste pentru inca un minut, amestecand.

Se adauga dovleacul si nautul in tigaie si se amesteca bine pentru a le combina, apoi se gatesc timp de cateva minute. Se adauga supa, rosiile, laptele de cocos si zahar, daca se utilizeaza. Se condimenteaza cu sare si piper. Se fierbe la foc mic timp de 20-25 minute pana cand dovleacul este moale.

Se adauga spanacul si se gateste pentru inca 10 minute. Daca exista exces de lichid, se fierbe pitin mai mult. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.

Se incalzeste cuptorul la 180C. Se perie baza si partile laterale ale unei tavi.

Se ung 4-6 foi de foietaj cu ulei, apoi se pun in tava, lasand foile sa atarne peste margine. Se intinde amestecul de legume peste foi, indoind marginile pentru a acoperi umplutura. Se pun restul de foi deasupra si se perie cu putin ulei. Se coace timp de 35-40 de minute pana cand partea superioara este aurie.

Se serveste cu salata verde.

7 din 7

Plăcinta cu dovleac, feta și semințe de pin este o plăcintă delicioasă și sănătoasă care combină gusturi și texturi variate. Dovleacul aduce o dulceață naturală și un conținut bogat de vitamine, în special vitamina A. Feta, o brânză cu origine grecească, adaugă o notă sărată și cremoasă care se echilibrează perfect cu dulceața dovleacului. Semințele de pin sunt ușor crocante și sunt o sursă bună de acizi grași omega-3.

Acest tip de plăcintă e potrivită pentru orice ocazie, fie că e vorba de o cină în familie sau un eveniment special. În plus, se potrivește bine cu un pahar de vin alb sau un ceai cald. E și destul de versatilă; poți adăuga și alte ingrediente după gust, cum ar fi spanac sau ceapă caramelizată.

Trucuri pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac

Ca să obțineți cea mai bună plăcintă cu dovleac este important să evitați folosirea foilor de plăcintă din supermarket. Aluatul este ușor de pregătit și face diferența. Acesta oferă desertului o textură deosebită și un gust extraordinar.

Un alt pont pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac este să folosiți miez de nucă, dacă îl preferați. Acest ingredient nu doar că este plăcut în acest desert, dar conține și grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți naturali.

Ce beneficii are consumul de dovleac

Dovleacul este plin de vitamine și minerale necesare organismului, printre care se numără: vitamina C, vitamina E, vitamnia A, potasiu și betacaroten – un antioxidant puternic. În plus, acesta conține fosfor, calciu, cupru, fibre, proteine și magneziu.

Astfel, printre beneficiile pe care le are consumul de dovleac se numără:

  • întărirea sistemului imunitar
  • îmbunătățirea vederii
  • reglarea tensiunii arteriale
  • susținerea pierderii în greutate
  • ținerea sub control a colesterolului
  • reducerea riscului de apariție a diabetului
  • prevenirea apariției bolilor cardiovasculare