Tocănița ardelenească cu ciuperci și smântână este o rețetă tradițională pe care o veți savura cu plăcere până la ultima înghițitură.

Tocăniță ardelenească cu ciuperci și smântână

Este foarte ușor de făcut, iar pentru a o pregăti aveți nevoie de ciuperci, ceapă, usturoi, smântână și ierburi aromatice, respectiv pătrunjelul, mărar și tarhon.

Este extrem de sățioasă și gustoasă, mai ales dacă o serviți caldă cu mămăliguță.

Rețeta de tocăniță ardelenească cu ciuperci și smântână

Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 1 kg de ciuperci Champignons – se pot folosi și ciuperci Pleurotus
  • 1 ceapă medie
  • 150 ml de smântână
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de făină
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 praf de tarhon
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Primul pas este să spălați ceapa și să o tocați mărunt. Apoi, curățați ciupercile, rupeți-le codițele și spălați-le bine cu apă rece. Tocați ciupercile, dar și codițele mărunt. După aceea, tocați și usturoiul, mărarul și pătrunjelul.

Într-o cratiță medie, puneți uleiul la încins și căliți ceapa și usturoiul până devin translucide. Se adaugă și ciupercile tăiate, puțin piper și se amestecă des. La câteva minute diferență, atunci când ciupercile s-au închis la culoare, se adaugă apă pentru a le acoperi. Nu vă speriați că ar fi prea multă, pentru că va scădea. Atenție, sarea se adaugă spre final!

Atunci când începe să clocotească, adăugați și mărarul. În paralel, puneți într-o cană 2 linguri de făină și adăugați apă până la două treimi din cană. Trebuie să amestecați foarte bine până se omogenizează, apoi puneți compoziția în mâncare. De data aceasta, amestecați ușor pentru a evita să se rupă ciupercile.

În medie, tocănița este gata în aproximativ 30 de minute, la foc mic, dar trebuie să verificați din când în când să nu se ardă.

La final, adăugați smântâna, se lasă să mai clocotească 2-3 minute, apoi se pune și sarea și, în funcție de preferințe, mai puteți presăra și puțin piper.

Iar când îi opriți focul, adăugați și pătrunjelul tocat. Poftă bună!