Marmelada de portocale este mai puțin dulce decât alte tipuri de gemuri și este folosită într-o varietate de feluri de mâncare, glazuri, sosuri sau umpluturi.

Marmeladă de portocale. Rețeta simplă și cu puține calorii

Această marmeladă se face cu portocale și lămâi și este pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. Se face prin metoda tradițională și se ține în oală peste noapte, iar fiecare lingură este savuroasă peste pâinea prăjită de dimineață.

Se folosește atât pulpa cât și coaja de la portocale și lămâi și deși este bogată în zahăr, oferă o serie de beneficii nutriționale, completând dieta cu vitamine și menținând un aport scăzut de grăsimi, calorii și sodiu. Puteți cumpăra marmeladă de portocale de la magazin, dar și mai bine, o puteți prepara acasă după această rețetă simplă.

Făcută din portocale și zahăr, marmelada are o aromă mai concentrată decât portocalele proaspete și o textură lipicioasă care se îngroașă pe măsură ce se gătește. Este mai puțin dulce decât alte tipuri de gemuri sau jeleuri, este mai complexă și se pretează atât la rețete dulci, cât și sărate. Este folosită ca ingredient într-o mare varietate de feluri de mâncare, glazuri, sosuri și umpluturi.

Odată ce ați deschis un borcan, cel mai bine este să îl folosiți în termen de trei luni, înainte ca zahărul să se cristalizeze.

Rețeta de marmeladă de portocale

Preparare 10 minute
Gătire 3 ore
Timp total 3 ore și 10 minute

Ingrediente

(pentru 5-6 borcane - 500 ml)

  • 1,5 kg de portocale, spălate bine
  • 2 lămâi (aproximativ 250 de grame, felii)
  • 2 litri de apă
  • 1,5 kg de zahăr granulat

Mod de preparare

Se taie portocalele și lămâile în două, transversal, apoi în felii foarte subțiri, în formă de semilună. Aruncați semințele. Într-o oală mare din oțel inoxidabil, adăugați portocalele tăiate felii, lămâile și sucurile acumulate.

Adăugați apă și dați în fiert, amestecând des. Se ia de pe foc și se adaugă zahărul. Se amestecă până se dizolvă zahărul, apoi se acoperă și se lasă să stea peste noapte la temperatura camerei.

A doua zi, dați amestecul din nou în fiert. Se gătește la foc mic, neacoperit, timp de 2 ore. Măriți focul la mediu și fierbeți ușor, amestecând des, timp de încă 30 de minute. Se îndepărtează spuma care se formează deasupra. Gătiți marmelada până când ajunge la 100 de grade (trebuie să atingeți această temperatură pentru ca pectina naturală să se gelifice cu zahărul).

Pentru a testa dacă marmelada este gata, puneți o cantitate mică pe o farfurie și puneți-o la frigider până când se răcește. Dacă este fermă (nici lichidă, nici tare), este gata. Va avea o culoare portocalie aurie. Dacă marmelada este lichidă, continuați să o gătiți; dacă este tare, mai adăugați puțină apă.

Turnați marmelada în borcane calde și curate. Borcanele trebuie să fie sterilizate. Stergeți bine marginile cu un prosop de hârtie curat și umed și închideți-le cu capacele. Se lasă la rece în frigider. Este posibil să dureze 24-48 de ore pentru ca pectina naturală să se întărească corespunzător.

Se poate fierbe la bain marie pentru conservare.

Hai și tu în comunitatea nostră de Instagram și avem pentru tine cele mai interesante rețete, informații culinare și cele mai apetisante imagini.

Cu ce se mănâncă marmelada de portocale

Marmelada de portocale nu este fabuloasă doar pe pâine prăjită sau pe un biscuite, ci este, de asemenea, un ingredient cheie care adaugă dulceață și o aromă acrișoară la pui, șuncă, fructe de mare, salate de fructe, prăjituri și multe altele.

Fructată și acidulată, marmelada de portocale este un ingredient incredibil de versatil care poate fi folosit în preparate pentru micul dejun, prânz, cină sau desert.

Beneficiile consumului de marmeladă de portocale

  • Scăzută în calorii - Marmelada de portocale nu adaugă multe calorii la pâine prăjită, produse de patiserie sau alte rețete. Un consum obișnuit de marmeladă de portocale include ungerea acesteia pe o felie de pâine prăjită ca parte a unui mic dejun sănătos, care adaugă 69 de calorii la aportul total.
  • Săracă în sodiu - O lingură conține doar 11 mg de sodiu.
  • Furnizează vitamina C - Deși marmelada de portocale nu este bogată în vitamina C, aceasta vă completează dieta. O porție din această conservă de fructe asigură 2 la sută din aportul zilnic recomandat de vitamina C.
  • Nu conține grăsimi - Marmelada de portocale reprezintă o alegere excelentă pentru dietele cu conținut redus de grăsimi, deoarece conține zero grame de grăsime.

Calorii și valori nutriționale

O porție de două linguri de marmeladă de portocale are 68 calorii.

  • Calorii

    68kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    18g

  • Zaharuri

    17g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    1mg

  • Potasiu

    13mg

  • Vitamina A

    13IU

  • Vitamina C

    4mg

  • Calciu

    4mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.