Pepenele roșu în sarcină. Beneficii și contraindicații pe care trebuie să le știi

Pepenele verde este un fruct bogat în apă și se presupune că oferă multe beneficii în timpul sarcinii.

Printre acestea se numără reducerea retenției de apă și diminuarea riscului de complicații în timpul sarcinii, ameliorarea grețurilor matinale și ajută la menținerea sănătoasă a pielii. Cu toate acestea, puține dintre ele sunt susținute de știință.

Iar în cele ce urmează, vom încerca să stabilim dacă pepenele verde oferă beneficii specifice în timpul sarcinii.

Calorii și valori nutriționale

Pepenele verde reprezintă o sursă de carbohidrați, vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. De asemenea, conține aproximativ 91% apă, ceea ce îl face un fruct deosebit de hidratant.

150 de grame de pepene vă oferă:

  • Calorii: 46
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsime: mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 12 grame
  • Fibre: mai puțin de 1 gram
  • Vitamina C: 14% din valoarea zilnică 
  • Cupru: 7% din valoarea zilnică
  • Acid pantotenic (vitamina B5): 7% din valoarea zilnică
  • Vitamina A: 5% din valoarea zilnică

În plus, pepenele verde este bogat în luteină și licopen, doi antioxidanți ce vă ajută să vă protejați corpul împotriva bolilor.

De exemplu, acești antioxidanți pot susține sănătatea ochilor, a creierului și a inimii, dar pot oferi și protecție împotriva anumitor tipuri de cancer.

De altfel, unele cercetări au arătat faptul că acești antioxidanți specifici pot ajuta la reducerea riscului de naștere prematură și a altor complicații ale sarcinii. Cu toate acestea, ar fi nevoie de mai multe cercetări înainte de a se putea trage concluzii clare.

De reținut!

Pepenele verde este bogat în apă și oferă cantități moderate de carbohidrați, cupru și acid pantotenic, precum și vitaminele A și C.

De asemenea, este bogat în luteină și licopen, doi antioxidanți care pot proteja împotriva anumitor complicații ale sarcinii.

Pepenele roșu poate reduce riscul de preeclampsie

Pepenele verde este bogat în licopen, compusul ce conferă roșiilor, fructelor și legumelor colorate similare pigmentul lor roșu bogat.

Un studiu mai vechi a stabilit că suplimentarea cu 4 mg de licopen pe zi sau aproximativ 60% din licopenul găsit în 150 de grame de pepene verde poate ajuta la reducerea riscului de preeclampsie cu până la 50%.

Trebuie spus că preeclampsia este o complicație a sarcinii ce se manifestă prin hipertensiune arterială, umflare și pierdere de proteine în urină. Este o afecțiune gravă și o cauză majoră a nașterii premature.

Este important de menționat că pentru aceste studii s-au folosit suplimente de licopen în doze mari și nu pepene verde. În prezent, nu există studii care să arate legatura între consumul de pepene verde și un risc scăzut de preeclampsie.

Poate reduce riscul de efecte secundare sau complicații în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, necesarul zilnic de lichide al unei femei crește pentru a ajuta la susținerea circulației sanguine optime, a nivelurilor de lichid amniotic și a unui volum general mai mare de sânge. În același timp, digestia tinde să încetinească.

Combinația acestor două modificări poate crește riscul de hidratare deficitară. La rândul său, acest lucru duce la risc de constipație sau hemoroizi în timpul sarcinii. Iar în ceea ce privește hidratarea deficitară în timpul sarcinii, trebuie spus că poate determina o creștere slabă a fătului, precum și un risc mai mare de naștere prematură și malformații congenitale.

Conținutul bogat de apă din pepene verde poate ajuta femeile însărcinate să-și îndeplinească mai bine cerințele crescute de lichide, ceea ce le poate diminua riscul de constipație, hemoroizi și complicații ale sarcinii.

Cu toate acestea, acest lucru poate fi spus în general, referitor la toate fructele sau legumele bogate în apă, inclusiv roșiile, castraveții, căpșunile, dovleceii și chiar broccoli. Prin urmare, acest beneficiu nu este exclusiv oferit de pepenele verde.

Beneficii ale pepenelui verde în sarcină

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de pepene roșu în sarcină.

Ameliorează arsurile gastrice

Pepenele verde este foarte liniștitor pentru sistemul digestiv. Femeile însărcinate suferă de diverse probleme digestive, cum ar fi aciditatea și arsurile la stomac. Iar pepenele verde are proprietăți ce ajută la ameliorarea acestor probleme, oferind o liniștire instantanee.

Reduce umflarea picioarelor și mâinilor

Edemul sau umflarea ușoară a picioarelor și a mâinilor este frecventă în timpul sarcinii. Pepenele verde prin conținutul său ridicat de apă reduce blocajele din vene și mușchi și astfel ajută la prevenirea edemelor.

Ameliorează grețurile matinale

Pepenele verde, consumat în cursul dimineții, oferă un început de zi foarte revigorant, liniștitor și ușor. Contine proprietati nutritive si energizante care previn aparitia greturilor matinale.

Previne deshidratarea

Toate femeile însărcinate sunt sfătuite să bea foarte multă apă pentru a preveni deshidratarea deoarece aceasta poate provoca contracții premature și poate duce la o naștere prematură.

Pepenele verde conține mai mult de 90% apă, iar consumul său este o modalitate excelentă de a rămâne hidratată.

Reduce crampele musculare

În timpul sarcinii, corpul unei femei trece printr-o gamă largă de schimbări. Greutatea suplimentară și hormonii provoacă dureri ale mușchilor și oaselor.

Consumul de pepene verde, în oricare dintre formele sale, ajută organismul să facă față mai bine acestor schimbări și să ușureze crampele musculare.

Previne pigmentarea

Multe femei însărcinate suferă de piele pigmentată. Pepenii verzi ușurează digestia alimentelor, iar asta are efecte asupra texturii pielii. Mai exact, asta înseamnă că pigmentarea pielii în diferite părți ale corpului este redusă la minimum prin curățarea regulată a organismului.

Tratează constipația

Constipația reprezintă o problemă frecventă în timpul sarcinii. Pepenele verde este foarte bogat în fibre ce ajută la formarea scaunului, iar conținutul său de apă ajută la curățarea căilor de trecere, creând presiune în intestine.

Calmează erupțiile termice

De asemenea, sarcina presupune și mai multă căldură corporală, ceea ce duce la erupții cutanate care, la rândul său, pot provoca iritații și mâncărimi. Pepenele verde, cu puterea sa mare de hidratare și proprietățile de răcire, este o soluție excelentă pentru aceste erupții cutanate.

Vindecă infecția tractului urinar

În primele etape ale sarcinii, multe femei se plâng de infecția tractului urinar. Pepenele verde este perfect tot datorită conținutului ridicat de apă și al proprietăților antibacteriene. Astfel, pepenele verde ajută la eliminarea bacteriilor care stagnează din tractul urinar, scutindu-vă de urinarea constantă și dureroasă.

Susține o vedere sănătoasă

Pepenele verde conține și beta-caroten, un antioxidant ce se transformă în vitamina A, din abundență. În acest fel, ajută la eliminarea radicalilor liberi care pot afecta celulele.

Sprijină formarea osoasă a fătului

În plus, pepenele verde este deosebit de bogat în calciu și potasiu, minerale ce sunt în strânsă legătură cu dezvoltarea oaselor bebelușului.

Pepenele verde este sigur în sarcină? Ce contraindicații are

În general, consumul de pepene verde în timpul sarcinii este considerat sigur. Cu toate acestea, acest fruct are un conținut moderat de carbohidrați și este sărac în fibre, o combinație ce poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Ca atare, femeile cu diabet preexistent sau care prezintă niveluri ridicate de zahăr din sânge în timpul sarcinii (cunoscut sub numele de diabet gestational) ar trebui să evite să mănânce porții mari de pepene verde.

Ca și în cazul tuturor fructelor, pepenele verde trebuie spălat bine înainte de a fi feliat și mâncat sau refrigerat prompt.

Pentru a minimiza riscul de intoxicație alimentară, femeile însărcinate ar trebui să se abțină de la consumul de pepene verde care a rămas la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

Ce spun medicii

Pepenele verde este un fruct hidratant, bogat în diverși nutrienți și compuși benefici pentru sănătate.

Consumul regulat în timpul sarcinii poate reduce riscul de a dezvolta preeclampsie, constipație sau hemoroizi. Totodată, conținutul său bogat de apă poate contribui la scăderea riscului de creștere slabă a fătului, naștere prematură și malformații congenitale.

Cu toate acestea, specialiștii nu au evidențiat în studiile lor unele dintre aceste beneficii și, în multe cazuri, cercetările sunt general-valabile, referindu-se la toate fructele, nu doar la pepenele verde.

În ciuda faptului că este prezentat ca un fruct ce oferă o listă lungă de beneficii suplimentare în timpul sarcinii, niciunul dintre ele nu este argumentat în prezent de știință.

Cu acestea fiind spuse, pepenele verde rămâne un fruct bogat în nutrienți și o modalitate excelentă de a varia alimentația unei femei însărcinate.