Clătite de cartofi - o rețetă simplă și sățioasă pentru o masă delicioasă în familie sau cu prietenii. Încearcă rețeta și bucură-te de un gust autentic și o textură delicioasă.

Clătite de cartofi - un răsfăț delicios pentru micul dejun sau brunch

Clătitele clasice de cartofi sunt crocante și savuroase, mai ales lângă o porție mare de smântână!

Ce sunt mai exact clătitele de cartofi

Clătitele de cartofi sunt un fel de clătite prăjite din cartofi rași, făină si ouă. Au devenit extrem de populare și le veți găsi servite în unele dintre cele mai sofisticate brunch-uri.

  • Aroma clătitelor de cartofi este definiția expresiei "mai puțin înseamnă mai mult". Sunt combinația perfectă de cartofi și ceapă, cu un minim de condimente.
  • Textură: Undeva aproape de chiftele, clătitele de cartofi sunt făcute cu cartofi și ceapă mărunțite.
  • Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a face 20 de clătite de cartofi. 

Rețeta de clătite de cartofi

Preparare 10 minute
Gătire 10 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de cartofi, mărunțiți
  • 1 ceapă mică mărunțită
  • 1 ou mare
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare, se potrivește după gust
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Se curăță cartofii și ceapa. Se mărunțesc folosind un robot de bucătărie sau o răzătoare de mână.

Adăugați cartofii mărunțiți într-o pânză sau într-un prosop și stoarceți cât mai mult lichid posibil.

Adăugați cartofii și ceapa mărunțite într-un bol, urmate de oul bătut, făina și sarea. Amestecați până când se combină uniform.

Încălziți uleiul într-o tigaie la foc mediu. Puneți o lingură de aluat pentru latke în tigaie și apăsați cu dosul lingurii pentru a-l aplatiza.

Întoarceți clătitele imediat ce devin aurii. Se prăjesc și pe cealaltă parte. Repetați până când rămâneți fără aluat. Serviți imediat și savurați cât sunt încă crocante!

Hai și tu în comunitatea nostră de Instagram și avem pentru tine cele mai interesante rețete, informații culinare și cele mai apetisante imagini.

Sfaturi pentru a obține o textură perfectă

Câteva sfaturi utile pentru a vă ajuta să obțineți acea textură crocantă esențială.

  • Scurgeți cartofii cât puteți de bine. Cu cât stoarceți mai mult lichid și amidon din cartofi, cu atât vor fi mai crocanți. Și nici uleiul nu va sări în timpul prăjirii!
  • Formați clătite de dimensiuni similare. Pentru o gătire uniformă, încercați să păstrați latkes de dimensiuni asemănătoare.
  • Nu aglomerați prea mult tigaia. Deși este tentant să înghesuiți cât mai multe înăuntru, lăsați un spațiu de un centimetru între clătite.
  • Este posibil să fie nevoie să ajustați focul de la mediu la mare pentru a obține acel exterior crocant perfect. Începeți întotdeauna cu focul la mediu pentru a preveni arderea și ajustați pe parcurs! 

Cum se servesc în mod tradițional clătitele de cartofi

Clătitele de cartofi pot fi servite ca garnitură la proteine sau lângă salata preferată sau ca masă de sine stătătoare. Mai jos, găsiți câteva sugestii:

  • Cu mărar și smântână
  • Cu cremă de brânză, urmată de un strat de somon afumat și un strop de mărar (excelent pentru brunch!)
  • Lângă o salată pentru un prânz sau o cină ușoară
  • Cu smântână și sos de mere, alături de pește alb, cum ar fi halibut la tigaie sau cod la cuptor

Cele mai bune sosuri pentru clătitele de cartofi

Se servesc cu un sos răcoritor de smântână și mărar, dar puteți folosi în schimb orice alt sos, cum ar fi hummus, pesto, tzatziki sau chiar sos de mere.