Merluciu la cuptor cu sos de lămâie, usturoi și capere este un preparat ușor, ce poate fi servit cu orice garnitură de legume: de la orez, cartofi, quinoa sau salată verde.
Merluciul este un pește alb, slab, cu solzi mici, delicat ca textură și dulce la gust. Este un pește versatil și poate fi gătit în mai multe feluri, împreună cu o gamă variată de ingrediente. Pe scurt, este un pește perfect pentru întreaga familie!
Care sunt beneficiile merluciului la cuptor?
Merluciul face parte din familia peștilor cu carne albă și, deși acești pești nu conțin aceleași niveluri ridicate de grăsimi Omega-3 ca și peștele gras, ei și-au câștigat pe merit un loc fruntaș în preferințe datorită abundenței de alți nutrienți.
Merluciul este o sursă excelentă de iod, ce este esențială pentru producerea de hormoni tiroidieni care ne controlează metabolismul.
De asemenea, merluciul maieste bogat în mangan și fosfor, două minerale implicate în multe procese biologice din corpul nostru, spre exemplu, în sănătatea oaselor.
Merluciul reprezintă una dintre cele mai bune surse de acizi grași esențiali, proteine, minerale și vitamine solubile în grăsimi, precum vitamina D, vitamina A și E. Este un pește de apă adâncă și, prin urmare, sărac în calorii și grăsimi saturate.
100 g de merluciu gătit conțin doar 78 de calorii în comparație cu 91 de calorii cât are un halibut.
De reținut!Merluciul reprezintă și o sursă naturală de minerale, respectiv iod, calciu, zinc, potasiu, fosfor și magneziu.
Cum facem sosul de unt și lămâie
Adăugați untul, usturoiul și câteva linguri de suc de lămâie într-o cratiță și puneți-o la foc 2-3 minute până cand sosul este parfumat, apoi dati-o deoparte.
Rețeta de merluciu la cuptor cu sos de lămâie, usturoi și capere
Ingrediente
- 4 file-uri de merluciu, dezosat
- 4 lămâi - 2 tăiate rondele, 2 pe jumătate
- 8-10 boabe de capere
- sare și piper după gust
- ierburi amestecate după gust
- pătrunjel tocat, de servit la final
Pentru sosul de lămâie
- 125 g de unt
- 3 căței de usturoi zdrobiți
- zeamă de lămâie
Mod de preparare
Începeți această rețetă prin a preîncălzi cuptorul la 175°C, iar în tava de copt puneți folie de aluminiu. Tăiați 2 lămâi rondele și încă 2 în bucăți. Așezați rondelele de lămâie pe folia tăvii de copt, dar în așa fel încât fiecare file de merluciu să fie așezat deasupra a 2 rondele de lămâie.
Între timp, puteți face sosul de lămâie conform indicațiilor de mai sus, amestecând des, iar la final, presărați sare și piper după preferință.
După ce ați scos fileurile din ambalaj, scurgeți-le de apă, iar apoi puneți-le în tavă pe rondelele de lămâie. Turnați o parte din sosul de lămâie uniform peste fileuri (partea fără fiele). Totodată, stoarceți cele 2 lămâi tăiate în 4 bucăți peste fiecare file în parte. Adăugați sare și piper, după gust și acoperiți cu folie de aluminiu.
Introduceți tava în cuptor și lăsați peștele pentru 10-15 minute. Atunci când este gata, ar trebui să fie alb, iar carnea să se desprindă ușor.
După aceea, puneți fileurile pe o farfurie și deasupra adăugați usturoiul rămas, caperele și sosul de unt și lămâie.
Garnituri pentru merluciu la coptor
Merluciu la cuptor cu sos de lămâie, usturoi și capere este un preparat ușor, ce poate fi servit cu orice garnitură de legume: de la orez, cartofi, quinoa sau salată verde.
Și pentru o masă cu adevărat sănătoasă, puteți alege să combinați merluciul cu legume gătite la abur sau la cuptor!
Și dacă optați pentru un sos tartar sau pentru cel de unt cu lămâie, invitații dumneavoastră vor exclama după ce îl vor gusta.
Cum se păstrează merluciul la cuptor
Dacă ați gătit în plus, puteți pune bucăți din fileurile rămase într-un recipient ermetic, ce poate fi depozitat la frigider. Dacă este păstrat corespunzător, poate fi consumat în maximum 3-4 zile.
Ce trebuie să mai știi despre merluciu la cuptor
Cât timp trebuie gătit merluciul?
Lăsați merluciul la cuptor pentru 10-12 minute. Atunci când este preparată corect, carnea trebuie să fie albă și să se desprindă ușor în furculiță, ca niște fulgișori.
Aveți grijă să nu îl gătiți prea tare. Deoarece are o consistență atât de ușoară, poate trece de la „gata” la „exagerat” în doar câteva minute.
Merluciul este un pește bun de mâncat?
Merluciul este adesea considerat un pește de calitate superioară. Acest pește alb, suculent, are o aromă puțin mai dulce decât codul, are un preț similar și poate fi savurat pe tot parcursul anului.
Merluciul este bun pentru inimă?
Merluciul are carne slabă, albă, ce conține aminoacizi buni și reprezintă o sursă bună de acizi grași polinesaturați.
Consumul de merluciu poate reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, obezitate și hipertensiune arterială.
Putem bea apă după ce am mâncat pește?
Apa după masă ar trebui evitată întotdeauna.
Și argumentul ar fi că dacă bem apă după ce consumăm alimente, aceasta afectează pH-ul stomacului, iar caracterul acid al acestuia se modifică ceea ce poate cauza probleme în digestie.
Așa că ar trebui să așteptăm cel puțin 10 minute după ce am mâncat!