Marmelada de clementine, clasică, englezească, a fost reinventata prin adaugarea foilor de dafin, pentru o aroma discreta. Este perfecta intinsa pe paine prajita, dimineata.

Marmeladă de clementine cu foi de dafin
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1,2 kg clementine
  • 7 lamai
  • 6 foi de dafin
  • 1kg zahar
  • 8g pectina

Mod de preparare

1. Se taie fructele pe jumatate si se stoarc intr-o cratita mare, peste o sita, colectand samburii si pulpa.

2. Se curata coaja de restul de pulpa, cu o lingura si se adauga in sita. Se pune continutul sitei intr-un tifon cural si se leaga la capat. Se pune in cratita si se adauga foile de dafin.

3. Se taie foarte subtire coaja de 6-8 clementine. Se adauga in cratita 1 litru de apa rece.

4. Se pune o tava mica in congelator. Se da continutul din cratita in fiert, la foc mare. Se reduce caldura si se incalzeste timp de 45 de minute sau pana cand coaja se inmoaie. Cand coaja este moale, se stoarce cat mai mult suc din tifon, apoi se arunca sacul. Se lasa la foc mic.

5. Se adauga zaharul si pectina. Se incalzeste usor, amestecand ocazional, pana cand zaharul se dizolva si lichidul este limpede (aproximativ 5 minute). Se mareste focul si se fierbe timp de 10-15 minute pana cand marmalada ajunge la 106-107C pe un termometru digital. Se ia de pe foc, se scoate tava din congelator, se pune putina marmelada pe ea, apoi se pune in congelator timp de 1 minut. Se scoate si daca se tine in momentul in care o presezi usor cu degetul, inseamna ca a atins punctul de stabilire. Daca nu, se pune tava inapoi pe foc si se fierbe pana cand atinge 108 C, apoi se testeaza din nou.

6. Daca marmelada este gata, se ia de pe foc si se lasa deoparte timp de 15 minute - va incepe sa se ingroasa usor. Se amesteca bine, apoi se toarna in 3-4 borcane sterilizate.

7. Se etanseaza si se lasa sa se raceasca. Marmelada se va pastra timp de pana la un an intr-un loc racoros si intunecat.