Plăcinta cu brânză dulce și stafide este foarte gustoasă, nu e greu de făcut și este un desert tradițional și sănătos. Este unul dintre cele mai vechi deserturi din bucătăria românească.

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Plăcinta cu brânză dulce, alături de cea cu mere, este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Se face ușor, este foarte aromată și parfumată și vă va aduce aminte de mirosul din bucătăria bunicii.

Este delicioasă, se poate face în mai multe feluri și adapta în funcție de zona geografică, în funcție de preferințe și de ce ingrediente aveți la îndemână.

Puteți face plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate sau le puteți face voi, în casă. Astăzi vă prezentăm rețeta cea mai simplă, cu foi din comerț.

Se poate face și cu aluat congelat, dar cel mai bine iese cu aluat proaspăt frământat de voi. Găsiți foi proaspete de plăcintă, necongelate, în supermarketuri, la raionul cu produse refrigerate.

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 750 g brânză dulce de vaci
  • 400 g foi de plăcintă
  • 100 g stafide
  • 150 g zahăr
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 3 ouă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie

Mod de preparare

Scurgeți brânza de zer și puneți-o într-un bol încăpător. Adăugați zahărul și zahărul vanilat, ouăle și amestecați bine totul. Adăugați stafidele și coaja de lămâie și încorporați-le.

Topiți untul și amestecați-l cu uleiul. Pregătiți o tavă cu hârtie de copt și preîncălziți cuptorul.

Ungeți fiecare foaie de plăcintă (dacă folosiți foi individuale) cu amestecul de unt și ulei. Puneți jumătate dintre foi una peste alta în tavă, având grijă să le ungeți cu ulei și unt. Întindeți compoziția de brânză și stafide peste ele, după care puneți foile din stratul de sus, după același principiu, unse între ele.

Dați plăcinta la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 170-180 de grade, pentru 30-40 de minute sau până când s-a rumenit frumos.

Poftă bună!