Mitul 1: Mai multe exercitii duc la mai multa greutate pierduta
Prea multe ore la sala de sport duc la un randament scazut.
Cercetatorii au pus 61 de barbati putin supraponderali (care nu au mers la sala) intr-unul din cele trei grupuri: un grup care nu a a facut sport, unul care a lucrat timp de 30 de minute pe zi si altul care a lucrat timp de o ora zilnic. Niciunul dintre barbati nu tinea dieta.
Dupa trei luni, grupul de barbati care nu au facut miscare - deloc surprinzator - nu a pierdut nici un kilogram.
Cei care au facut exercitii timp de 30 de minute au scapat de 8 kilograme fata de doar 6 cate au slabit cei care au transpirat de doua ori mai mult.
Prea mult timp de banda de alergare poate avea doua consecinte, spun cercetatorii: corpurile noastre ne spun consumam mai multe alimente pentru a compensa ceea ce am ars si noi ne miscam instinctiv mai incet pentru a economisi energia.
O strategie inteligenta: fa zilnic exercitii timp de o jumatate de ora la o intensitate ridicata.
Mitul 2: Totul sau nimic
Uita regulile drastice ale dietei. Este mai bine sa faci mici ajustari pe care le poti adopta in permanenta, dezvaluie cercetarile.
Voluntarii care au participat la o provocare alimentara sanatoasa on-line au primit sfaturi usor de implementat ("bea 8 cesti de apa pe zi" sau "doar gustari la masa de bucatarie").
Cei care au urmat sfaturile pentru mai mult de 25 de zile pe luna au avut mai mult succes in procesul de slabire decat cei care au respectat pentru mai putin timp.
"Efectuarea unor mici schimbari coerente se potriveste mai usor in rutinele oamenilor (decat smodificarea radicala a dietei)", spune Brian Wansink, consultant si profesor de marketing la Universitatea Cornell.
Mitul 3: Gustarile sanatoase sunt o necesitate
Nu dimineata. Un studiu din 2011 al American Dietetic Association a descoperit ca dietele in care nu s-au luat gustari intre micul dejun si pranz au dus la o pierdere in greutate cu aproape 5% mai mult decat la cei care au luat gustari dimineata.
Deoarece micul dejun si pranzul pot fi la doar cateva ore distanta, cercetatorii suspecteaza ca cele mai multe gustari sunt alimentate din obicei, mai degraba decat de foame si, in general, se mananca fara minte.
O strategie mai inteligenta: sari oeste gustarea de dimineata, cu exceptia cazului in care ai mai mult de patru ore pana la pranz.
Alege o gustare satisfacatoare: una care include proteine, carbohidrati bogati in fibre si putina grasime, cum ar fi un mar cu unt de arahide sau de migdale sau o tortilla de porumb cu o felie de branza cu continut scazut de grasimi.
Mitul 4: Modelele subtiri sunt inspiratoare
Acele fete slabe,
imbracate in bikini, lipite pe frigider, lucreaza probabil impotriva ta.
Cand cercetatorii olandezi au inclus 42 de femei intr-un program de
pierdere in greutate pe care le-au rugat sa completeze un jurnal cu ceea
ce mananca, cele ale caror jurnale aveau o imagine a unui model de
greutate "normala" pe coperta au pierdut in greutate in timp ce cele cu o
imagine de un model foarte subtire, nu.
"Expunerea constanta la un
model foarte slab da dietei sentimentul ca nu va putea sa-si atinga
scopul", spune cercetatorul principal, Anne Klesse, profesor si asistent
de marketing la Universitatea Tilburg din Olanda.