Dacă îți plac creveții și aromele asiatice, atunci această rețetă e pentru tine. Creveții prăjiți cu ghimbir, usturoi și ardei iute sunt gustoși și ușor de făcut. Poți să-i faci când vii seara obosit de la muncă sau când ai musafiri și vrei să-i impresionezi. În maxim 20 de minute ai o masă sănătoasă și aromată.

Creveți prăjiți, cu ghimbir, usturoi și ardei iute

Creveții îi poți cumpăra proaspeți sau congelați, dar ai grijă: cei congelați trebuie dezghețați complet și uscați bine, altfel o să iasă apoși în tigaie.

Creveții sunt bogați în proteine și au foarte puține calorii, așa că preparatul este perfect și dacă ești atent la alimentație.

Preparare 10 minute
Gătire 10 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 400 grame creveți proaspeți sau congelați (curățați și decorticați)
  • 2 linguri ulei vegetal (floarea-soarelui sau rapiță)
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • O bucată de ghimbir (aproximativ 3 cm), curățată și tocată fin
  • 2-3 ardei iuți, fără semințe, feliați subțire
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie
  • Sare și piper, după gust
  • Pătrunjel proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Dacă folosești creveți congelați, lasă-i să se dezghețe complet și usucă-i bine cu un șervet de hârtie.

Încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare. Când uleiul este fierbinte, adaugă usturoiul și ghimbirul tocat. Gătește-le 1 minut la foc mediu, până când devin ușor aurii și parfumate.

Pune în tigaie ardeiul iute feliat și amestecă-l rapid, timp de 30 de secunde.

Adaugă creveții în tigaie și prăjește-i aproximativ 3-4 minute, amestecând constant. Vei observa că devin roz-portocalii și opaci – atunci sunt gata. Nu îi găti mai mult, altfel vor deveni gumoși.

Spre final, adaugă sosul de soia și sucul de lămâie peste creveți. Amestecă bine, apoi gustă și adaugă sare și piper, dacă este nevoie.

Scoate tigaia de pe foc și presară deasupra puțin pătrunjel proaspăt sau ceapă verde tocată mărunt.

Servește creveții imediat, cât sunt calzi. Sunt foarte buni cu orez simplu sau noodles. Dacă îți place mai picant, adaugă și fulgi de chili uscați, direct în farfurie.

Note

Dacă nu mănânci foarte picant, folosește doar câteva felii subțiri de ardei iute, fără semințe. Și dacă vrei să schimbi puțin rețeta, poți pune și puțină miere sau zahăr brun, pentru un echilibru interesant între dulce și picant.