Plăcintă cu dovleac și foi din comerț este o rețetă cât se poate de ușoară și rapidă pentru un astfel de preparat dulce și aromat specific toamnei.

Plăcintă cu dovleac și foi din comerț

Plăcintă cu dovleac și foi din comerț este un desert delicios ce poate fi pregătit și în zilele de post, precum și pentru persoanele vegane.

În țară există mai multe soiuri de dovleac, cu sau fără semințe, ce au diferite întrebuințări. Unele soiuri au doar rol decorativ, în timp ce altele sunt comestibile și pot fi folosite în plăcinte, dar și în alte preparate, cum ar fi supa cremă de dovleac.

Cel mai folosit soi de dovleac pentru această rețetă se numește chiar „plăcintar”. Are o formă lunguiață și un gust dulce care îl face foarte potrivit pentru plăcinte și pentru deserturi, în general. Acesta este, de altfel, și cel mai popular soi ce este cultivat pe teritoriul României.

Însă, plăcintele și alte preparate pot fi pregătite și cu dovleac american. Acesta are o formă rotundă, turtită la capete, și este des întâlnit în Statele Unite ale Americii, în preajma sărbătorii de Halloween, când unele persoane îl folosesc și pentru decorațiuni.

Această rețetă se face cu foi din comerț dar poți să faci acasă un aluat fraged pufos.

Rețeta de plăcintă cu dovleac și foi din comerț

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Un kilogram de dovleac pentru plăcintă
  • Un pachet de foi de plăcintă din comerţ
  • 6-7 linguri de zahăr tos
  • Două linguri de zahăr pudră
  • 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • 50 de mililitri de apă plată
  • Scorţişoară măcinată, după gust

Mod de preparare

Începeți prin a scoate pachetul cu foi de plăcintă din congelator, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a vă apuca de pregătit plăcinta cu dovleac. Lăsați pachetul la dezghețat la temperatura camerei.

Spălați și curățați dovleacul de coajă și de semințe. Apoi, tăiați-l în bucăți potrivite și dați-l pe răzătoarea mare. Altfel, dacă preferați, îl puteți mărunți cu ajutorul unui robot de bucătărie. Amestecați dovleacul ras cu zahăr și scorțișoară, după gust. Împărțiți umplutura în două cantități egale.

Montați plăcinta, într-o tavă acoperită cu o foaie de copt. Ungeți cu ulei și presărați zahăr pe ultima foaie de aluat din comerț, cea de deasupra. Apoi, tăiați plăcinta în cuburi, cu un cuțit bine ascuțit, așa crudă cum este, și dați-o la cuptor, pe grătarul din mijloc. Lăsați-o la copt timp de 35 - 40 de minute sau până când se rumenește frumos.

În cele din urmă, acoperiți plăcinta cu dovleac și foi din comerț cu un prosop de bucătărie curat și lăsați-o să stea timp de aproximativ 10 minute. După ce trec cele zece minute, stropiți-o cu apă rece și mai lăsați-o acoperită până când se răcește complet.

Ce beneficii are consumul de dovleac

Dovleacul este plin de vitamine și minerale necesare organismului, printre care se numără: vitamina C, vitamina E, vitamnia A, potasiu și betacaroten – un antioxidant puternic. În plus, acesta conține fosfor, calciu, cupru, fibre, proteine și magneziu.

Astfel, printre beneficiile pe care le are consumul de dovleac se numără:

  • întărirea sistemului imunitar
  • îmbunătățirea vederii
  • reglarea tensiunii arteriale
  • susținerea pierderii în greutate
  • ținerea sub control a colesterolului
  • reducerea riscului de apariție a diabetului
  • prevenirea apariției bolilor cardiovasculare