Păstrăvul la grătar reprezintă o masă ușoară și delicioasă, mai ales atunci când este gătit cu felii de lămâie, mărar proaspăt și unt. Se face în doar 30 de minute.
Ce face ca această rețetă de păstrăv la grătar să fie delicioasă
Lista de ingrediente este scurtă și simplă. Păstrăvul în sine este un pește extrem de bun și cu o aromă proaspătă, încât nu are nevoie de prea multe ingrediente sau de o tehnică specială pentru a-l pune în valoare.
Și mai mult decât atât, se face în doar 30 de minute de la începutul până la sfârșitul rețetei.
Cel mai bun mod de a găti păstrăvul
Păstrăvul este unul dintre cei mai deliciosi pești pe care îi puteți mânca. Și nu doar pentru că este relativ ieftin (pentru un pește), ci și deoarece este foarte usor de gătit. În mod normal, se vinde eviscerat, cu cap și coadă.
Păstrăvul are pielea destul de subțire. Deci, nu ar fi tocmai bine să-l puneți direct pe grătarul cu lemne sau cărbuni. Cel mai bun mod de a-l prepara este acela în care să vă asigurați că nu se lipește, iar rezultatul să vă poată oferi o prezentare frumoasă în farfurie.
Așadar, așezați-l pe folie de aluminiu sau creați o “bărcuță” din staniol în care să puneți peștele pentru a sta cât mai bine pe grătar. Țineți “barca” deschisă și acoperiți grătarul, astfel încât păstrăvul să absoarbă o parte din fum.
Ce gust are păstrăvul la grătar
Specialiștii în pește susțin că păstrăvul este cunoscut pentru aroma sa blândă și textura delicată. Sunt mulți și cei care susțin că are gust de friptură fragedă de vită.
Cum alegi cel mai bun păstrăv pentru grătar
Indiferent de varietate, căutați cel mai proaspăt păstrăv pe care îl puteți cumpăra. Peștele ar trebui să aibă ochii strălucitori, bombați și branhiile roșii sau roz.
În schimb, în cazul în care acesta are ochii scufundați sau branhiile au devenit gri, trebuie să știți că este mai bătrân.
Totodată, trunchiul trebuie să fie umed și nu uscat.
De asemenea, testul de adulmecare este foarte important. Dacă păstrăvul are un miros puternic, de pește, nu-l cumpărați!
Și încă un sfat important: cel mai bine ar fi să îl gătiți în ziua în care îl cumpărați.
Cum se prepară păstrăvul la grătar
Iar acum vă prezentăm o modalitate de a găti păstrăvul la grătar. Iar dacă nu aveți grătar, puteți prepara foarte ușor peștele, la grătar pe aragaz, până când se face bine.
Ingrediente
- ulei de măsline extra virgin
- 2 păstrăvi curățați, dar cu cap și coadă
- sare Kosher
- piper proaspăt măcinat
- o lămâie
- câteva fire de mărar sau busuioc, tarhon, pătrunjel ori alte ierburi proaspete
- 1 bucățică de unt, tăiată cubulețe mici
Mod de preparare
Primul pas este să pregătiți grătarul pentru ca jarul să fie încins.
Cum pregătiți păstrăvul pentru grătar
Spălați păstrăvul cu apă și uscați-l cu prosoape de hârtie. Desfaceți peștele și presărați sare și piper.
Adăugați felii de lămâie în interiorul său într-un singur strat. Adăugați firele de mărar și cubulețele de unt peste.
Închideți peștele peste umplutură. Apoi, ungeți ambele părți ale peștelui cu ulei de măsline. Puneți-l în bărcuța din folie de aluminiu.
Cum pregătiți păstrăvul la grătar pe aragaz
Incingeți bine o tigaie sau un grătar pe aragaz. Așezați peștele și gătiți timp de 6 minute pe fiecare parte. Pielea păstrăvului trebuie să fie crocantă, iar pulpa, opacă și bine făcută.
De unde știți când păstrăvul este făcut pe grătar
Păstrăvul se gătește rapid pe grătar și veți observa asta atunci când carnea este albă și poate fi înțepată ușor cu furculița.
Rețineți faptul că păstrăvii mai mici nu trebuie întorși pentru a se găti. De altfel, dacă aveți fileuri mari care nu se fac repede, este nevoie să le întoarceți de pe o parte pe alta, pe folie de staniol.
Puteți servi păstrăvul la grătar cu un sos de maioneză cu iaurt, o rețetă simplă gata în doar 10 minute.
Cu ce se mănâncă păstrăvul la grătar
- Legume gătite la cuptor, cum ar fi sparanghelul simplu la cuptor, sparanghel la cuptor cu lămâie și parmezan, ardeiul gras tăiat felii mari, ceapa roșie.
- Legume la grătar, cum ar fi dovleceii, ciupercile, ceapa roșie, sparanghelul sau ardeiul gras.
- Cartofi. Serviți cu piure de cartofi, cartofi copți la cuptor cu verdeață, cartofi dulci la cuptor sau cartofi tărănești.
- Salată verde proaspătă. Faceți o salată verde simplă combinând rucola cu parmezan și lămâie sau orice alt tip de salată, amestecată cu o cantitate mică de ulei de măsline și un strop de oțet balsamic. Sau puteți încerca o salată de fasole verde cu busuioc.
- Orez. Orezulul Jasmine este o alegere excelentă de garnitură pentru păstrăv. Pentru mai multă aromă, serviți orez sălbatic sau orez aromat.
Ce fel de vin se potrivește cu păstrăvul la grătar
Păstrăvul este un pește delicat care se asortează cel mai bine cu vinurile albe, cum ar fi Sauvignon Blanc și Riesling.
În plus, păstrăvul prezintă un nivel scăzut până la moderat de grăsime, în funcție de modul în care a fost crescut sau de locul unde a fost pescuit.
Este păstrăvul mai bun decât somonul?
Somonul este considerat, de cele mai multe ori, mai sănătos decât alți pești, iar păstrăvul reprezintă, la rândul său, o alegere la fel de sănătoasă.
Drept urmare, atât păstrăvul, cât și somonul sunt surse excelente de acizi grași Omega-3 și alți nutrienți și vitamine.
Calorii păstrăv la grătar
Un păstrăv la grătar cu lămâie și mărar are 200 calorii.
-
Calorii
200kcal
-
Proteine
18g
-
Carbohidrați
2g
-
Zaharuri
1g
-
Grăsimi
14g
-
Grăsimi saturate
3g
-
Colesterol
50mg
-
Sodiu
215mg
-
Potasiu
320mg
-
Vitamina C
10mg
-
Calciu
40mg
-
Fier
1mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.