Urzicile au fost folosite în medicina tradițională de multe secole. Sunt cunoscute pentru țepii fini care cresc pe tulpini și frunze și pot fi folosite uscate, deshidratate sau ca extras în tablete, sucuri și ceaiuri.

Știința modernă a găsit motive să susțină multe dintre credințele antice despre efectele medicinale ale urzicilor. Sunt originare din Europa, Africa de Nord și Asia și au fost utilizate la scară largă în zona mediteraneană încă din cele mai vechi timpuri.

Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Ce sunt urzicile?

Urzica a fost folosită din cele mai vechi timpuri în medicina naturistă.

Egiptenii antici foloseau urzica pentru a trata artrita și durerile de spate, în timp ce trupele romane se frecau cu urzici pentru a se încalzi.

Denumirea științifică, Urtica dioica, vine de la cuvântul latin „uro”, care înseamnă „a arde”, și denotă senzaţia de usturime ce apare în momentul în care atingem planta.

Țepii fini, prezenți pe tulpina și frunzele plantei produc, de asemenea, mâncărime, roșeață și umflături.

Urzica este disponibilă sub formă de frunze uscate, frunze liofilizate, extract, capsule, tablete și sub formă de tinctură de rădăcină (o soluție a plantei în alcool), suc sau ceai. De asemenea, vine sub formă de unguent sau cremă care pot fi aplicate pe piele. Rădăcina pare să aibă efecte farmacologice diferite de cele ale frunzelor.

Cum se consumă urzicile

Urzica este incredibil de ușor de adăugat în dieta zilnică.

Poate fi achiziționată din multe magazine naturiste, dar o puteți culege și singuri din natură.

Puteți cumpăra frunze uscate/liofilizate, capsule, tincturi și creme. Unguentele de urzică sunt adesea folosite pentru a ușura simptomele osteoartritei.

Frunzele și florile uscate pot fi infuzate pentru a face un ceai delicios din plante, în timp ce frunzele, tulpina și rădăcinile crude pot fi gătite și adăugate în supe, tocane sau smoothie-uri. Cu toate acestea, evitați să mâncați frunze proaspete, deoarece țepii lor pot provoca iritații.

Dacă cumpărați un supliment cu urzică, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l încerca și să urmați instrucțiunile în ceea ce privește dozarea.

Calorii și valori nutriționale

100 grame de urzici au 42 calorii.

Alte valori nutriționale:

  • Proteine – 2,71 mg
  • Fibre – 6,9 g
  • Calciu – 481 mg
  • Magneziu – 57 mg
  • Fier – 1,64 mg
  • Zinc – 0,34 mg
  • Potasiu – 334 mg
  • Fosfor – 71 mg
  • Vitamina A – 2.011 IU
  • Vitamina B – 0,103 mg
  • Vitamina K – 498,6 mcg
  • Acid folic – 14 mcg

Beneficiile urzicilor

Frunza de urzică este o sursă bogată de antioxidanți, care sunt necesari pentru reducerea numărului de radicali liberi din organism.

Vitamina C, de exemplu, este un ajutor puternic pentru sistemul imunitar și poate oferi chiar protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer.

Frunza de urzică conține și vitamina A, pe care mulți oameni de știință o consideră necesară pentru sănătatea ochilor. În plus, urzica oferă o serie de alte beneficii pentru sănătate.

Conține mulți nutrienți

Frunzele și rădăcina de urzică oferă o mare varietate de nutrienți, inclusiv:

  • Vitamine: vitaminele A, C și K, precum și câteva vitamine B
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu
  • Grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic
  • Aminoacizi: toți aminoacizii esențiali
  • Polifenoli: quercetină, acid cafeic, cumarine și alte flavonoide
  • Pigmenți: beta-caroten, luteină, luteoxantină și alți carotenoizi

Mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți, adică acele molecule care ajută celulele să se apere împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Daunele cauzate de radicalii liberi sunt legate de îmbătrânire, precum și de cancer și alte boli.

Conform studiilor, extractul de urzică poate crește nivelul de antioxidanți din sânge.

Poate trata rinita alergica

Rinita alergică, cunoscuta și sub denumire de Febra fânului este o alergie care implică inflamarea mucoasei nasului. Urzica este privită ca un tratament natural promițător pentru această boală.

Cercetările arată că extractele de urzică pot inhiba inflamația care declanșează alergii sezoniere prin blocarea receptorilor de histamină și împiedicarea celulelor imune de a elibera substanțe chimice care declanșează simptome de alergie.

Cu toate acestea, studiile pe oameni notează că urzica este egală cu sau doar puțin mai bună la tratarea febrei fânului decât un placebo.

În timp ce urzica se poate dovedi un remediu natural promițător pentru simptomele rinitei alergice sunt necesare mai multe studii pe termen lung.

Poate scădea tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o problemă serioasă de sănătate, deoarece vă expune riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, care se numără printre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Urzica a fost folosită în mod tradițional pentru a trata tensiunea arterială ridicată. Poate stimula producția de oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator, relaxând mușchii vaselor de sânge și ajutându-i să se lărgească.

În plus, urzica are compuși care pot acționa ca blocante ale canalelor de calciu, care relaxează inima prin reducerea forței contracțiilor.

În studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat că urzica scade nivelul tensiunii arteriale, în timp ce ajută la protejarea inimii.

Cu toate acestea, efectele sale asupra tensiunii arteriale la oameni sunt încă neclare, fiind necesare studii suplimentare în acest sens înainte de a se putea face recomandări.

Poate ajuta la controlul nivelului glicemiei

Atât studiile pe oameni, cât și cele pe animale leagă urzica de scăderea nivelului de zahăr din sânge. De fapt, această plantă conține compuși care pot imita efectele insulinei.

Într-un studiu de trei luni, efectuat pe 46 de persoane, administrarea a 500 mg de extract de urzică de trei ori pe zi a scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge în comparație cu un placebo.

Reduce inflamația

Inflamația este modalitatea corpului de a se vindeca și de a lupta împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, inflamația cronică poate provoca probleme serioase.

Urzica conține o varietate de compuși care pot reduce inflamația.

În studiile pe animale și cele în eprubetă, urzica a redus nivelurile de hormoni inflamatori multipli interferând cu producția lor.

La oameni, aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse din urzică pare să amelioreze afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita.

De exemplu, într-un studiu efectuat pe 27 de persoane, aplicarea unei creme de urzică pe zonele afectate de artrită a redus semnificativ durerea, în comparație cu un tratament placebo.

Urzica poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce înseamnă că este de un real folos în afecțiunile inflamatorii, inclusiv artrita, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Poate trata simptomele prostatei mărite

Până la 50% dintre bărbații cu vârsta de 51 de ani și peste au o prostată mărită. Urzica poate ajuta la reducerea dimensiunii prostatei și la tratarea simptomelor prostatei mărite.

Alte beneficii potențiale ale urzicii

Urzica poate oferi alte beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv:

  • Reduc sângerarea: S-a descoperit că medicamentele care conțin extract de urzică reduc sângerările excesive, în special după intervenții chirurgicale
  • Mențin sănătatea ficatului: Proprietățile antioxidante ale urzicilor vă pot proteja ficatul împotriva daunelor cauzate de toxine, metale grele și inflamație
  • Sunt un diuretic natural: Această plantă vă poate ajuta corpul să elimine excesul de sare și apă, care la rândul lor ar putea scădea temporar tensiunea arterială. Rețineți că aceste constatări provin din studii pe animale
  • Ajută la vindecarea rănilor și arsurilor: Aplicarea cremelor de urzică poate ajuta la vindecarea rănilor, inclusiv a arsurilor

Contraindicații / Efecte adverse

Medicamente antiplachetare și anticoagulante (diluanți ai sângelui)

Urzica poate afecta capacitatea de coagulare a sângelui și poate interfera cu medicamentele care subțiează sângele.

Medicamente pentru hipertensiune arterială

Urzica poate scădea tensiunea arterială, astfel încât ar putea întări efectele acestor medicamente.

Diuretice

Deoarece urzica poate actiona ca un diuretic, poate crește efectele acestor medicamente, crescând riscul de deshidratare.

Medicamente pentru diabet

Urzica poate scădea glicemia, astfel încât ar putea întări efectele acestor medicamente, crescând riscul de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge).

Litiu

Urzica poate avea un efect diuretic și poate reduce capacitatea organismului de a elimina acest medicament.

Cât de benefic este consumul de urzici?

Sunt un excelent purificator al sângelui, un laxativ ușor și extrem de bogate în vitamina C.

Sunt, de asemenea, delicioase dacă vorbim de mâncare și sunt perfecte pentru un ceai de plante sănătos și relaxant.

Urzicile sunt consumate în mod tradițional la începutul primăverii, deoarece sunt unul dintre primii lăstari verzi comestibili care apar.

Cum alegem urzicile?

  • Urzicile sunt cele mai bune atunci când sunt foarte fragede, așa că culegeți-le primăvara, atunci când apar. Este de preferat să alegeți frunzele tinere din vârful plantei.
  • Folosiți mănuși de cauciuc sau prindeți ferm frunzele, pentru a nu fi înțepat. Odată culese, întindeți urzicile pe o tavă pentru a se usca. După ce se ofilesc, nu vă mai pot înțepa. Acum nu mai trebuie decât să desprindeți frunzele de pe tulpini. Când sunt proaspete, țepii fini pătrund în piele și injectează acidul formic, substața care dă senzația de usturime.
  • La fel ca spanacul, când sunt fierte, urzicile se reduc la 1/4 din volum, așa că o pungă plină de supermarket înseamnă aproximativ 500g.
  • Gatiti întotdeauna urzicile, astfel se distruge acidul formic, cel care provoacă usturimea în urma înțepăturii. Urzicile nu sunt potrivite pentru salate!

Cum se gătesc urzicile

Dacă le manipulați corect, urzicile sunt de fapt foarte simplu de preparat.

1. Înainte de toate, căliți-le.

Se încălzește o oală mare cu apă clocotită cu sare. Apoi, fără să atingeți urzicile, aruncați-le direct din pungă în oală. Apăsați-le cu o lingură sau un clește pentru a le scufunda complet.

Lăsați-le să se gătească aproximativ 45 de secunde până la un minut, astfel țepii plantei vor fi neutralizați.

2. Scurgeți apa și gătiți urzicile.

Scurgeți urzicile într-o strecurătoare și stoarceți-le ușor pentru a elimina tot excesul de apă. În acest moment, sunt gata de preparare.

Le puteți sota cu ulei de măsline, usturoi, sare și piper pentru o mâncare simplă și plină de nutrienți. Frunzele pot deveni, de asemenea, un ceai hrănitor.

Curiozități despre urzici

Țepii urzicii conțin histamină și acid formic.

Ca rezultat, ele provoacă în mod normal durere la contactul cu carnea umană. Dar, atunci când ating țesutul afectat deja, aceste substanțe chimice acționează ca un contrairitant, reducând disconfortul.

Sucul de urzică este folosit pentru a trata înțepăturile de insecte și, în mod ironic, chiar înțepăturile de urzică.

Urzica a fost folosită ca hrană, remediu pe bază de plante sau colorant de sute de ani.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, copiii au fost încurajați să le adune, astfel încât să poată fi folosite pentru a produce o vopsea verde închis pentru camuflaj.

Fibra din interiorul plantelor poate fi transformată în sfoară și folosită pentru a face țesături pentru îmbrăcăminte, huse de perne și chiar hârtie. O urzică matură este incredibil de fibroasă, asemănătoare cu inul.

Armata germană a folosit țesături de urzică pentru a face uniforme militare în timpul Primului Război Mondial.

Ce trebuie să mai știi despre urzici

În cât timp se vindecă înțepătura de urzică?

Înțepăturile de urzică provoacă mâncărimi și este posibil să simțiți o senzatie de usturime sau de arsură.

De obicei, senzația persistă de la câteva minute până la câteva zile și adesea nu necesită niciun tratament.

Sunt cazuri în care înțepăturile pot provoca o erupție cutanată.

Cum se pot trata acasă înțepăturile de urzică?

Spălați zona cu apă și săpun cât mai curând posibil pentru a ameliora disconfortul și îndepărtați țepii de urzică. Dacă nu este disponibilă apă, curățați zona cu o cârpă sau alt material.

Simptomele locale de durere și mâncărime pot fi ameliorate prin aplicarea unei cârpe umede și/sau a unei pungi cu gheață pe zona afectată. De asemenea, este important să vă abțineți de la zgârierea sau frecarea zonelor cu mâncărime.

Antihistaminicele pot fi eficiente în ameliorarea mâncărimii și umflăturilor locale, în timp ce cremele care conțin hidrocortizon pot ajuta la reducerea inflamației. Acestea sunt disponibile la orice farmacie.

Folosiți lenjerie de pat și îmbrăcăminte răcoroase, ușoare, deoarece acest lucru va ajuta și la ameliorarea mâncărimii.

Evitați căldura extremă - faceți băi și dușuri călduțe.

Cum scapi de urzicile din grădină?

Pentru a scăpa de urzici, tăiați-le la începutul verii înainte de a începe să înflorească și folosiți o săpăligă pentru a dezgropa rădăcinile plantelor.

Săpați în mod regulat pentru a ucide puieții de urzică sau dezgropați răsaduri individuale. Pentru a ucide urzicile din gazon, tundeți regulat.

Este ceaiul de urzică bun pentru anxietate?

Pentru cei care sunt slăbiți din cauza stresului și suferă de depresie și anxietate, nutrienții prezenți în această planta susțin întregul organism, dar mai ales sistemul nervos. Urzica conține calciu, fier, magneziu, vitaminele A și C.

Este ceaiul de urzică bun pentru sistemul imunitar?

Ceaiul de urzică conține antioxidanți, precum și vitaminele A și C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Oamenii de știință au descoperit că urzica stimulează celulele T, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli.

Urzicile ajută la creșterea părului?

Nu numai că urzica ajută la combaterea căderii părului, dar ajută și la regenerare. Frunzele de urzica sunt bogate în silice și sulf, compuși care fac părul mai strălucitor și mai sănătos.

Clătirea părului cu extracte de urzică și apă are ca rezultat regenerarea părului și, de asemenea, ajută la păstrarea culorii sale naturale.