Plăcinta cu dovleac ca la bunica este un desert ce poate da senzație de confort. Multor persoane, acest dulce aromat și delicios le aduce aminte de zilele de toamnă din copilărie.
Modul de pregătire este simplu, iar ingredientele necesare sunt ieftine și se găsesc în aproape orice magazin alimentar.
Plăcinta cu dovleac este un răsfăț culinar ce n-ar trebui ratat toamna. Acest desert ușor de pregătit este atât de gustos încât poate încânta pe toată lumea, de la mic la mare, și poate da dependență.
Rețeta de plăcintă cu dovleac ca la bunica
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 500 de grame de făină
- O jumătate de linguriță de sare
- Un ou
- O lingură de oțet
- 200 de mililitri de apă călduță
- 40 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- Un cub de unt
- Zahăr pudră
Ingrediente pentru umplutura cu dovleac
- 1,2 kg dovleac plăcintar ras
- 150 de grame de zahăr tos
- Un plic de zahăr vanilinat
- 70 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- O linguriță rasă de scorțișoară măcinată
- 75 de grame miez de nucă (opțional)
Mod de preparare
Înainte de orice altceva, pregătiți umplutura pentru plăcintă. Curățați dovleacul plăcintar de coajă și semințe, dați-l pe răzătoarea mare și puneți-l într-o cratiță. Adăugați zahărul tos și pe cel vanilinat, precum și uleiul de floarea-soarelui. Amestecați bine și lăsați la călit, la foc mic spre mediu, timp de aproximativ cinci minute.
După cele cinci minute, luați cratița de pe foc și adăugați scorțișoara și opțional, miezul de nucă. Amestecați bine tot conținutul până la omogenizare, după care lăsați dovleacul să se răcească, la temperatura camerei.
Între timp, treceți la pregătirea foilor de plăcintă. Într-un vas, adăugați făina, sarea și oul bătut. Turnați apa călduță, de preferat plată sau filtrată, oțetul și uleiul de floarea-soarelui. Frământați foarte bine, până când obțineți un aluat moale și omogen.
Când aluatul devine omogen și moale, rupeți-l în două bucăți egale. Presărați puțină făină pe blatul de lucru și, cu ajutorul unui sucitor, întindeți prima bucată de aluat până când formați o foaie de mărimea unei tăvi de copt.
Întindeți deasupra ei o jumătate din cantitatea de umplută de dovleac copt. Rulați plăcinta și mutați-o cu grijă într-o tavă de cuptor acoperită în prealabil cu hârtie de copt. Procedați la fel și cu cea de-a doua foaie de aluat și așezați plăcinta în aceeași tavă, fără ca cele două să se lipească una de cealaltă.
Dați plăcintele cu dovleac la cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius, pentru o jumătate de oră sau chiar 40 de minute. Când sunt gata, scoateți-le și ungeți-le cu un cub de unt. În cele din urmă, presărați deasupra lor zahăr pudră.
Ponturi pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac ca la bunica
Ca să obțineți cea mai bună plăcintă cu dovleac ca la bunica este important să evitați folosirea foilor de plăcintă din supermarket. Aluatul este ușor de pregătit și face diferența. Acesta oferă desertului o textură deosebită și un gust extraordinar.
Un alt pont pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac ca la bunica este să folosiți miez de nucă, dacă îl preferați. Acest ingredient nu doar că este plăcut în acest desert, dar conține și grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți naturali.