Tocana mănăstirească din legume este un fel de mâncare gustos, sănătos și hrănitor, perfect inclusiv în zilele de post. Vezi ingredientele și pașii de preparare.
Pregătirea ei este ușoară și nu durează foarte mult. Poate fi servită imediat sau poate fi pusă în borcane pentru iarnă, la fel ca zacusca.
Rețeta de tocană din legume de la Mănăstirea Sihăstria Putnei este foarte ieftină. Necesită doar morcovi, gogoșari, ardei kapia, roșii, ardei copți, puțin ulei, sare și piper, după gust, și câteva mirodenii, opțional.
Rețeta de tocană din legume ca la mânăstire
Ingrediente
- 1 kg de morcovi
- 1 kg de ardei kapia
- 1 kg de gogoşari
- Pastă din 3 kg de roşii ușor moi, opărite
- 4 sau 5 ardei copţi
- 300 ml de ulei
- Sare neiodată și piper, după gust
- Ienibahar și foi de dafin - opțional
Mod de preparare
Cum se poate pregăti pasta de roșii
Un mod de a obține pastă de roșii este să puneți roșiile la fiert într-una sau două oale sau într-un ceaun, afară. Recipientele trebuie să fie umplute cu apă mai bine de jumătate, dar nu mai mult de atât. Adăugați roșiile când apa începe să fiarbă.
Din momentul în care apa ajunge din nou la punctul de fierbere, după adăugarea roșiilor, lăsați la fiert pentru aproximativ 10 – 12 minute. În final, pielița roșiilor trebuie să fie crăpată. Scoateți roșiile din apă cu o spumieră, într-o strecurătoare acoperită de un ștergar curat. Lăsați-le așa până când se răcesc puțin.
Apoi, strângeți ștergarul și faceți un nod. Stoarceți cât puteți de bine, deasupra chiuvetei, astfel încât lichidul în exces să iasă prin ștergar. Apoi, mai lăsați la scurs, deasupra chiuvetei sau a unei oale mari. Cu ajutorul unui aparat pentru bulion de roșii, procesați roșiile opărite și stoarse. Cojile și semințele se mai dau de două – trei ori prin aparat. În final, rezultă o pastă de roșii densă și aromată.
Cum se prepară tocana de legume
Mai întâi, curățați ceapa și tocați-o mărunt. Apoi, dați morcovul pe răzătoarea mare. Într-o cratiță încăpătoare, puneți uleiul la încins și adăugați ceapa tocată și morcovul ras, împreună cu o linguriță de sare neoidată. Apoi, dați focul la mic și amestecați din când în când, până când se înmoaie bine legumele.
Între timp, tăiați ardeii și gogoșarii în fâșii. Când ceapa și morcovul s-au călit, adăugați ardeii în cratiță. Amestecați și lăsați pe foc până când se înmoaie și aceștia. Adăugați ardeii copți curățați de coji și semințe și tăiați fâșii.
Separat, opăriți roșiile și pasați-le. Adăugați pasta de roșii în cratița cu legume și lăsați tocana la fiert pentru aproximativ o jumătate de oră. Potriviți de sare și piper, după gust. Puteți adăuga câteva boabe de ienibahar şi câteva foi de dafin, dacă vă place gustul acestor ingrediente.
Mai lăsați tocana mănăstirească din legume la fiert timp de 10 sau 15 minute. Apoi, turnați-o, fără să opriți focul, în borcane sterilizate. Apoi, puneți capacele și așezați borcanele cu capacele în jos pentru cinci minute. Ulterior, puneți borcanele între pături groase și lăsați-le să se răcească încet. În cele din urmă, le puteți așeza în cămară. Dacă borcanele nu s-au sterilizat bine, puteți păstra preparatul în frigider, pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Cum se mănâncă tocana mănăstirească din legume
Tocana mănăstirească din legume este excelentă pentru zilele de post, servită cu felii de pâine normală sau prăjită, dar și lângă o mămăligă moale și fierbinte sau alături de un piure de cartofi gătit fără unt sau lapte.