În sezonul rece și nu numai, supele cremă sunt o alegere excelentă pentru prânz sau cină. Se fac foarte ușor, sunt extrem de gustoase și aromate. Supa cremă de cartofi cu bacon este una dintre cele mai bune și preferata mea, după supa cremă de linte.

Are un gust deosebit, bogat, iar combinația cu bacon prăjit o face irezistibilă. Dacă ești fan bacon și îți plac și cartofii, nu ai voie să ratezi această combinație!

Supă cremă de cartofi cu bacon
Preparare 15 minute
Gătire 40 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 500 grame cartofi
  • 125 ml smântână de gătit
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 2 tulpini de țelină (apio)
  • 30 grame unt
  • sare si piper, dupa gust
  • 200 grame bacon
  • pătrunjel proaspăt (opțional)

Mod de preparare

Într-o tigaie, prăjește baconul la foc mediu până devine crocant. Scoate baconul din tigaie și așează-l pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime. Nu arunca grăsimea scursă de la bacon!

În aceeași tigaie, adaugă untul peste grăsimea scursă de la bacon (dacă e prea multă grăsime, mai aruncă din ea, dar nu o arunca pe toată, căci va da savoare supei). Călește ceapa tocată la foc mediu timp de 5-7 minute, până devine moale și translucidă. Adaugă morcovul și țelina apio și mai călește timp de 5 minute, amestecând ocazional.

Pune cuburile de cartofi în oală și amestecă bine cu legumele călite.

Toarnă apa peste legume, să le acoepre. Adaugă sare și piper după gust. Adu supa la punctul de fierbere, apoi redu focul la mic, acoperă oala cu un capac și las-o să fiarbă timp de 20-25 de minute, sau până când cartofii sunt bine fierți.

Ia oala de pe foc și, cu ajutorul unui blender vertical, mixează supa până când obții o consistență fină și cremoasă. Dacă nu ai un blender vertical, poți transfera supa în tranșe într-un blender obișnuit.

Pune oala din nou pe foc mic. Adaugă smântâna lichidă pentru gătit și amestecă bine. Mai lasă supa să dea în clocot o dată sau de două ori, apoi oprește focul. Gustă și ajustează de sare și piper, dacă este necesar.

Servește supa cremă de cartofi fierbinte, presărată cu baconul crocant prăjit anterior și, opțional, cu pătrunjel proaspăt tocat. Poți adăuga și crutoane pentru un plus de textură.

Sfaturi și sugestii

  • Folosește cartofi făinoși, care se pasează ușor și dau o consistență cremoasă supei.
  • Dacă vrei o supă mai ușoară, poți folosi iaurt grecesc în loc de smântână lichidă. Pentru o variantă vegană, folosește lapte de cocos sau de caju.
  • Alege un bacon de calitate, afumat natural, pentru o aromă mai intensă.
  • Poți face crutoane de casă din felii de pâine tăiate cubulețe, stropite cu ulei de măsline și condimente, apoi coapte la cuptor până devin crocante.
  • Poți adăuga în supă și alte legume, precum praz, păstârnac sau dovlecel. De asemenea, poți adăuga un praf de nucșoară sau cimbru uscat pentru un plus de aromă.
  • Supa cremă de cartofi se păstrează la frigider, într-un recipient închis ermetic, timp de 2-3 zile.