Învață să prepari ciorba ardelenească de cartofi cu afumătură, după o rețetă tradițională, plină de gust și arome, ideală pentru o masă în familie.

Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură

Ciorba ardelenească de cartofi cu afumătură este genul acela de ciorbă de care te îndrăgostești de la prima gustare. Aromată, sățioasă, puțin picantă și cu gustul inconfundabil de afumătură, această ciorbă tipic ardelenească nu are cum să nu îți placă.

Se face simplu, din ingrediente la îndemână și este un fel de mâncare economic, pe care îl poți prepara oricând, pentru întreaga familie.

Poți folosi orice fel de carne afumată, de porc sau de vită. Trebuie să iei în calcul că dacă alegi o carne care este doar afumată și nu este gătită în prealabil, trebuie să-i acorzi mai mult timp de gătire.

Fierbe carnea separat, iar când este pe jumătate fiartă, o poți transfera în oala de ciorbă. Dacă alegi kaizer sau costiță afumată, acestea nu au nevoie de fierbere prealabilă.

Rețeta de ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 700 grame afumătură (costiță, ciolan sau cârnați)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 2 ardei roșii
  • 1 kg cartofi
  • 2-3 linguri ulei
  • 2-3 linguri boia
  • sare și piper, după gust
  • 1 lingură chimen
  • cimbru
  • smântână pentru servit

Mod de preparare

Dacă folosești carne crud-uscată, este nevoie să o fierbi înainte. Ciolanul trebuie fiert înainte de ciorbă, dar costița afumată și cârnații nu au nevoie să fie fierți separat.

Spală legumele și curăță-le cât timp fierbe carnea. Toacă ceapa și ardeiul mărunt, dă prin răzătoare morcovul și păstârnacul, tăie cartofii cubulețe, iar țelina și pătrunjelul lasă-le întregi.

Pune morcovul și ceapa într-o oală cu câteva linguri de ulei și călește până când morcovul s-a înmuiat. Asezonează cu sare și piper, după gust, după care adaugă și celelalte legume și pune apă fiartă peste, pentru a umple oala.

Când carnea a fiert pe jumătate și nu se mai formează spumă deasupra, o poți transfera în oala cu legume.

Adaugă cartofii tăiați cubulețe, boia, chimen și cimbru și mai fierbe 20-30 de minute sau până când cartoful a fiert.

Opește focul și servește ciorba cu smântână și puțin oțet sau zeamă de lămâie.

Poftă bună!