Ce trebuie să știi despre kiwi
Kiwi este un fruct mic, dar nu te lăsa păcălit de mărimea sa. Este plin de savoare și o sursă excelentă de nutrienți.
Chiar dacă nu ai mâncat niciodată un kiwi, probabil că poți identifica unul, cu pielea sa pufoasă și maro, culoarea verde strălucitoare și semințele negre și mici.
Denumit și agrișe chinezești, kiwi este originar din nordul Chinei, unde era consumat mai ales în scopuri medicinale. Abia la începutul secolului al XX-lea, kiwi s-a răspândit din China în Noua Zeelandă și a început să fie cultivat acolo.
Kiwi este o cultură de fructe relativ nouă. Noua Zeelandă a început să-l cultive în scop comercial abia în anii 1940 și nu a fost exportată din această țară în Statele Unite decât în anii 1950. În 1959, o firmă de produse din Noua Zeelandă, constatând că denumirea de "agișe chinezești" nu era atractivă pentru importatorii americani, a început să o numească kiwi, după pasărea națională a Noii Zeelande.
Câte calorii are un kiwi
Menținerea sub control a aportului caloric fără a sacrifica gustul poate fi uneori o provocare. Dar este mult mai ușor cu Kiwi. Există atât de multă aromă într-un ”ambalaj” atât de micuț încât este greu de crezut că există între 90 și 100 de calorii în 2 kiwi.
De fapt, o porție de kiwi conține la fel de mult potasiu ca o banană medie, la fel de multe fibre ca 80 de grame de fulgi de ovăz și mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.
Un kiwi de aproximativ 75 de grame are:
- 44 calorii
- 148 miligrame potasiu sau 3% din doza zilnică recomandată (DZR)
- 2 grame de fibre sau 7% DZR
- 0.8 grame de proteine sau 2% DZR
- 26 miligrame de calciu sau 2% DZR
- 56 miligrame de vitamina C sau 62% DZR
- 7 grame de zahăr
- 1 miligram de vitamina E sau 7% DZR
- 30 micrograme de vitamina K sau 25% DZR
- 12 miligrame de magneziu sau 3% DZR
- 20 micrograme de folați sau 5% DZR
Câte calorii are kiwi comparat cu alte fructe
- 2 kiwi medii (162g) = 90-100 calorii
- 1 mar mediu (182g) = 95 calorii
- 1 avocado (150g) = 240 calorii
- 1 banană mare (154g) = 135 calorii
- Mure (144g) = 62 calorii
- Afine (148g) = 85 calorii
- Smochine (152g) = 111 calorii
- Portocale (184g) = 85 calorii
- Stafide (149g) = 494 calorii
- Struguri (92g) = 62 calorii
- Mango (165g) = 100 calorii
- Căpșune (166g) = 54 calorii
Beneficiile kiwi
Kiwi este un fruct bogat în nutrienți cu multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:
- Bogat în substanțe nutritive: Kiwi este bogat în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, vitamina K, vitamina E, acid folic și potasiu. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre alimentare.
- Stimulează imunitatea: Conținutul ridicat de vitamina C din kiwi poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, facilitând lupta organismului împotriva infecțiilor.
- Ajută la digestie: Conținutul de fibre din kiwi poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației.
- Scade tensiunea arterială: Conținutul de potasiu din kiwi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă.
- Susține sănătatea pielii: Kiwi este bogat în vitamina C, importantă pentru producția de colagen, o proteină care ajută la menținerea pielii sănătoase și ferme.
- Poate reduce inflamațiile: Kiwi conține mai mulți compuși care au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației din organism.
- Poate îmbunătăți calitatea somnului: Kiwi conține serotonină, un hormon care poate ajuta la reglarea ciclurilor somn-veghe și la îmbunătățirea calității somnului.
În general, kiwi este un fruct delicios și nutritiv, care trebuie inclus într-o dietă echilibrată.
Kiwi în dietă
Data viitoare când aveți nevoie de o gustare sau de ceva puțin dulce la desert, luați în considerare consumul de kiwi. Un singur fruct are doar 42 de calorii. De asemenea, acestea sunt ușor de încadrat într-o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Fiecare kiwi are doar 0,4 grame de grăsime.
Alimentele care au o densitate energetică scăzută, cum ar fi fructele și legumele, vă pot ajuta să slăbiți, deoarece conțin relativ puține calorii pe gram de alimente. Consumul acestor alimente vă ajută să vă săturați fără a depăși aportul zilnic de calorii recomandat pentru pierderea în greutate. Fructele de kiwi au o densitate energetică foarte scăzută, cu 0,6 calorii pe gram.
Simpla adăugare a fructelor de kiwi în dietă nu te va face să slăbești. Trebuie să consumați fructe de kiwi în locul altor alimente mai bogate în calorii, de preferință în locul unor opțiuni mai puțin nutritive, cum ar fi gustările și deserturile procesate.
Pentru a pierde în greutate, trebuie să creați un deficit caloric, consumând mai puține calorii decât ardeți pe parcursul activităților zilnice, fie mâncând mai puțin, fie făcând mai multă mișcare. Un deficit de 3.500 de calorii echivalează cu o pierdere în greutate de aproximativ 500 de grame.
Este important de reținut că, pentru a vedea rezultate în ceea ce privește pierderea în greutate, este necesar să mențineți o dietă echilibrată și cu deficit caloric, încorporând diverse fructe, legume și alte alimente nutritive, precum și cu activitate fizică regulată.
Când este cel mai bun moment pentru a mânca kiwi
Fibrele și ușurința cu care se digeră un kiwi îl fac fructul perfect pentru a fi consumat în orice moment al zilei. Singurul lucru la care trebuie să aveți grijă este conținutul de zahăr, deoarece este posibil să aveți o "explozie de energie" dacă mâncați chiar înainte de culcare. În afară de asta, puteți mânca în orice moment.
Cel mai bun moment pentru a vă bucura de kiwi este între mese, pe post de gustare pentru a vă stimula energia în timpul zilei. Fibrele adăugate vor ajuta la digerarea meselor mai mari, iar substanțele nutritive vă satură și vă ajută să aveți energie pe parcursul zilei.
Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este cât de mult mâncați, deoarece nu trebuie să exagerați.
Ce se întâmplă dacă mănânci kiwi în fiecare zi
Consumul regulat de kiwi este benefic pentru sănătate. Kiwi, ca parte a unei diete bine echilibrate, nu numai că ajută la pierderea în greutate, dar reduce și riscul de diabet, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și demență. Consumul a 2 kiwi pe zi are numeroase beneficii pentru sănătate.
Pe de altă parte, ar trebui să evitați dietele extreme. De exemplu, a mânca prea multe kiwi pentru a detoxifia organismul poate fi periculos. Consultați un nutriționist înainte de a schimba dieta.