Dulceata naturala a dovleacului poate fi scoasa in evidenta cu ajutorul unor mirodenii dulci, cum ar fi scortisoara, cuisoare si nucsoara, precum si condimente cum ar fi fenicul, chimenul, coriandrul, chili si praful de curry.

Pulpa are o nuanta aurie si o textura ferma, neteda, care se tine bine atunci cand este taiat in bucati si amestecat in risotto.

De asemenea, se poate face o supa dulce si catifelata cu ajutorul dovleacului.

Dovleac copt

Se pun jumatatile de dovleac pe o foaie de copt, cu taietura in jos. Se coc la o temperatura de 175 ° C pana cand este fraged atunci cand este strapuns cu un cuțit, 45 minute pana la 1 ora. Se scoate pulpa atunci cand este suficient de rece pentru a fi utilizata in supe si sosuri.

Dovleac rumenit

Se taie dovleacul in cubulete. Se adauga 1 lingura de ulei de masline, 1/2 lingurita de sare si piper, dupa gust. Se pun cubuletele pe o foaie mare de copt si se baga in cuptorul preincalzit la 190° C pana cand este usor rumenit, 30-45 de minute.

Intr-o tigaie mica, se calesc 2 catei macinati de usturoi in 2 lingurite de ulei de masline timp de 30 de secunde pana la 1 minut. Se adauga usturoiul peste dovleac, alaturi de o lingura de patrunjel tocat.

Dovleac sotat

Se topeste untul intr-o cratita mare, la foc mediu. Se adauga dovleacul cubulete si se gateste pana se inmoaie si se rumenesc usor, aproximativ 15 minute.

Dovleac fiert

Se pun o cratita cu apa la fiert. Se adauga cubuletele de dovleac, se acopera si se lasa sa fiarba aproximativ 15 minute. Se scurge.