Plăcinta cu urdă și mărar se pregătește foarte ușor, din ingrediente accesibile, și poate fi servită atât la mic dejun, prânz sau cină, cât și ca gustare rapidă, ori de câte ori apare senzația de foame.
Preparat tradițional, plăcinta cu urdă și mărar se pregătește în diverse moduri, în funcție de fiecare zonă a României. Însă, ingredientele de bază sunt aceleași peste tot, iar gustul este extraordinar în oricare dintre variante.
Urmând rețeta de mai jos veți obține aproximativ 20 de plăcințele cu umplutură de urdă și mărar. Dacă doriți mai multe sau mai puține trebuie doar să ajustați cantitățile, păstrând proporțiile.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1,2 kilograme de făină albă
- 600 - 650 de mililitri de lapte călduț
- 4 gălbenușuri și un ou întreg
- 300 de grame de zahăr tos
- 50 de grame de drojdie proaspătă
- Două plicuri de zahăr vanilat
- Coaja rasă de la o lămâie
- 100 de grame de unt
- 100 de grame de untură
- Un pic de sare
Pentru umplutură
- Un kilogram de urdă
- 8 linguri de zahăr
- 3 ouă
- Esență de vanilie
- Coaja rasă de la o portocală, opțional
- Două legături de mărar
- Un pic de sare
Mod de preparare
Cum se face aluatul de plăcintă
Începeți prin a cerne făina într-un bol încăpător. Apoi, formați o adâncitură în mijloc și puneți acolo drojdia mărunțită, împreună cu o linguriță de zahăr.
Separat, amestecați restul de zahăr cu laptele și puneți-l la încălzit. Într-un bol mic, bateți oul întreg și cele patru gălbenușuri cu puțină sare.
Începeți să frământați aluatul, adăugând laptele dulce călduț, puțin câte puțin, până se încorporează toată făina. Atenție! Este important ca laptele să fie călduț, nu fierbinte!
Adăugați în aluat ouăle bătute, coaja rasă de la o lămâie și cele două plicuri de zahăr vanilat. Continuați să frământați. În cele din urmă, adăugați și untul și untura, treptat, frământând bine. Trebuie să obțineți un aluat nelipicios.
Dacă este nevoie, mai adăugați 50 – 100 de grame de făină. Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie curat și lăsați-l la crescut timp de o oră sau până când își dublează volumul.
Cum se face umplutura pentru plăcinta cu urdă și mărar
Umplutura pentru plăcinta cu urdă și mărar se face extrem de ușor. Mai întâi, sfărâmați urda cu ajutorul unei furculițe. Apoi, adăugați peste ea 10 linguri de zahăr, trei ouă, mărarul tocat fin, esența de vanilie, precum și coaja de la o portocală, dacă doriți.
Amestecați bine, până când obțineți o compoziție omogenă. Dați-o la frigider după ce acoperiți vasul cu folie alimentară.
Cum se coace plăcinta cu urdă și mărar
Acum că aveți atât aluatul, cât și umplutura, este timpul să asamblați plăcinta. Pe un blat de lucru curat, presărați făină și răsturnați coca.
Împărțiți aluatul în 23 de bile, astfel încât o bilă să cântărească 110 grame. Aplatizați fiecare bilă de aluat cu ajutorul mâinilor, formând un disc.
După aceea, puneți în mijlocul discului de aluat o lingură cu vârf din umplutura de urdă și mărar. Adunați marginile aluatului spre mijloc și lipiți-le între ele, după care apăsați-le cu un deget pe mijloc, astfel încât să nu se dezlipească.
Puneți plăcintele cu urdă și mărar astfel formate într-o tavă acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Așezați-le la distanță unele față de altele, ca să nu se lipească între ele în cuptor.
Lăsați-le la crescut pentru 20 – 30 de minute în tavă, după care dați-le cu ou bătut, cu o pensulă de bucătărie. Apoi, dați-le la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 25 sau 35 de minute ori până când se rumenesc frumos. Când sunt gata, scoateți-le și lăsați-le la răcit înainte de a le servi.