Pentru a te bucura din plin de savoarea sa, iti prezentam cinci moduri delicioase in care poti gati acest aliment.

Oparit

Poti sa fiebi pestele intr-un bulion clasic sau in ulei de masline/rapita aromat cu seminte de fenicul, usturoi si ceapa. Da lichidul in fiert, adauga pestele si ia cratita de pe foc. Pestele va continua sa se gateasca in lichidul fierbinte si va fi gata atunci cand carnea este opaca.

Pe grill

Perfecta pentru fileurile mici de peste, cum ar fi macrou si sardine, prin aceasta obtii o piele aromata si crocanta. Pune ulei de masline, suc de lamaie si ierburi si freaca pielea cu sare.

Aseaza carnea pe o foaie de copt unsa cu ulei si las-o pe gratar timp de 4-5 minute. Las-o sa se raceasca timp de 2 minute, apoi impinge usor varful unui cutit ascutit in carne - daca trece usor, pestele este gata.

In tigaie / wok

Aceasta este o metoda rapida de gatire a fileurilor de peste. Folositi orice tigaie care nu lipeste. Presarati pestele cu faina si condimente, si adaugati-l cand tigaia este foarte fierbinte.

Se pune cu pielea in jos pentru cea mai mare parte a timpului de gatire, apoi se intoarce pentru ultimele 30 de secunde.

Cu sos curry

Aceasta este o modalitate excelenta de a gati pestele care nu este proaspat sau de a folosi bucati diferite de peste sau crustacee. Pestele, spre deosebire de carne, nu are nevoie de gatit lent.

Pune bucatile de peste intr-un sos curry. Pune cele mai mari bucati prima data, iar cu 1-2 minute inainte de a lua cratita e pe foc, adauga bucatile mai mici.

In principiu, este nevoie de aproximativ 5 minute pentru ca o bucata de peste de 100g sa fie gata, in timp ce un peste intreg de 450g va avea nevoie de 15 minute.

La cuptor

Pentru a obtine o piele delicata si o carne suculenta, ar trebui sa adaugi tava cu peste in cuptorul fierbinte, preincalzit.

Poate fi dificil sa evaluezi timpul necesar, deoarece greutatea pestilor variaza foarte mult, in special cand vine vorba de pestii intregi, dar un peste de 500g va avea nevoie de aproximativ 8 minute.