Sambusek (sau sambousek) este o plăcintă mică, de origine libaneză, umplută cu carne, ce se servește ca aperitiv sau gustare. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Sambusek cu carne. Rețeta tradițională libaneză de plăcintă cu carne

Chiar dacă tabbouleh și falafel sunt două preparate delicioase, nicio experiență culinară libaneză nu este cu adevărat completă fără celebrul Sambusek, adică o plăcintă mică umplută cu carne, ce se servește ca aperitiv sau gustare.

Ce este Sambusek

De obicei, aceste plăcinte libaneze sunt umplute cu carne tocată de vită sau de miel. Însă, acestea pot fi umplute și cu feta sau alte brânzeturi, după imaginația și preferința fiecăruia. Se servesc în cantități mici, de obicei câte trei pe o farfurie.

În Liban, Sambusek se pregătește cu carne de miel, iar brânzeturile pot varia de la halumi la feta. Ceapa, ierburile și condimentele dau savoare preparatului, în timp ce mugurii de pin oferă o textură deosebită. Aceste produse de patiserie pot fi pregătite fie coapte, fie prăjite.

Cum se face aluatul de Sambusek

Pentru a face aluatul de Sambusek, într-un castron, se combină laptele și apa. Se testează temperatura cu degetul. Amestecul trebuie să fie puțin călduț, dar în niciun caz fierbinte. Apoi, se adaugă zahărul și drojdia și se amestecă bine, până când se dizolvă. Se lasă deoparte timp de 15 minute, astfel încât drojdia să fermenteze și să formeze bule la suprafață.

Într-un castron mare, se combină sarea și făina. Apoi, se adaugă uleiul și drojdia. Se frământă până când se obține o minge de aluat omogen. Se adaugă câte o lingură de apă, în cazul în care aluatul este prea uscat, până când se adună.

După aceea, se răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se frământă timp de 5 - 10 minute. Aluatul este gata atunci când, apăsat cu degetul, el revine la forma inițială. Dacă se folosește un malaxor, timpul de frământare trebuie să fie de aproximativ șapte minute.

Se transferă aluatul frământat într-un castron mare și se acoperă cu folie alimentară sau cu o cârpă umedă. Apoi, se lasă să crească într-un loc cald timp de cel puțin două ore sau până când își dublează volumul.

Ulterior, cu mâinile înfăinate, se împarte aluatul în bile mici, cam de mărimea unei mingi de golf. Se acoperă cu un prosop de bucătărie curat și se lasă la crescut timp de o oră.

Ponturi pentru a modela Sambusek

Cel mai simplu mod de a modela Sambusek este de a pune umplutura pe o jumătate din aluat, lăsând liberă o margine. Apoi, folosind o furculiță, se presează marginile suficient de tare astfel încât aluatul să se lipească.

Un alt mod de a forma plăcintele Sambusek este de a folosi un deget pentru a împături colțul plăcintei și de a încreți marginea aluatului până când se obține un model frumos.

Trucuri pentru umplutura de carne

Sambusek cu carne

Umplutura de carne poate fi făcută fie din carne tocată de miel, fie din carne tocată de vită, sau din amestec. Carnea de miel are mai multă aromă, dar poate fi puțin grasă, iar carnea de vită singură ar putea fi insuficientă după gustul unora. Combinându-le, în cantități egale, rezultă un amestec perfect, atât ca textură, cât și ca gust.

În această umplutură de carne pot fi puse și roșii prospete tăiate mărunt și scurse bine, astfel încât să nu se înmoaie aluatul. Adăugate la umplutura de carne și ceapă, roșiile se gătesc alături de acestea doar pentru aproximativ cinci minute, nu mai mult, astfel încât să nu devină prea moi.

După ce se taie roșiile mărunt, acestea se transferă într-o sită fină pentru a se scurge bine sucul. Separat, se sotează ceapa în aproximativ 3 sau 4 linguri de ulei de măsline, până când capătă o nuanță aurie.

Se adaugă carnea tocată și se prăjește la foc mare, apăsând cu dosul lingurii de lemn timp de aproximativ 10 sau 15 minute, scurgând orice exces de lichid. Se adaugă condimentele, sarea și sumacul alături de roșii. Se gătește pentru încă cinci minute. Se gustă umplutura și se potrivește cu sare și condimente, dacă este nevoie.

Rețeta de Sambusek cu carne

Preparare 2 ore
Gătire 40 minute
Timp total 2 ore și 40 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru aluatul de Sambusek

  • 400 de grame de făină simplă sau pentru pâine
  • 120 de mililitri de apă călduță
  • 120 de mililitri de lapte călduț
  • Două lingurițe de drojdie activă uscată
  • O jumătate de linguriță de sare
  • O jumătate de linguriță de zahăr
  • 3 linguri de ulei de măsline sau de ulei vegetal obișnuit
  • 60 de mililitri de lapte pentru ungerea aluatului la finalul rețetei

Ingrediente pentru umplutura de carne

  • 500 de grame de carne tocată de miel sau carne de vită ori amestec
  • 4 roșii medii tăiate mărunt
  • 4 cepe medii tocate mărunt
  • Două lingurițe de 7 condimente sau Baharat ori un amestec de piper negru, paprika, chimen sau ienibahar, coriandru sau cuișoare, nucșoară, scorțișoară și cardamom)
  • O jumătate de linguriță de piper negru
  • O jumătate de linguriță de piper alb
  • O jumătate de linguriță de turmeric
  • O jumătate de lingură de sumac
  • O linguriță de sare 

Mod de preparare

Fiecare țară și familie are propria rețetă de Sambusek și un anumit mod de preparare. Însă, elementele de bază sunt aceleași, indiferent de varianta preferată de fiecare persoană în parte.

Prin urmare, rezumăm: Într-o tigaie mare cu ulei de Floarea-soarelui, se prăjesc ceapa și carnea tocată de miel, vită sau amestec. Apoi, se adaugă mugurii de pin și condimentele preferate - două dintre alegerile populare sunt baharat și za'atar. După ce se rumenește carnea, se ia amestecul de pe foc și se lasă la răcit.

Se formează discuri mici de aluat, de mărimea unei guri de cană, și se umple fiecare disc cu amestecul de carne. Se îndoaie în formă de semilună și se presează cu degetele.

În final, se încinge ulei de Floarea-soarelui într-o tigaie mare, la aproximativ 180 de grade Celsius. Se prăjesc plăcințelele Sambusek în formă de semilună până când devin aurii. Apoi, se pun pe prosoape de hârtie, astfel încât să se scurgă excesul de ulei. Aceste plăcințele libaneze se servesc calde sau reci, simple sau cu sosul preferat.

Cum se fac plăcintele Sambusek la cuptor

Se încălzește cuptorul la cea mai mare temperatură, de obicei la 230 de grade Celsius. Se întind bilele de aluat în discuri foarte subțiri, de aproximativ trei milimetri grosime, adăugând puțină făină, astfel încât să nu se lipească.

Se pune puțină umplutură de carne pe fiecare disc, lăsând liberă o mică margine, și apoi se pliază. Se apasă marginile cu degetele și se folosește fie o furculiță, fie degetul pentru a lipi marginile și a le da o formă.

În final, se ung plăcințelele Sambusek cu puțin lapte, astfel încât acestea să obțină o culoare aurie frumoasă. Se dau la cuptor pentru aproximativ 10 minute până când devin aurii, întorcându-le la jumătatea timpului, dacă este necesar, pentru a se coace uniform.