Salata de cartofi cu ouă și smântână este un preparat versatil și consistent și se potrivește cu aproape orice fel de mâncare sau garnitură.

Salată de cartofi cu ouă și smântână

Cartofii, ouăle fierte tari, puțină ceapă, castravetele și țelina tocate mărunt dau salatei o textură excelentă, în timp ce sosul de smântână și maioneză asigură gustul picant.

Dacă vreți să o pregătiți cu câteva ore înainte, puteți pune la frigider dressingul și legumele în recipiente separate și apoi amestecați totul chiar înainte de momentul servirii.

Simțiți-vă liber să schimbați dressingul sau legumele pentru a se potrivi gusturilor dumneavoastră. Adăugați mai multă ceapă sau ajustați raportul dintre smântână și maioneză. Omiteți castraveții și adăugați mai multă țelină sau completați cu ardei gras tocat.

Care sunt cei mai buni cartofi pentru salata de cartofi?

Noi folosim cartofi roșii la această rețetă pentru că absorb dressingul și au o textură perfectă. Trebuie doar să aveți grijă să nu îi fierbeți prea mult sau prea puțin.

Cum se fierb cartofii pentru salată

Fierberea cartofilor pentru salată este foarte importantă. Ei trebuie să aibă textura perfectă pentru a absorbi suficient de mult din acel sos delicios, fără a deveni uzi.

Iată ce trebuie să faceți pentru a fierbe cartofii exact atât cât trebuie:

Puneți cartofii curățați și tăiați în cubulețe într-o oală și acoperiți-i cu apă (apa trebuie să ajungă cam la un centimetru deasupra cartofilor). Sărați apa cu generozitate și dați-o în fiert.

Odată ce a dat în clocot, reduceți focul astfel încât apa să fiarbă la foc mic și continuați să gătiți timp de 10 - 15 minute.

După 10 minute, înțepați ușor cartofii cu o furculiță la fiecare minut, pentru a fi siguri că nu îi gătiți prea mult.

După ce sunt fierți, scurgeți cartofii și transferați-i imediat într-un castron mare. Acoperiți castronul cu folie de plastic, dar lăsați o margine deschisă pentru a lăsa căldura să iasă.

Puneți cartofii fierți în frigider pentru a se răci în timp ce preparați restul salatei cremoase de cartofi cu ou.

Cât timp se fierb cartofii pentru salată

În funcție de cât de mari sunt cubulețele, cartofii vor trebui să fiarbă între 10 și 15 minute.

Rețeta de salată de cartofi cu ouă și smântână

Preparare 20 minute
Gătire 15 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 7-8 cartofi tăiați în cubulețe medii
  • 3/4 linguriță de sare (plus încă una pentru apa în care se fierb cartofii)
  • 1 castravete mic
  • 30 de grame de țelină tăiată mărunt
  • 1 lingură de ceapă tocată mărunt
  • 3/4 linguriță de semințe de țelină
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 240 grame smântână
  • 100 grame maioneză
  • 60 ml oțet
  • 1 linguriță de muștar
  • 3 ouă fierte tari

Mod de preparare

Puneți cartofii tăiați în cubulețe într-o cratiță și acoperiți-i cu apă sărată (aproximativ 1 linguriță de sare pentru fiecare litru de apă). Dați în fiert. Acoperiți cratița și reduceți focul. Gătiți timp de aproximativ 15 minute, sau până când cartofii sunt moi.

Se scurg bine și se pun deoparte pentru a se răci.

Decojiți castravetele, tăiați-l pe lungime și scoateți semințele. Tăiați castravetele în cubulețe.

Într-un castron mare, combinați castravetele tăiat cubulețe, țelina tocată, ceapa, 3/4 linguriță de sare, semințele de țelină și piperul negru proaspăt măcinat. Adăugați cartofii răciți și amestecați ușor.

Cum faceți dressingul pentru salată

Într-un bol sau recipient separat, combinați smântâna, maioneza, oțetul și muștarul. Amestecați bine.

Tăiați albușurile de ou în cubulețe și adăugați-le la cartofi.

Zdrobiți gălbenușurile și adăugați-le în amestecul de smântână și maioneză.

Dacă pregătiți salata în avans, acoperiți bolurile și puneți la frigider separat legumele și amestecul de maioneză. Cu aproximativ 30 de minute înainte de servire, combinați dressingul cu legumele și amestecați ușor.

Puneți la frigider până în momentul servirii.

Trucuri pentru cea mai bună salată de cartofi cu ouă

  • Această salată poate fi savurată imediat, dar noi preferăm să o lăsăm să se răcească înainte de servire pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.
  • Nu ezitați să folosiți muștarul preferat în această rețetă. Muștarul clasic merge perfect, dar și Dijon este bun.
  • Această rețetă tradițională de salată de cartofi va rezista între 3 și 5 zile în frigider. Aveți grijă să o păstrați într-un recipient etanș.

Cu ce se mănâncă salata de cartofi cu ouă și smântână

Acest preparat versatil este consistent, delicios și se potrivește cu aproape orice fel de mâncare sau garnitură.

  • Pui - nu contează dacă este prăjit sau la grătar, puiul se potrivește de minune cu salata de cartofi. Există ceva ce face ca puiul și cartofii să aibă un gust minunat împreună.
  • Friptură - Friptura nu este cea mai accesibilă dintre cărnuri, așa că va trebui să o completați cu ceva consistent și delicios. Salata de cartofi se potrivește perfect.
  • Pește la grătar - Fie că este somon, halibut sau păstrăv, peștele este un antreu excelent pentru o petrecere. Salata de cartofi are, de asemenea, un gust fantastic cu orice pește, mai ales că acesta are o aromă mai subtilă decât alte tipuri de carne.
  • Salată de varză - Fie că vorbim de salată de varză cu maioneză sau acoperită cu o vinegretă picantă, alături de salata de cartofi formează un "parteneriat" delicios.

Calorii și valori nutriționale

Această rețetă are aproximativ 6 porții. O porție de salată de cartofi cu ouă și smântână are 345 calorii.

  • Calorii

    345kcal

  • Proteine

    7g

  • Carbohidrați

    26g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    24g

  • Grăsimi saturate

    7g

  • Colesterol

    135mg

  • Sodiu

    480mg

  • Calciu

    80mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Beneficiile pentru sănătate ale salatei de cartofi

Cartofii sunt o sursă bună de fibre, care vă pot ajuta să slăbiți prin faptul că dau o stare de sațietate pentru mai mult timp. Fibrele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin menținerea sub control a colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge. Cartofii sunt, de asemenea, plini de antioxidanți care previn bolile și de vitamine care ajută organismul să funcționeze corect.

Smântâna poate ajuta organismul să absoarbă vitaminele solubile în grăsimi, iar unele tipuri de cartofi conțin probiotice care stimulează digestia și susțin sistemul imunitar.

Atât albușul, cât și gălbenușul de ou sunt bogate în nutrienți, inclusiv proteine, vitamine și minerale. Gălbenușul conține vitamine solubile în grăsimi (cum ar fi vitaminele D și E) și acizi grași esențiali; în timp ce majoritatea proteinelor se găsesc în albuș.

Ouăle sunt considerate o sursă "completă" de proteine, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care trebuie să îi obținem din alimentația noastră.