Clătite de post cu lapte de soia și fără gluten vegane perfecte pentru un mic dejun dulce sau un desert delicios. Vorbim despre clătite din doar 5 ingrediente, fără ou și foarte ușoare.

Clătite de post cu lapte de soia și fără gluten - rețetă vegană

Cum se fac clătitele de post?

Există întotdeauna două reguli importante atunci când vine vorba de clătite perfecte.

Indiferent că sunt vegane sau nu, trebuie ca:

  • Toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Acest lucru previne formarea cocoloașelor de făină în aluat, sau a celor de ulei dacă folosiți ulei de cocos.
  • Tigaia să fie antiaderentă. O tigaie pentru clătite este mai subțire decât o tigaie obișnuită, prin urmare, clătitele se vor găti mai repede, iar marginile vor fi subțiri și crocante. Tigăile pentru clătite au un strat antiaderent care împiedică lipirea compoziției, deci este un instrument obligatoriu dacă vreți clătite frumoase și subțiri.

Clătite de post, fără ouă sau înlocuitori de ouă

Clătitele clasice conțin ouă, lapte și unt, dar noi vă garantăm că vă puteți bucura de același gust delicios și fără aceste ingrediente! Nici măcar nu este nevoie de un înlocuitor pentru ouă.

Ies perfecte și fără ou, atâta timp cât folosiți o tigaie antiaderentă.

Clătite de post cu lapte de soia și fără gluten cu numai 5 ingrediente

Aceasta este o rețetă de clătite vegane foarte ușoară și pentru care aveți nevoie de doar 5 ingrediente:

  1. Făină universală – dă cel mai bun rezultat. Pentru un plus de nutrienți, puteți folosi făină albă de grâu spelta.
  2. Lapte de soia sau de ovăz – pentru clătitele de post, aceste două variante de lapte funcționează cel mai bine. Alte opțiuni sunt laptele de migdale sau cel de cocos, dar textura va fi diferită.
  3. Zahăr – se poate folosi și zahăr rafinat, dar este de preferat cel brut, deoarece este mai natural. Recomandăm zahărul de cocos.
  4. Ulei de avocado, ulei de măsline sau ulei de cocos.
  5. Extract de vanilie.

Cum să faci clătitele vegane și fără gluten

Puteți transforma această rețetă într-una pentru clătite vegane, fără gluten. Pur și simplu înlocuiți făina de grâu universală cu un amestec de făină fără gluten. Textura va fi ușor diferită, dar clătitele vor fi delicioase.

 O altă opțiune este să folosiți jumătate făină de hrișcă și jumătate făină universală fără gluten.

Cu ce umplem clătitele

Clătitele făcute după această rețetă sunt subțiri, dar nu se vor rupe cu nicio umplutură. Adăugați prima oară o pastă tartinabilă moale, cum ar fi gem, sirop de arțar, unt de nuci, iaurt de cocos, piure de mere sau ciocolată neagră topită.

Apoi, adăugați puțină textură cu ajutorul fructelor precum căpșuni, felii subțiri de mere, pere, ananas sau ingrediente crocante precum migdale, nucă de cocos deshidratată, alune măcinate, ciocolată neagră mărunțită.

În cele din urmă, adăugați un topping vegan pentru a decora, cum ar fi zahăr pudră, frișcă de cocos, mentă proaspătă sau flori comestibile!

Cele mai bune umpluturi pentru clătite

Mai jos am enumerat cele mai bune 7 umpluturi pentru clătitele vegane. Toate aceste combinații sunt inspirate de clătitele franțuzești.

  1. Cremă tartinabilă din ciocolată neagră, unt de arahide și pudră de cânepă, la care puteți adăuga căpșuni și nucă de cocos deshidratată.
  2. Dulceață de căpșuni cu semințe de chia si unt de arahide cu arahide zdrobite
  3. Dulceață de caise cu nucă de cocos deshidratată și frișcă de cocos.
  4. Gem de mere cu nuci prăjite și scorțișoară.
  5. Sirop de arțar, felii de pere și ciocolată neagră tocată, iar deasupra mentă proaspătă.
  6. Sirop de arțar, iaurt de cocos, felii de ananas și bucăți proaspete de nucă de cocos

Rețeta de clătite de post cu lapte de soia și fără gluten

Preparare 10 minute
Gătire 5 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 250 g de făină universală - sau jumătate făină universal - jumătate făină de grâu integral pentru clătite mai sănătoase
  • 530 ml lapte de soia - la temperatura camerei, sau lapte de ovaz sau de migdale, neîndulcit
  • 2 linguri ulei de avocado – la temperatura camerei, sau ulei de măsline ușor sau ulei de cocos topit
  • 2-4 linguri zahăr - sau zahăr de cocos - adăugați 4 linguri pentru clătite foarte dulci
  • 1 lingură vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară - opțional, pentru a adăuga puțină savoare

Mod de preparare

Înainte de a începe, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Dacă utilizați lapte rece, se vor forma cocoloașe de făină care vă vor da bătăi de cap până veți reuși să le dizolvați.

Într-un castron mare, adăugați făina la alegere - vă recomandăm făină universală de grâu sau de grâu spelta pentru cele mai bune rezultate. Amestecați câteva secunde pentru a îndepărta orice cocoloașe mari. Nu trebuie să cerneți făina.

Adăugați vanilie, zahăr, ulei de avocado și lapte de soia (toate la temperatura camerei).

Bateți energic până se formează aluatul de clătite, fără cocoloașe. Nu este o problemă dacă se formează câteva cocoloașe mici la final, dar dacă vreți să obțineți un aluat foarte fin, folosiți un mixer electric. Compoziția trebuie să fie puțin groasă, dar mai lichidă decât aluatul de pancakes.

Se încălzește o tigaie antiaderență pentru clătite la foc mediu/mare.

Se unge tigaia cu ulei de avocado, folosind o bucată de hârtie absorbantă sau o pensulă de bucătărie. Am folosit aproximativ 1 linguriță de ulei pusa pe o bucata de hârtie absorbantă cu care am uns tigaia. În acest fel evitați să folosiți prea mult ulei.

Puneți compoziția în tigaie, apoi rotiți pentru a întinde aluatul cât mai subțire posibil.

Rumeniți 2-3 minute pe o parte. Știți că este gata atunci când partea inferioară devine crocantă și se desprinde de la sine.

Dezlipiți părțile laterale cu un instrument plat și apoi glisați o spatulă sub clătită pentru a o întoarce pe cealaltă parte.

Mai gătiți încă 1 minut pe cealaltă parte, apoi puneți pe o farfurie și repetați pașii până când nu mai rămâne aluat. Cu această compoziție veți face 8 clătite mari.

Cum păstrăm clătitele de post

În caz ca v-au mai râmas, păstrați clătitele la frigider până la 3 zile. Așezați-le pe o farfurie și acoperiți-le cu un capac de silicon pentru a nu se usca.

Calorii și valori nutriționale

O porție (o clătită) de clătite de post cu lapte de soia are 187 calorii, fară umplutură.

  • Calorii

    187kcal

  • Proteine

    5g

  • Carbohidrați

    30g

  • Zaharuri

    5g

  • Fibre

    1g

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Cât de sănătoase cunt clătitele de post cu lapte de soia

Clătitele au un conținut moderat de zahăr, cu doar 4 g fiecare. Dacă doriți să includeți mai mult zahăr natural în dieta zilnică, puteți opta pentru alegeri mai sănătoase în ceea ce privește umpluturile, folosind bucăți de fructe.

Deoarece prea mult colesterol poate crește riscul de boli de inimă, aportul recomandat este limitat la 300 mg pe zi.

Clătitele de post cu lapte de soia sunt potrivite si pentru pierderea în greutate

Din fericire, nu trebuie să mâncați alimente fade, fără gust pentru a pierde în greutate. În schimb, puteți mânca clătite gustoase. Cheia este să găsiți înlocuitori sănătoși pentru ingrediente, cum ar fi folosirea făinii integrale sau a făinii de hrișcă în loc de făină rafinată și a omiteți siropurile.

Ce sunt clatitele

Clătitele sunt o specialitate din nord-vestul Franței, și au devenit cunoscute și apreciate rapid în toată lumea.

Pot fi atât dulci, cât și sărate, iar umpluturile variază de la cele mai simple( zahăr, dulceață, gem, miere, ciocolată) până la combinații spectaculoase și incitante.

Clătita este un preparat culinar obținut prin coacerea unei foi subțiri de aluat făcut din făină de grâu, ouă, lapte, apă și sare, de obicei de formă rotundă, umplută cu dulceață, marmeladă, gem, ciocolată, brânză dulce sau urdă, consumată ca și desert. Umplute cu brânză sărată, carne, legume, foile de clătită pot intra în componența unor gustări.