Plăcinta cu urdă dulce și stafide este un desert foarte ușor de pregătit, din ingrediente accesibile. Pe multe dintre acestea este posibil să le aveți deja în casă.

Placintă cu urdă și stafide

Urda este o brânză sănătoasă și delicioasă, bogată în proteine de calitate superioară și cu un conținut redus de grăsimi saturate.

Placinta cu urdă și stafide este excelentă și ca mic dejun, dar și ca gustare, între mesele principale, pentru că este hrănitoare, gustoasă și sățioasă.

Deși puteți face această rețetă folosind foi de plăcintă din comerț, puteți face aluatul acasă. Chiar dacă poate părea intimidant, aluatul pentru această plăcintă se pregătește extrem de simplu și nu aveți nevoie de prea multă experiență în bucătărie ca să reușiți să îl preparați.

Rețeta de placintă cu urdă și stafide

Timp total 1 oră

Ingrediente

Pentru aluat 

  • 600 de grame de făină
  • Un ou
  • Un plic de praf de copt
  • Un plic de zahăr vanilat
  • 10 linguri de ulei de Floarea-soarelui
  • Două linguri de zahăr
  • Un pahar cu apă

Pentru umplutură:

  • 400 de grame de urdă dulce
  • 150 de grame de zahăr
  • 100 de grame de stafide aurii sau brune, după preferință 
  • Un ou

Mod de preparare

Cum se face aluatul de plăcintă

Înainte de a face orice pas pentru această rețetă, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius, astfel încât acesta să fie gata de folosit când va veni momentul să dați plăcinta cu urdă și stafide la copt. 

Într-un castron încăpător, puneți cele 600 de grame de făină și abia apoi celelalte ingrediente – oul, plicul de praf de copt, cel de zahăr vanilat, 10 linguri de ulei de Floarea-soarelui, două linguri de zahăr și un pahar cu apă. 

Frământați bine. Aluatul trebuie să devină elastic și nelipicios. În caz că simțiți că mai este nevoie, mai adăugați făină. Lăsați-l la odihnit, acoperit cu un prosop de bucătărie curat și uscat, cât timp pregătiți umplutura. 

Cum se face umplutura 

Prepararea umpluturii pentru plăcinta cu urdă și stafide este cât se poate de simplă. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați într-un bol toate ingredientele menționate: 400 de grame de urdă dulce, 150 de grame de zahăr, 100 de grame de stafide și un ou.

Cum se asamblează și cum se coace plăcinta

Împărțiți aluatul obținut în două bucăți egale. Din fiecare bucată, întindeți câte o foaie de aluat cu sucitorul. 

După aceea, puneți o foaie de aluat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau, și mai bine, acoperită cu hârtie de copt. 

Ulterior, adăugați umplutura de urdă dulce și stafide și puneți și cea de-a doua foaie de aluat. Dați plăcinta la cuptor la foc mediu până când se rumenește. 

În cele din urmă, lăsați plăcinta să se răcească și tăiați-o în formele dorite. O puteți servi ca atare sau pudrată cu zahăr, după cum preferați. Oricum ați alege să o serviți, plăcinta cu urdă și stafide merge de minune ca desert, dar și lângă cafeaua de dimineață sau cea de la prânz, după masă. 

Simplă, aromată și hrănitoare, plăcinta cu urdă și stafide aurii sau brune este atât de gustoasă încât nu are cum să nu fie pe placul tuturor, de la cei mici până la cei mari. Alternativ, dacă doriți să experimentați, puteți încerca să folosiți în această rețetă și alte fructe confiate, cum ar fi curmale tăiate în bucăți mici sau merișoare ori ananas.