Beneficiile conopidei
Conopida este considerată un superaliment datorită conținutului său bogat în nutrienți. Este bogată în fibre și vitaminele B și C.
De asemenea, conține concentrații mari de antioxidanți care pot reduce inflamația și pot proteja împotriva mai multor boli, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
Conține mulți nutrienți
Conopida este foarte săracă în calorii, dar bogată în vitamine. De fapt, conopida este o sursă excelentă de vitamine și minerale, conținând aproape toți nutrienții de care organismul are nevoie.
Conopida conține o cantitate mare de fibre, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pot reduce riscul apariției mai multor boli cronice.
Este ușor de adăugat în dieta zilnică
Există multe moduri de a adăuga conopida în dieta ta. Poate fi consumată gătită sau crudă iar aroma sa este potrivită pentru a fi adăugată în aproape orice fel de mâncare.
Conopida este favorita celor care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați și diete ketogenice și este un aliment de bază și pentru vegani și vegetarieni.
Acest lucru o face, de asemenea, perfectă pentru oricine urmează o dietă fără cereale sau fără gluten și pentru cei care aderă la planurile de masă Whole30 sau Paleo.
Cum se taie conopida
- Îndepărtează frunzele de pe tulpina conopidei.
- Taie conopida pe jumătate: secționează în jos din vârful coroanei prin tulpină.
- Pune jumătățile de conopidă cu partea tăiată în jos pe tocător și taie-le din nou vertical.
- Așează sfertul de conopidă pe tocător și înclină cuțitul astfel încât să taie miezul.
- Desfă buchețelele de conopidă.
Cum putem găti conopida
Iată câteva moduri de a găti conopida astfel încat până și cei care nu suportă conopida, să o treacă pe lista legumelor preferate.
Conopidă la cuptor
Conopida la cuptor este varianta de top în cazul preparatelor din conopidă. Margini frumoase, crocante, caramelizate și un interior care practic se topește în gură. Este aproape de necrezut că o mâncare atât de bună este atât de simplu de făcut.
Cum să coaceți floretele de conopidă
- Pune buchetele de conopidă într-un castron și adaugă ulei de măsline, sare, piper și condimente după gust. Se amestecă până când conopida este acoperită uniform.
- Întinde buchețelele pe o foaie de copt într-un singur strat, lăsând puțin spațiu între ele.
- Se bagă în cuptor la 220 de grade C pentru 30-35 de minute pentru buchetele mici sau 40-45 de minute pentru buchetele mari.
- Se scoate din cuptor și se servește fierbinte.
Sfaturi pentru conopidă coaptă perfect
- Ai nevoie de mai mult ulei decât crezi! 50 ml pentru un cap mare va asigura buchețele crocante, bine asezonate.
- Amestecă în tavă o dată la jumătatea timpului de coacere pentru a se găti uniform.
- Pentru a verifica dacă este coaptă, se încearcă tulpina cu cuțitul. Dacă intră ușor, este gata.
- În ceea ce privește condimentarea, trebuie să știi ca această legumă este ca un burete, care absoarbe cu ușurință aromele pe care i le împrumuți.
Iată mai jos câteva dintre combinațiile noastre preferate de condimente.
Condimente pentru conopida coaptă
ITALIENEȘTI: adaugă 1 linguriță de condimente italiene împreună cu uleiul de măsline, sare și piper. După coacere, se presară cu coaja de lămâie și parmezan ras.
MEXICANE: adaugă 1/2 linguriță (sau mai mult) fulgi de ardei roșu și 1 linguriță de chimen împreună cu uleiul de măsline și sarea. După coacere, se adaugă coaja și zeama de la 1 lămâie.
Conopidă sote
Deși ai putea să te gândești că nu este la fel de bună ca cea rumenită, conopida sote este delicioasă. Gătitul în tigaie îi va oferi o frumoasă culoare aurie în aproximativ un sfert din timpul necesar preparării la cuptor.
Deoarece pierde mai puțină umiditate decât în cuptor, conopida va avea o textură asemănătoare cărnii, de aceea este varianta ideală pentru a fi servită alături de un sos care să pună în evidență textura untoasă și aroma de nuci.
Cum să sotezi conopida
- Încinge ulei de măsline într-o tigaie mare sau într-un wok.
- Adaugă buchetele de conopida într-un singur strat și lasă-le pe foc timp de 3 minute. Se amestecă, apoi se mai lasă încă 3 minute.
- Adaugă 2 linguri de apă, apoi acoperă tigaia și gătește-le timp de 3 minute.
- Ridică capacul și mai lasă tigaia pe foc 1-2 minute, sau până când fiecare bucată de conopidă este aurie și toată apa a fost evaporată.
- Asezonează cu sare, piper și alte condimente după gust.
Conopidă la abur
În primul rând, ține cont că legumele gătite la abur nu înseamnă legume fierte. Preparată în acest fel, conopida nu are nevoie de foarte multe condimente.
Este delicioasă cu puțin unt, lămâie sau parmezan. Dacă preferi un preparat mai fin, o poți transforma în piure sau supă cremă.
Cum se gătește conopida la abur
- Umple o oală cu apă până ajunge la un nivel de 5 cm, apoi introdu un coș pentru abur în oală.
- Dă apa în fiert la foc mare.
- Adaugă buchetele de conopidă în coșul pentru abur, împreună cu un praf de sare.
- Redu focul pentru a menține fierberea, apoi acoperă și gătește la abur 5-6 minute pentru buchețele fragede-crocante sau 8-9 minute pentru buchețele moi.
Cum să condimentezi conopida la abur
- ÎN GENERAL: se amestecă cu unt topit sau ulei de măsline extravirgin, sare și piper.
- ÎN STIL MEDITERRANEAN: se amestecă cu ulei de măsline extravirgin, coaja și sucul unei lămâi, 1 linguriță de condimente italienești sau 1 lingură ierburi proaspete tocate (busuioc, cimbru, pătrunjel) – și parmezan ras, după gust.
- ÎN STIL ITALIAN: presară cu pesmet, unt și busuioc proaspăt sau pătrunjel tocat.
Conopidă fiartă
- Pune buchețelele de conopidă într-o cratiță de mărime medie și adaugă 1 litru de apă.
- Dă-o în fiert la foc mare.
- Redu focul și lasă oala la fiert timp de 5-7 minute până când conopida este fragedă.
- Scurge apa și adaugă unt sau ulei aromat și condimente.
- Se servește fierbinte.
Cât timp se fierbe conopida?
Conopidă proaspătă
- Un cap de conopidă va fi gata când se poate pătrunde cu ușurință cu furculița - 10-15 minute.
- Buchețelele de conopida se vor găti în 5-10 minute.
Conopidă congelată
- Buchețelele vor fi gata în aproximativ 5 minute.
Ce trebuie să mai știi despre cum poți găti conopida
Este mai bine să fierbi conopida sau să o gătești la abur?
Când conopida este fiartă, pierde un procent din toți nutrienții, cu excepția vitaminei B-12, deoarece se scurg în apa de gătit.
Mineralele rezistă la căldură și la apă mai bine decât vitaminele, dar fierberea scade tot conținutul de minerale cu 5 până la 10 la sută. Conopida la abur păstrează 100% din toate mineralele.
Cât timp trebuie fiartă conopida?
Buchetele de conopidă își păstrează cel mai bine forma când sunt gătite la abur (5-10 minute) – nu uita să le pui în poziție verticală în vasul pentru abur.
Când vine vorba de fiert sunt suficiente 5-10 minute pentru buchețele și aproximativ 10 minute pentru o conopidă întreagă.
Cât se poate păstra conopida în frigider?
Capetele întregi de conopidă pot fi păstrate într-o pungă de plastic sigilată, la frigider, timp de 4 până la 7 zile. Buchetele pretăiate trebuie păstrate cel mult de 4 zile.
Este necesar să fierbi conopida înainte de a o găti?
Metode obișnuite pentru prepararea conopidei sunt gătirea la abur sau în cuptorul cu microunde, fierberea, sotarea și prăjirea.
Conopida trebuie gătită până când este fragedă-crocantă. Dacă este fiartă prea mult timp, buchețelele se vor destrăma.