Acest merluciu crocant, prăjit la tigaie este un preparat delicios și rapid, perfect pentru orice masă. Aflați cum să gătiți file de merluciu proaspăt sau congelat cu această metodă simplă. 

Merluciu prăjit cu usturoi și pătrunjel

Merluciu prăjit la tigaie este o rețetă de cină rapidă și ușoară pe care o puteți face în doar 10 minute. Trebuie doar să adăugați garnitura preferată pentru o cină simplă, dar aromată.

De ce suntem convinși că o să vă placă această rețetă de merluciu prăjit

  • Merluciul este un pește cu conținut scăzut de grăsimi și calorii, care se potrivește în orice dietă
  • Acest fel de mâncare poate fi făcut în doar 10 minute – este perfect pentru prânzuri sau cine rapide și ușoare
  • Merluciul este disponibil în orice magazin și, de obicei, este un pește alb foarte accesibil
  • Puteți folosi orice file de pește în această rețetă
  • Reglați condimentele după preferințe
  • Aromele blânde ale acestui preparat îl fac foarte potrivit pentru copii

Merluciu

Merluciu este un pește alb, mediu spre mare, care se găsește frecvent în apă sărată în multe părți ale lumii.

Puteți cumpăra atât merluciu proaspăt cât și congelat. Avantajul este că cel congelat rezistă mai mult și are gustul la fel de bun.

Merluciul este o alegere populară pentru celebrul preparat britanic fish and chips, dar este comun și în alte bucătării europene.

Ingrediente de care avem nevoie pentru merluciu prăjit cu usturoi și pătrunjel

Merluciu: Veți avea nevoie de fileuri de merluciu proaspete. Dacă utilizați merluciu congelat, îl puteți dezgheța la frigider peste noapte și vor fi gata de preparare.

Făină: Trecerea peștelui prin făină înainte de a fi gătit îi conferă o textură cu adevărat minunată. Puteți omite acest pas dacă preferați.

Sare, piper, pudră de usturoi, pătrunjel: Se adaugă condimente pentru aromă și le puteți ajusta în funcție de preferințe.

Ulei vegetal: Folosiți ulei vegetal pentru a prăji fileurile de merluciu. Alternativ, puteți folosi unt.

Dacă nu aveți merluciu disponibil, îl puteți înlocui cu biban de mare, tilapia sau orice alt file de pește alb.

Sfaturi utile

Fileurile de merluciu sunt subțiri și se gătesc foarte repede. Peștele este gata atunci când se străpunge ușor furculița. Aveți grijă să nu îl gătiți prea mult!

Asigurați-vă că adăugați o cantitate generoasă de ulei în tigaie pentru a preveni lipirea peștelui.

Variante ale rețetei de merluciu prăjit

Merluciu prăjit în stil mediteranean: Adăugați un strop de suc de lămâie, împreună cu orice ierburi uscate care vă plac.

Merluciu prăjit în stil mexican: Adăugați chimen, boia de ardei și pudră de chili sau ardei cayenne la fileurile de pește.

Low carb, keto și fără gluten: Omiteți făina pentru a elimina glutenul și carbohidrații din farfurie. Peștele asezonat simplu este, de asemenea, delicios. Dacă omiteți făina, puteți reduce semnificativ și cantitatea de ulei vegetal folosită.

Toppinguri pentru merluciu prăjit: Pentru un plus de savoare, presărați peștele, după prăjire, cu condimente aromate, cum ar fi ierburi proaspete, parmezan, felii de lămâie sau migdale mărunțite.

Rețeta de merluciu prăjit cu usturoi și pătrunjel

Preparare 5 minute
Gătire 4 minute
Timp total 9 minute

Ingrediente

  • 4 fileuri de merluciu
  • 60 g făină
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper
  • 1 linguriță pătrunjel
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • 120 ml ulei vegetal

Va trebui să folosiți aproximativ 120 ml ulei vegetal pentru a prăji merluciul, însă nu tot acest ulei va fi absorbit în pește. Măsurând cantitatea de ulei înainte și după gătit, am calculat că aproximativ 2 linguri, sau 1/2 lingură per file de pește, au fost absorbite în timpul gătirii.

Mod de preparare

  1. Încingeți uleiul vegetal sau untul topit într-o tigaie, la foc mediu spre mare.
  2. Combinați făina și condimentele într-un castron sau pe o farfurie.
  3. Treceți fileurile de pește prin amestecul de făină și acoperiți bine ambele părți ale merluciului.
  4. Puneți peștele în tigaie și lăsați-l la prăjit aproximativ 2 minute, sau până când devine ușor auriu. Întoarceți și repetați pe cealaltă parte.
  5. Scoateți peștele din tigaie și serviți.

Calorii și valori nutriționale

O porție (un file) de merluciu prăjit are 209 calorii.

  • Calorii

    209kcal

  • Proteine

    23g

  • Carbohidrați

    13g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    7g

  • Grăsimi saturate

    6g

  • Sodiu

    675mg

  • Potasiu

    489mg

  • Vitamina A

    5IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    57mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Cum se păstrează merluciu prăjit

Păstrați merluciul gătit într-un recipient sigilat la frigider timp de până la 3 zile. Îl puteți reîncălzi în cuptorul cu microunde sau într-o tigaie cîteva minute înainte de servire.

De asemenea, puteți reutiliza peștele în alte feluri de mâncare, cum ar fi supe, orez sau preparate la cuptor.

Ce trebuie să mai știi despre merluciu prăjit cu usturoi și pătrunjel

Se poate mânca și pielea de la merluciu prăjit?

Dacă fileurile de merluciu au piele pe ele, puteți alege dacă doriți să îndepărtați pielea sau să o mâncați.

Se poate prăji merluciul fără ulei?

Puteți prăji merluciul fără ulei dacă folosiți unt topit sau spray pentru gătit.

Spray-ul pentru gătit este o formă de pulverizare a unui ulei ca lubrifiant, lecitină ca emulgator și un propulsor, cum ar fi alcoolul alimentar, protoxidul de azot, dioxidul de carbon sau propanul, pentru a preveni lipirea alimentelor.

Cât durează să prăjești merluciul?

Treceți fileurile de pește prin amestecul de făină și acoperiți bine ambele părți ale merluciului.

Puneți peștele în tigaie și lăsați-l la prăjit aproximativ 2 minute, sau până când peștele devine ușor auriu.

Întoarceți și repetați pe cealaltă parte. 

Se poate prăji peștele fără făină?

Pentru cei care suferă de boală celiacă și au crezut că nu vor mai putea mânca niciodată peștele prăjit, iată câteva vești bune – puteți prăji și fără făină!

Și nu trebuie să căutați alternative scumpe pentru a înlocui făina. Puteți să marinați peștele sau chiar să-l gătiți așa cum este!

Căt de sănătos este merluciul prăjit?

În general, prăjirea în tigaie nu este considerată nocivă atâta timp cât folosim cantități mici de ulei.

În plus, cel mai bine este să alegeți un ulei care are punctul de ardere ridicat și va adăuga grăsimi sănătoase preparatului.