Plăcintă românească cu urdă, o rețetă tradițională delicioasă, preparată cu ingrediente simple și proaspete.

Plăcintă românească cu urdă

Dacă vrei să încerci ceva tipic românesc, te invit să faci o plăcintă cu urdă. E o rețetă simplă, dar foarte bună, pe care oamenii de la noi o fac de mult timp. Îți arăt cum să pregătești aluatul și umplutura, pas cu pas, ca să iasă o plăcintă gustoasă.

E perfectă pentru orice moment al zilei, fie că e desert sau gustare. Hai să vedem cum se face!

Rețeta de plăcintă românească cu urdă

Ingrediente

Pentru aluat:

  • Făină
  • o jumătate ceașcă de ulei
  • o jumătate de apă
  • Sare, după gust

Pentru umplutură:

  • 50 grame de unt
  • 500 grame de urdă
  • 2 ouă
  • 2 linguri de smântână groasă
  • 1 linguriță de mărar verde tocat
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Începe prin a frământa ingredientele pentru aluat. După ce ai amestecat bine, lasă aluatul să se odihnească câteva minute.

Întinde aluatul în șase foi subțiri, suficient de mari pentru a acoperi tava.

Pentru umplutură, amestecă urda cu ouăle, smântâna, mărarul tocat și sare după gust.

Într-o tavă, așază 2-3 foi de aluat, fiecare unsă cu unt. Peste foi, întinde uniform compoziția de urdă.

Acoperă cu alte trei foi de aluat, fiecare din nou unsă cu unt.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace plăcinta până devine aurie și fragedă.

Tips & Tricks

Cantitatea de făină pentru aluatul unei plăcinte cu urdă variază în funcție de umiditatea făinii și de consistența dorită a aluatului. E important să adaugi făina treptat și să te oprești atunci când aluatul atinge consistența potrivită - nu prea lipicios, dar nici prea tare. Poate fi nevoie să ajustezi cantitatea în funcție de textura aluatului pe măsură ce îl frămânți.