Pentru a te bucura din plin de savoarea sa, iti prezentam cinci moduri delicioase in care poti gati acest aliment.
Oparit
Poti sa fiebi pestele intr-un bulion clasic sau in ulei de masline/rapita aromat cu seminte de fenicul, usturoi si ceapa. Da lichidul in fiert, adauga pestele si ia cratita de pe foc. Pestele va continua sa se gateasca in lichidul fierbinte si va fi gata atunci cand carnea este opaca.
Pe grill
Perfecta pentru fileurile mici de peste, cum ar fi macrou si sardine,
prin aceasta obtii o piele aromata si crocanta. Pune ulei de masline,
suc de lamaie si ierburi si freaca pielea cu sare.
Aseaza carnea pe o
foaie de copt unsa cu ulei si las-o pe gratar timp de 4-5 minute. Las-o
sa se raceasca timp de 2 minute, apoi impinge usor varful unui cutit
ascutit in carne - daca trece usor, pestele este gata.
In tigaie / wok
Aceasta este o metoda rapida de gatire a fileurilor de peste. Folositi
orice tigaie care nu lipeste. Presarati pestele cu faina si condimente,
si adaugati-l cand tigaia este foarte fierbinte.
Se pune cu pielea in
jos pentru cea mai mare parte a timpului de gatire, apoi se intoarce
pentru ultimele 30 de secunde.
Cu sos curry
Aceasta este o modalitate excelenta de a gati pestele care nu este
proaspat sau de a folosi bucati diferite de peste sau crustacee.
Pestele, spre deosebire de carne, nu are nevoie de gatit lent.
Pune
bucatile de peste intr-un sos curry. Pune cele mai mari bucati prima
data, iar cu 1-2 minute inainte de a lua cratita e pe foc, adauga
bucatile mai mici.
In principiu, este nevoie de aproximativ 5 minute
pentru ca o bucata de peste de 100g sa fie gata, in timp ce un peste
intreg de 450g va avea nevoie de 15 minute.
La cuptor
Pentru a obtine o piele delicata si o carne suculenta, ar trebui sa
adaugi tava cu peste in cuptorul fierbinte, preincalzit.
Poate fi
dificil sa evaluezi timpul necesar, deoarece greutatea pestilor variaza
foarte mult, in special cand vine vorba de pestii intregi, dar un peste
de 500g va avea nevoie de aproximativ 8 minute.