Dacă nu ai încercat până acum combinația de somon la grătar și portocale, e momentul să o faci. Merge de minune.

Somonul este unul dintre cei mai sănătoși pești pe care îi poți consuma. Are multe proteine, acizi grași omega-3 și vitamine esențiale. Aceste grăsimi bune ajută la sănătatea inimii, reduc inflamațiile și îți mențin pielea și părul sănătoase. Plus, este sățios și nu îngrașă dacă e gătit corect.
Gătitul la grătar este una dintre cele mai bune metode pentru somon. Îi păstrează aroma naturală, îi dă o crustă crocantă la exterior și îl lasă suculent la interior. Spre deosebire de prăjire, nu ai nevoie de mult ulei. Doar un pic de unt sau ulei de măsline, iar somonul nu se va lipi.
Ce face această rețetă specială? Portocala. Sucul ei dă un gust ușor dulceag și aromat, iar aciditatea ajută la frăgezirea peștelui. Dacă nu ai încercat până acum combinația de somon și citrice, e momentul să o faci. Merge de minune. Iar dacă vrei să duci preparatul la alt nivel, poți rumeni câteva felii de portocală pe grill. Vor avea un gust intens și o textură plăcută.
Rețeta este rapidă și potrivită pentru oricine, indiferent dacă gătești des sau doar ocazional. Nu trebuie să fii bucătar ca să îți iasă un somon bun.
Ingrediente
Pentru somon
- 2 fileuri de somon (aprox. 300-400 grame)
- Puțin unt (pentru uns grillul sau grătarul)
Pentru dressing
- Sucul proaspăt de la 1-2 portocale
- Sucul de la o lămâie mică
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță rozmarin maruntit
- Sare și piper negru proaspăt măcinat (după gust)
Mod de preparare
Pregătirea dressingului
Într-un bol sau într-o pungă resigilabilă, amestecă bine sucul de portocale, sucul de lămâie, uleiul de măsline, rozmarinul, sarea și piperul. Acest dressing va da savoare somonului și îl va frăgezi.
Marinarea somonului
Adaugă fileurile de somon în punga cu dressing și închide bine. Scutură ușor, astfel încât peștele să fie acoperit complet de marinadă. Pune la frigider pentru 30-60 de minute.
Gătirea somonului la grătar
Încălzește grillul sau grătarul și unge-l cu puțin unt pentru a preveni lipirea peștelui. Scoate somonul din marinadă și scurge-l de excesul de lichid.
Așează fileurile pe grătarul încins. Gătește aproximativ 3-5 minute pe fiecare parte, în funcție de grosimea fileurilor. Somonul trebuie să aibă o crustă ușor rumenită la exterior, dar să rămână suculent în interior.
Servirea
Servește somonul cald, alături de felii de portocală rumenite pe grill sau la tigaie. Poți adăuga și extra suc de portocală deasupra pentru un plus de aromă.
Note
- Nu găti somonul prea mult – trebuie să fie moale și suculent, nu uscat.
- Pentru un plus de savoare, poți adăuga și puțin usturoi granulat în marinadă.