Sosul de mere de casă este atât de ușor de făcut și poate fi folosit în multe feluri de mâncare.

Sos de mere făcut în casă

Rețeta de sos de mere necesită doar câteva ingrediente de bază, respectiv mere, apă și îndulcitor. Și totul se va transforma în ce aveți nevoie pentru preparatele dumneavoastră.

Ce este sosul de mere?

Sosul de mere este un piure (nu neapărat servit ca un adevărat sos) făcut din mere. Se poate face din mere decojite sau nedecojite și poate fi condimentat sau îndulcit. Sosul de mere este ieftin și este consumat pe scară largă în America de Nord și în unele părți ale Europei.

Mai mult decât atât, pentru a face sosul de mere este folosită o gamă largă de soiuri de mere, în funcție de preferința pentru gustul dulce sau acrișor. Versiunile comerciale de sos de mere sunt ușor de găsit în supermarketuri.

Rețeta de sos de mere

Preparare 15 minute
Gătire 40 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 2 kg (aproximativ 8 până la 10 mere, în funcție de mărime) de mere, decojite, fără miez și tăiate în sferturi
  • 3 linguri de suc de lămâie sau oțet de mere (mai mult sau mai puțin, după gust)
  • Până la 100 de grame de zahăr alb (se poate și jumătate, cu zahăr brun), după gust
  • 240 ml de apă
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de scortișoară măcinată (opțional)

Mod de preparare

Așezați merele decojite, fără miez și tăiate în sferturi într-o oală mare. Adăugați fâșiile de coajă de lămâie, sucul de lămâie (sau oțetul), scorțișoara (opțional), zahărul, apa și sarea.

Puteți încerca doar cu jumătate din cantitatea de zahăr și să adăugați mai mult, după gust, mai târziu. Dacă folosiți mai puțin zahăr decât vă indică această rețetă, ar fi bine să reduceți și cantitatea de suc de lămâie sau de oțet. Argumentul este că acidul din sucul de lămâie (sau oțetul) sporește aroma merelor și echilibrează dulceața.

Următorul pas este să aduceți la fierbere la foc mare, apoi se scade temperatura. Acoperiți oala și mențineți la foc mic timp de 15 până la 20 de minute, până când merele sunt complet fragede și gătite. După ce merele sunt fierte, luați oala de pe foc și scoateți cojile de lămâie.

Folosiți un zdrobitor de cartofi pentru a face merele fierte piure în oală și țineți cont că sosul de mere trebuie să fie gros. Pentru un sos de mere mai fin, puteți fie să treceți merele fierte printr-o mașină de tocat, fie să le faceți piure folosind un blender sau un mixer. (Dacă utilizați un blender vertical, puneți puține bucăți și nu umpleți vasul mai mult de jumătate.)

Dacă sosul de mere este prea gros, adăugați mai multă apă pentru a-l dilua.

În schimb, dacă nu este suficient de dulce, adăugați mai mult zahăr după gust. Iar în cazul în care este prea dulce, adăugați mai mult suc de lămâie.

Dacă intenționați să consumați imediat de sosul de mere de casă, trebuie să știți că acesta se va păstra timp de 1 până la 2 săptămâni la frigider.

Această rețetă de sos de mere este perfectă și pentru conservare.

Cum se păstrează sosul de mere pentru iarnă

Se pune sosul de mere în borcane sterilizate și se inchid cu capace. Se pune un prosop de hârtie pe fundul unei oale mari și deasupra se așează borcanele închise, astfel încât să nu se atingă. Turnăm apa cam la doi centimetri sub capace și se lasă până începe să fiarbă. În acel moment, se reduce focul și se lasă borcanele la gătit încă aproximativ 15 sau 20 de minute.

Cu ce ​​se mănâncă sosul de mere

Acest sos de mere este delicios fie fierbinte, fie rece. Se asortează bine cu friptura de porc la cuptor, este grozav cu brânză de vaci ca gustare sau pentru un prânz ușor și în plus, este delicios și ca desert, cu înghețată de vanilie sau iaurt.

De altfel, îl puteți savura chiar și la micul dejun cu iaurt și granola.

Se poate congela sosul de mere proaspăt?

Transferați porțiuni din această rețetă de sos de mere de casă în 3 borcane de conserve cu laturi drepte, împărțind uniform. Puneți o etichetă borcanelor cu data. Depozitați la frigider până se răcește. Apoi, adăugați capacele borcanelor și congelați. Sosul poate rezista la congelator până la 6 luni.

Atunci când aveți nevoie, dezghețați la frigider timp de 24 până la 48 de ore. Pentru a dezgheța rapid, puneți apă caldă de la robinet peste borcane sau umpleți un vas cu apă caldă și introduceți-le acolo pentru a ajunge la o temperatură ridicată cât mai repede posibil.

Sau scoateți sosul de mere congelat din borcan și puneți-l într-un recipient special pentru cuptorul cu microunde, apoi încălziți-l la putere maximă timp de 4 minute.

Puteți încerca să spargeți gheața, la propriu, cu ajutorul unei furculițe și să îl puneți din nou la microunde, la putere mare, până când sosul de mere este dezghețat.