Dacă ai puțin timp și chef de o mâncare bună, tocănița asta de cartofi cu ceafă de porc afumată e fix ce trebuie.

Tocănița de cartofi cu ceafă de porc afumată este una dintre acele rețete care nu dezamăgesc niciodată. E simplă, gustoasă și perfectă pentru zilele în care vrei o mâncare caldă, făcută rapid și fără complicații. Se prepară din ingrediente de bază – cartofi, carne afumată, ceapă și ardei – dar combinația lor dă un gust bogat și aromat.
Este genul de mâncare care se potrivește pentru orice masă principală. Cartofii se înmoaie în sosul plin de arome, iar carnea afumată aduce un plus de savoare. Condimentele naturale, precum cimbrul și maghiranul, dau un gust autentic, iar vinul alb folosit la gătit intensifică aromele.
Ingrediente
- 500 grame ceafă de porc afumată
- 5-6 cartofi (aproximativ 1 kg)
- 2 ardei grași
- 4 căței de usturoi
- 2 cepe medii
- 3 linguri ulei de floarea-soarelui
- 1 pahar de vin alb sec (aproximativ 150 ml)
- 2 căni de apă (aproximativ 500 ml)
- 1 lingură de făină
- 1 linguriță de boia dulce
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță de cimbru uscat
- 1/2 linguriță de maghiran
- 1 linguriță de sare (sau după gust)
- Frunze proaspete de pătrunjel pentru decor
Mod de preparare
Spală bine legumele. Ardeii se taie fâșii. Cepele se toacă julien. Usturoiul se taie felii subțiri (nu trebuie să fie foarte mărunțit).
Încinge 3 linguri de ulei într-o tigaie mare. Adaugă ceapa, ardeii și usturoiul în tigaie. Călește-le la foc mediu până devin translucide, aproximativ 5-7 minute.
Taie ceafa de porc afumată în felii subțiri sau cubulețe, după preferință. Pune ceafa peste legumele călite și amestecă bine. Lasă-le să se prăjească împreună, amestecând din când în când, timp de 15-20 de minute.
Când amestecul începe să se prindă de tigaie, toarnă paharul de vin alb. Amestecă pentru a desprinde bucățile lipite, care vor adăuga savoare preparatului. Lasă vinul să se evapore câteva minute, până când nu mai simți mirosul puternic de alcool.
Transferă compoziția într-o cratiță adâncă. Taie cartofii cubulețe și adaugă-i peste carne și legume.
Presară 1 lingură de făină și 1 linguriță de boia dulce, amestecând bine pentru a îmbrăca toate ingredientele.
Toarnă 2 căni de apă, acoperă cratița cu un capac și lasă totul să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, până când cartofii sunt moi și carnea se frăgezește.
Când tocanța este aproape gata, potrivește gustul cu sare, piper, cimbru și maghiran.
Oprește focul și presară deasupra frunze proaspete de pătrunjel tocate fin.
Tocănița de cartofi cu ceafă de porc afumată se servește fierbinte, cu pâine proaspătă sau murături alături. Este un preparat consistent, perfect pentru prânz sau cină.