Poate provoca umflarea mainilor, a picioarelor, a gleznelor. Exista mai multe motive pentru care se intampla, dintre care multe nu sunt grave.

Cu toate acestea, retentia de apa poate fi, de asemenea, un simptom al unei afectiuni severe, cum ar fi boala renala sau insuficienta cardiaca.

Daca suferi de retentie de apa brusca sau severa, adresati-va imediat medicului.

Dar in cazurile in care umflarea este usoara, este posibil sa poti reduce retentia de apa cu cateva trucuri simple.

Mananca mai putina sare

Sarea are sodiu si clorura. Sodiul se leaga de apa in organism si ajuta la mentinerea echilibrului de fluide atat in ​​interiorul cat si in exteriorul celulelor.

Daca consumati adesea mancaruri bogate in sare, cum ar fi multe alimente procesate, corpul tau poate retine apa. Aceste alimente sunt de fapt cea mai mare sursa alimentara de sodiu. Cele mai frecvente sfaturi pentru reducerea retentiei de apa sunt scaderea aportului de sodiu.

Mai multe studii au constatat ca aportul crescut de sodiu duce la cresterea retentiei de lichid in interiorul corpului.

Creste consumul de magneziu

Magneziul este un mineral foarte important. De fapt, este implicat in mai mult de 300 de reactii enzimatice care mentin functionarea organismului.

Mai mult, cresterea consumului de magneziu poate ajuta la reducerea retentiei de apa. Un studiu a constatat ca 200 mg de magneziu pe zi a redus retentia de apa la femeile cu simptome premenstruale.

Sursele bune de magneziu includ nuci, cereale integrale, ciocolata neagra si legume cu frunze verzi.

Creste consumul de Vitamina B6

Vitamina B6 este importanta pentru formarea celulelor rodii din ssnge si serveste si altor functii in organism. Printre altele, s-a demonstrat ca vitamina B6 reduce gradul de retentie a apei la femeile cu sindrom premenstrual.

Alimentele bogate in vitamina B6 includ banane, cartofi, nuci si carne.

Consuma alimente bogate in potasiu

Potasiul este un mineral care ajuta la trimiterea semnalelor electrice care mentin corpul in functiune.

Poate mentine sanatatea inimii si pare sa contribuie la reducerea retentiei de apa in doua moduri, prin scaderea nivelului de sodiu si prin cresterea productiei de urina.

Bananele, avocado si rosiile sunt exemple de alimente bogate in potasiu.

Incearca sa consumi papadie

Papadia (Taraxacum officinale) este o planta care a fost folosita de mult timp ca diuretic natural in medicina populara.

Diureticele naturale pot ajuta la reducerea retentiei de apa prin cresterea productiei de urina.

Intr-un studiu, 17 voluntari au luat trei doze de extract de frunze de papadie pe o perioadă de 24 de ore. Ei au monitorizat aportul si cantitatea de lichid eliminat in urmatoarele zile si au raportat o crestere semnificativa a cantitatii de urina produsa.

Desi a fost un studiu mic, fara grup de control, rezultatele arata ca extractul de papadie poate fi un diuretic eficient.

Evita carbohidratii rafinati

Consumul de carbohidrati rafinati duce la aparitia rapida a nivelurilor de zahar din sange si de insulina.

Nivelurile ridicate de insulina determina corpul sa retina mai mult sodiu prin cresterea resorbtiei de sodiu in rinichi. Acest lucru duce la un volum mai mare de lichid in interiorul corpului.

Exemplele de carbohidrati rafinati includ zaharurile si cerealele prelucrate, cum ar fi zaharul de masa si faina alba.