Pieptul de pui îngrașă? Câte calorii are un piept de pui la grătar sau la cuptor

Pieptul de pui este o sursă excelentă de proteine slabe, fără prea multă grăsimi. Asta înseamnă că majoritatea caloriilor din pieptul de pui provin din proteine.

Persoanele care consumă suficiente proteine au mai multe șanse să mențină masa musculară și să păstreze un metabolism sănătos. Deoarece pieptul de pui este versatil și relativ ieftin, este indicat să includeți puiul într-un plan alimentar echilibrat și sănătos.

Câte calorii are un piept de pui

O porție de 85 g de piept de pui la grătar, dezosat și fără piele, conține 128 de calorii, 26 de grame de proteine și 2,7 grame de grăsimi, cu zero grame de carbohidrați.

Trebuie să rețineți că multe dintre piepturile de pui ambalate din comerț sunt mult mai mari de 85 de grame. Așadar, dacă mâncați un singur piept, probabil că mâncați mai mult decât o singură porție.

Un procent de 80% din caloriile din pieptul de pui provin din proteine. Restul provine din grăsimi, deoarece pieptul de pui nu are carbohidrați.

Carbohidrați

Pieptul de pui nu conține zahăr sau amidon (cu excepția cazului în care este preparat cu pesmet sau condimente), deci nu are carbohidrați. Sarcina glicemică estimată a pieptului de pui este zero.

Grăsimi

Pieptul de pui fără piele conține o cantitate mică de grăsimi, mai puțin de 3 grame. Este vorba în cea mai mare parte de grăsimi nesaturate (există mai puțin de 1 gram de grăsimi saturate într-o porție de 85 de grame de piept de pui fără piele).

Dacă păstrați pielea pe pieptul de pui, numărul de grăsimi, calorii și proteine va fi mai mare. O porție de 85 de grame de piept de pui prăjit, la grătar sau la cuptor, cu piele, oferă 166 de calorii, 6,6 grame de grăsimi și 25 de grame de proteine.

Pregătirea pieptului de pui adaugă, de asemenea, grăsimi. Dacă folosiți ulei de măsline într-o tigaie, de exemplu, va crește cantitatea de grăsime din preparatul final. Uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate, ambele oferind beneficii pentru sănătate.

Proteine

Pieptul de pui este o sursă bună de proteine slabe. Pentru persoanele care mănâncă frecvent carne, consumul de pui este o modalitate simplă de a satisface o parte din nevoile de proteine ale organismului fără a consuma multe grăsimi.

În funcție de metoda de gătire pe care o alegeți, pieptul de pui este, de asemenea, în mod natural, sărac în sodiu.

Vitamine și minerale

Pieptul de pui este o sursă foarte bună de seleniu, fosfor, vitamina B6 și niacină.

Seleniul este important pentru funcția tiroidiană și pentru ADN. Niacina și B6 fac parte din familia vitaminelor B solubile în apă care joacă un rol esențial în funcționarea celulară.

Beneficii pentru sănătate

Proteinele cu conținut scăzut de grăsimi din pieptul de pui pot oferi multe avantaje semnificative, ceea ce face ca acest aliment să fie un adaos util în multe planuri alimentare.

Mai exact, nutrienții din pieptul de pui pot ajuta la masa musculară, sănătatea oaselor, controlul apetitului și chiar la starea de spirit și somn.

Construiește și menține masa musculară

Proteinele ajută organismul dumneavoastră să mențină masa musculară și, de asemenea, ajută la construirea mușchilor în combinație cu un program de antrenament de forță.

Deoarece pieptul de pui este bogat în proteine, acesta face parte dintr-o dietă care vă poate ajuta să construiți masa musculară. Cercetările arată că pierderile de masă și forță musculară sunt direct asociate cu ratele de mortalitate la persoanele în vârstă. Așadar, chiar dacă nu încercați să vă dezvoltați musculatura, prevenirea pierderii de mușchi este importantă, indiferent de vârstă.

Întărește oasele

Oamenii de știință și medicii credeau cândva că o dietă bogată în proteine animale ar putea reduce densitatea osoasă și crește riscul de fracturi.

Cu toate acestea, cercetări mai recente arată că proteinele lucrează împreună cu calciul pentru a ajuta la protejarea oaselor. Este esențial să consumați suficiente proteine pentru a menține oasele puternice și sănătoase.

Reduce pofta de mâncare

Consumul de proteine vă ajută să vă simțiți sătul, ceea ce poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și la prevenirea supraalimentării.

De exemplu, un mic studiu efectuat pe bărbați supraponderali care au urmat o dietă cu conținut redus de calorii a constatat că cei care au consumat mai multe proteine au prezentat „un control îmbunătățit al apetitului și sațietate”.

Cantitatea de proteine din pieptul de pui îl face să fie o alegere bună pentru dumneavoastră dacă sperați să vă creșteți gradului de sațietate la mese.

Stimulează serotonina și melatonina

Pieptul de pui conține triptofan, un aminoacid esențial care ajută la reglarea sintezei proteinelor. Triptofanul contribuie, de asemenea, la capacitatea creierului de a sintetiza serotonina.

Persoanele cu niveluri scăzute de serotonină pot prezenta simptome de depresie sau pot avea probleme cu memoria. Triptofanul joacă, de asemenea, un rol în melatonină, un hormon important pentru somn.

Alergii

Alergiile la păsări de curte sunt rare, dar sunt cu siguranță posibile. Medicii sugerează că o alergie la carnea de pasăre este la fel de frecventă ca o alergie la carnea roșie (dar faptul că sunteți alergic la un tip de carne nu înseamnă că veți fi alergic la alte tipuri de carne).

Uneori, persoanele cu alergie la ouă au o alergie secundară la păsări de curte. În acest tip de alergie, reacțiile apar de obicei la contactul cu carnea crudă și nu la consumul de carne gătită.

Efecte adverse

Persoanele cu afecțiuni renale trebuie să fie prudente în ceea ce privește consumul de prea multe proteine, mai ales în porții mari. Dacă aveți o boală de rinichi, discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune surse și cantități de proteine pentru dumneavoastră.

Deoarece este o proteină animală, pieptul de pui este nepotrivit pentru persoanele care urmează o dietă bazată pe plante (vegetariană sau vegană).

Cum se păstrează corect pieptul de pui

Puiul crud poate găzdui bacterii, cum ar fi Campylobacter și Salmonella, care pot provoca boli. Gătirea puiului la cel puțin 75 de grade va distruge bacteriile, dar este importantă gestionarea în siguranță a cărnii crude în timpul preparării.

Nu spălați sau clătiți niciodată puiul crud și curățați întotdeauna bine mâinile, ustensilele și suprafețele după ce ați manipulat pui crud.

Atât puiul crud, cât și cel gătit trebuie păstrat în frigider, unde se va păstra câteva zile. Refrigerați sau congelați resturile de pui în termen de două ore de la servire. Atât puiul crud, cât și cel gătit pot fi, de asemenea, congelate timp de până la nouă luni.

Cum se prepară pieptul de pui

Modul în care pregătiți pieptul de pui poate schimba semnificativ numărul de grăsimi și calorii din farfuria dumneavoastră.

Prăjirea, firberea sau frigerea la grătar sunt, în general, cele mai sănătoase metode de preparare dacă doriți să limitați grăsimile din masa dumneavoastră.

Împănarea puiului, prăjirea în unt sau ulei sau adăugarea de condimente, cum ar fi sosul de grătar, va adăuga grăsimi și calorii.