Salata franțuzească cu cartofi noi e genul de rețetă care pare banală la prima vedere. Dar când o guști, îți dai seama că e altceva. Are acel echilibru între simplu și gustos. E una dintre cele mai bune idei când ai cartofi în casă și nu mai știi ce să faci cu ei.

Salată franțuzească cu cartofi noi

De ce e atât de apreciată? În primul rând, pentru că se face cu ingrediente de bază. Cartofi, ceapă, castraveți, muștar, verdeață. Dar cheia e în cum le combini. Francezii au acel talent de a face ceva delicios din foarte puțin. Nu complică lucrurile. Nu pun 20 de ingrediente degeaba.

Cartofii noi sunt vedeta. Au coaja subțire, gust delicat, textură cremoasă. Nu trebuie curățați. Doar spălați bine și fierți. Îți salvezi timp și păstrezi gustul lor natural.

Apoi vine dressingul: o combinație de muștar Dijon, ulei de măsline și oțet balsamic. Nimic sofisticat, dar are un impact serios la gust. Și nu, nu e sosul acela greu și grețos. E lejer, acrișor, cu o tentă ușor picantă de la muștar.

E o rețetă versatilă. O poți mânca simplă, ca fel principal, sau ca garnitură lângă carne, pește sau ouă. E bună caldă, dar și rece. Poți s-o iei la pachet, la picnic, la birou sau s-o ții la frigider pentru mai târziu. Și da, ține bine și a doua zi.

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3 linguri de muștar Dijon (sau clasic)
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • 1 castravete murat sau proaspăt, cubulețe
  • 1 ceapă mică verde, tocată mărunt
  • 3 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1 lingură de cimbru uscat sau 2 linguri de cimbru proaspăt
  • 1 ceapă mică roșie, tocată fin

Mod de preparare

Spală bine cartofii noi. Nu e nevoie să-i cureți de coajă. Coaja subțire adaugă gust și textură.

Pune-i la fiert în apă cu sare. Fierbe-i 15-20 de minute sau până intră ușor furculița în ei. Nu-i lăsa să se sfărâme.

Între timp, pregătește dressingul. Într-un bol, amestecă muștarul Dijon, oțetul balsamic și uleiul de măsline. Bate-le ușor cu o furculiță sau un tel mic.

Adaugă în bol ceapa verde, ceapa roșie, castravetele, pătrunjelul și cimbrul. Amestecă totul.

Când cartofii sunt gata, scurge-i bine. Taie-i în jumătăți sau sferturi, cât sunt încă calzi. Așa absorb mai bine dressingul.

Toarnă sosul peste cartofi. Amestecă ușor, ca să nu-i zdrobești. Lasă salata să stea 10-15 minute înainte de servire. Gusturile se vor combina mai bine.

Note

  • Poți adăuga și ouă fierte tari, ton, sau măsline dacă vrei o variantă mai consistentă.
  • Dacă o păstrezi la frigider, scoate salata cu 10 minute înainte de servire. Se simt mai bine aromele la temperatura camerei.