Varza îngrașă? Câte calorii are varza albă sau roșie
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Varza este o legumă sănătoasă, delicioasă și versatilă, care poate fi o completare excelentă a dietei dumneavoastră. Este foarte hrănitoare și bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Mai mult decat atât, unele cercetări au demonstrat că susține digestia, poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce inflamația.

În ciuda conținutului său impresionant de nutrienți, varza este adesea trecută cu vederea.

Se cultivă într-o varietate de forme și culori, respectiv roșu, violet, alb și verde, iar frunzele sale pot fi fie șifonate, fie netede.

Această legumă a fost cultivată în întreaga lume de mii de ani și se regăsește într-o varietate de feluri de mâncare, de la varză murată la salată de varză.

În plus, varza este bogată în vitamine și minerale.

Câte calorii are varza?

O porție de 100 de grame de varză albă crudă conține aproximativ 92% apă și oferă 25 de calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbohidrați și 3 grame de fibre, și grăsimi neglijabile. De asemenea, este o sursă de vitamina C și vitamina K.

Valori nutriționale / 90 grame de varză albă crudă

  • Grăsimi: 0.1g
  • Sodiu: 16mg
  • Carbohidrați: 5.2g
  • Fibre: 2.2g
  • Zaharuri: 2.9g
  • Proteine: 1.1g
  • Potasiu: 151mg
  • Folați: 38.3mcg
  • Vitamina K: 67.6mcg
  • Vitamina C: 32.6mg

Carbohidrați

90 de grame de varză crudă au puțin peste 5 grame de carbohidrați, aproximativ 50% provenind din fibre și 50% din zaharuri naturale. Varza are un indice glicemic foarte scăzut.

Rețineți că indicele glicemic se bazează pe consumul de alimente singure, fără alte alimente combinate. Adăugarea altor alimente cu proteine, fibre și grăsimi va avea un impact dramatic asupra efectului glicemic. Proteinele, grăsimile și fibrele încetinesc eliberarea zahărului în fluxul sanguin.

Grăsimi

Varza este practic un aliment fără grăsimi. Există mai puțin de un gram într-o singură porție de 90 de grame.

Proteine

Varza nu este o sursă importantă de proteine. Mai exact, 90 de grame de varză crudă conțin în jur de1 gram de proteine.

Vitamine și minerale

Varza este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K. În plus, varza oferă puțin calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Varza este un aliment cu un conținut scăzut de calorii, aproape fără grăsimi, dar reprezintă o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K. Oferă fibre, dar nu este o sursă semnificativă de proteine.

Beneficii pentru sănătate

Varza este o legumă hrănitoare ce poate stimula apărarea naturală a organismului împotriva bolilor. Iată câteva beneficii:

  • Varza este o legumă cu conținut scăzut de calorii, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți.
  • Varza conține antioxidanți puternici ce pot ajuta la reducerea inflamației. De asemenea, este plină de vitamina C. Corpul dumneavoastră are nevoie de vitamina C pentru multe funcții importante și este un antioxidant puternic. Varza roșie este deosebit de bogată în acest nutrient, oferind aproximativ 56% din valoarea zilnică la 90 g.
  • Varza conține fibre insolubile, care mențin sistemul digestiv sănătos, oferind combustibil pentru bacterii bune și susținând mișcările intestinale regulate.
  • Varza conține pigmenți puternici numiți antociani, care s-a dovedit că susțin mai multe aspecte ale sănătății inimii.
  • Poate scădea tensiunea arterială. Potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos. Creșterea aportului de alimente bogate în potasiu, cum ar fi varza, poate ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale.
  • Varza este o sursă bună de fibre solubile și steroli vegetali. S-a demonstrat că aceste substanțe reduc colesterolul LDL (rău).
  • Varza este o sursă excelentă de vitamina K
  • Varza este o legumă versatilă care este ușor de încorporat în alimentația dumneavoastră.  O puteți folosi pentru a face multe feluri de mâncare diferite, respectiv salate, tocănițe, supe sau o puteti pune la murat.

Varza în dietă

Popularitatea crescândă a verzei ca aliment favorabil se datorează dietei cu varză. Acest plan alimentar a popularizat varza ca produs alimentar ce susține pierderea în greutate.

Planul de dietă cu supă de varză, împreună cu marketingul creativ, i-au determinat pe oameni să creadă că acest aliment poate asigura pierderea în greutate. Dar adevărul este că niciun aliment, nici chiar varza, nu poate favoriza pierderea în greutate.

Alimentele pot avea un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre, astfel încât veți consuma mai puține alimente și veți avea senzatia de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată. Asta se întâmplă și în cazul verzei.

Acest aliment are foarte puține calorii, așa că va fi un plus sănătos în dieta dumneavoastră în cazul în care vreți să slăbiți. Cu toate acestea, nu trebuie să vă bazați numai pe varză. 

În ceea ce privește nutriția, varza se clasează pe aceeași linie cu broccoli, varza de Bruxelles și conopida. În comparație cu orice altă legumă, varza are cele mai puține calorii și nu are grăsimi.

Unii oameni ajung să piardă în greutate prin consumul regulat de varză și supă de varză. Dar care este motivul din spatele acestui lucru? Se știe că niciun aliment nu poate duce la pierderea în greutate. Deci, cheia scăderii în greutate este de fapt consumul de alimente ce sunt sărace în calorii și bogate în fibre. Când consumați alimente cu un conținut scăzut de calorii, aportul total de calorii scade, drept urmare, cu timpul pierdeți în greutate.

Și acest lucru nu este doar pentru varză, cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele pot ajut, de asemenea, la pierderea în greutate.

Așa că nu trebuie să consumați doar de varză pentru a slăbi, puteți alege și la alte alimente. Dieta ar trebui să fie o combinație a tuturor alimentelor sănătoase care, împreună, completează cerințele voastre nutriționale. Consumul în primul rând de supă de varză pentru o perioadă lungă de timp poate duce la deficiențe nutritive.

Efecte secundare ale consumului de varză

Excesul de varză poate avea și dezavantajele sale. Dacă luați medicamente anticoagulante, atunci consumul de varză în cantități mari poate interfera cu ele.

De asemenea, varza poate avea unele efecte neplăcute asupra sistemului digestiv. Puteți ajunge să aveți scaune moi din cauza unei diete bogate în fibre.

Varza este foarte ușor de adăugat în dietă

Pe lângă faptul că este foarte sănătoasă, varza este si foarte ușor de adăugat în dietă. Poate fi consumată crudă sau gătită și adăugată într-o mare varietate de feluri de mâncare, cum ar fi salate, supe, tocane.

Pe lângă faptul că este adaptabilă la multe rețete, varza este extrem de accesibilă. Indiferent cum ați pregăti varza, adăugarea acestei legume crucifere în farfurie este o modalitate gustoasă de a vă aduce beneficii pe termen lung.

Varza nu este doar un aliment ieftin și disponibil pe tot parcursul anului - este, de asemenea, un aliment cu un conținut scăzut de calorii, minunat pentru cei care doresc să slăbească.