Pepene roșu, beneficii și proprietăți. Ce se întamplă dacă mănânci pepene în fiecare zi
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Se spune că pepenele verde a fost crescut în gospodării pentru prima dată în urmă cu peste 4.000 de ani, în Africa de Nord-Est.

Pepenele roșu este dulce și suculent și este deliciul perfect pentru a vă potoli setea pe timpul verii, atunci când e căldură mare. Acest fruct rotund, mare, are coaja verde și pulpa roșie. De asemenea, este plin de nutrienți, inclusiv antioxidanți și vitaminele A și C.

Principalele beneficii ale pepenelui roșu

În primul rând, pepenele roșu vă ajută să rămâneți hidratat, ceea ce este extrem de important pentru ca organismul să funcționeze corect. Reglarea temperaturii corpului, funcționarea normală a organelor, aportul de nutrienți către celule și energizarea organismului sunt doar câteva dintre procesele corpului, ce se bazează pe o hidratare adecvată.

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă poate oferi corpului dumneavoastră apa de care are nevoie pentru a funcționa corect. Iar în acest context, trebuie spus că pepenele verde conține 92% apă, ceea ce îl face alegerea ideală pentru aportul zilnic de apă.

În plus, datorită conținutului său ridicat de apă, pepenele are un conținut caloric scăzut. Altfel spus, are foarte puține calorii pentru greutatea sa totală.

Poate avea efecte anticancerigene

Mai mulți compuși vegetali găsiți în pepenele verde, respectiv licopenul și cucurbitacina E, au posibile efecte anticancerigene. Deși rezultatele studiului nu sunt foarte clare, aportul de licopen poate fi asociat cu un risc scăzut al apariției unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și cancerul colorectal.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Mai mulți nutrienți din pepenele verde pot susține sănătatea inimii.

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Este demn de remarcat faptul că stilul de viață și dieta vă pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Mai mult, studiile au demonstrat că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, poate ajuta la prevenirea daunelor oxidative cauzate de nivelurile ridicate de colesterol. Alte vitamine și minerale sănătoase pentru inimă din pepenele verde includ magneziul, potasiul și vitaminele A, B6 și C.

Poate reduce inflamația și stresul oxidativ

Inflamația este un factor cheie al multor boli cronice. Combinația de antioxidanți, licopen și vitamina C din pepenele verde, ajută la reducerea inflamației și a daunelor oxidative.

Într-un alt studiu, șobolanii hrăniți cu pudră de pepene verde au dezvoltat mai puțin stres oxidativ și niveluri scăzute ale proteinei C-reactive.

În plus, un studiu de 8 săptămâni a arătat faptul că, datorită consumului de pepene, 31 de persoane cu obezitate și markeri inflamatori mari au prezentat o scădere semnificativă a valorilor inițiale.

Poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare

Licopenul, compus regăsit în pepenele verde, poate avea beneficii pentru ochii dumneavoastră. Degenerescența maculară asociată cu vârsta reprezintă o problemă comună a ochilor, ce poate cauza orbire la adulții în vârstă.

Astfel, licopenul poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare.

Poate ameliora durerile musculare

Citrulina din pepenele verde poate ajuta la îmbunătățirea performanței fizice și la reducerea durerilor musculare. Acest compus ajută și la dilatarea vaselor de sânge, astfel încât inima nu trebuie să lucreze la fel de greu pentru a pompa sângele prin corpul dumneavoastră.

Poate ajuta sănătatea pielii

Vitaminele A și C, care se găsesc în pepenele verde, sunt importante pentru sănătatea pielii.

Poate îmbunătăți digestia

Pepenele verde conține multă apă și o cantitate mică de fibre, ambele fiind necesare pentru o digestie sănătoasă. Fibrele vă ajută să vă mențineți intestinele în regulă, în timp ce apa mișcă deșeurile în mod eficient prin tractul digestiv.

Cum să alegeți cel mai bun pepene verde

Când cumpărați un pepene verde, ar trebui să căutați unul care este ferm, greu și simetric, fără puncte moi sau lovituri.

Atingerea la exterior poate oferi un indiciu cu privire la textura fructului din interior. Iar dacă îi dați un bobârnac ar trebui să sune a gol. Acest lucru indică faptul că apa și pulpa sunt intacte și au o structură stabilă. În schimb, dacă ciocănitul sună mai înalt și mai dens, poate însemna că are coaja mai groasă și că nu este copt cum trebuie.

Pentru a alege un pepene verde, care a avut suficient timp să se coacă și să se maturizeze, ar trebui să-i inspectați tulpina, ce ar trebui să fie uscată și galben-maro. O tulpină verde poate arăta faptul că pepenele nu este încă copt și îi lipsește aroma și dulceața.

Cum să mâncați pepenele verde

La doar 40 de calorii la 150 de grame, tăiați pepenele verde cubulețe și mâncați-l… din mers toată ziua!

Serviți-l cu prosciutto - Nimic nu poate învinge clasica asociere italiană de pepene cu prosciutto. Este delicios în această combinație simplă, dar puteți și să acoperiți o salată cu bucăți de pepene verde învelit în prosciutto.

Adăugați Feta - Încercați o dată salata cu pepene roșu și feta și nu veți mai dori să mâncați niciodată brânză feta în alt mod.

Transformați-l într-o salată - Puteți folosi o varietate de tipuri de pepene verde și le puteți transforma în ingredientele principale, adăugând roșii și avocado pentru profunzime.

Smoothie - Doar adăugați cuburi de pepene verde, iaurt grecesc, căpșuni, o banană și… voila! Ați făcut un smoothie cu pepene verde!

Ce se întâmplă dacă mâncați pepene în fiecare zi

Cu toate acestea, dacă mâncați fructe din abundență zilnic, s-ar putea să întâmpinați probleme din cauza aportului crescut de licopen sau potasiu.

Mai exact, consumul a mai mult de 30 mg de licopen pe zi ar putea provoca greață, diaree, indigestie și balonare.

De ce pepenele nu este bun seara

Pepenele verde este ușor acid și dacă este consumat seara, poate întârzia procesul de digestie atunci când organismul este inactiv.

Cel mai bun moment pentru a mânca pepene este în jurul orei 12-13, atunci când digestia este la un nivel optim.

Pepenele verde îngrașă?

Pepenele verde este un aliment cu un conținut scăzut de calorii, ce conține doar 46 de calorii la 150 de grame.

Este nevoie de 3.500 de calorii pentru a face 500 de grame de grăsime corporală, așa că este prea puțin probabil ca pepenele verde să contribuie la creșterea în greutate.

Deoarece un bol de pepene verde conține mai puțin de un gram de grăsime, este potrivit și pentru o dietă săracă în grăsimi.

Ce trebuie să mai știi despre pepenele roșu

Pepenele verde reduce grăsimea de pe burtă?

Pepenele verde este un fruct hidratant bogat în licopen, ce va crește nivelul de arginină din organism, un aminoacid care, la rândul său, crește potențialul de ardere a grăsimilor din organism.

În același timp, fructele roșii suculente ajută organismul să ardă grăsimile și să dezvolte mușchii slabi.

Ce se întâmplă dacă mâncați prea mult pepene

Persoanele cu un conținut ridicat de potasiu în organism sau cei care suferă de hiperkaliemie gravă nu ar trebui să mănânce mai mult de aproximativ 150 de grame de pepene verde pe zi.

Consumul excesiv poate duce la bătăi neregulate ale inimii și la alte probleme cardiovasculare.

Pepenele este bogat în zahăr?

Pepenii verzi sunt fructul emblematic al verii. Pot părea un răsfăț dulce pentru papilele gustative, dar au un conținut scăzut de zahăr.

150 de grame de pepene verde tăiat cubulețe au sub 10 grame de zahăr. Și un alt avantaj al consumului de pepene verde este că reprezintă și o sursă excelentă de fier.

Putem bea apă după ce am mâncat pepene?

O mulțime de studii au subliniat faptul că pepenele verde nu ar trebui combinat cu apă sau cu orice alt aliment, deoarece nutrienții prezenți în fructe pot încetini procesul de digestie, ducând la aciditate.

Deci, cel mai bine este să nu beți apă imediat după consumul de orice fel de pepene.

Ce spun specialiștii

Pepenele verde este un fruct gustos, ce potolește setea, de care mulți oameni se bucură pe timpul verii. Are un conținut foarte mare de apă și oferă nutrienți precum licopenul, citrulina și vitaminele A și C.

Studiile demonstrează că acest pepene dulce, roșu, poate chiar să stimuleze sănătatea inimii, să reducă durerile musculare și să scadă inflamația, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.