Pentru dulceața de pepene galben, ideal este pepenele cu miezul tare, portocaliu și înnecăcios, pentru că fructele se vor păstra întregi și ferme și nu se vor înmuia în sirop.

Dulceață de pepene galben

Dacă aici v-am arătat cum să faceți dulceață de pepene roșu, nu putea lipsi, evident, o rețetă de dulceață de pepene galben. Este sezonul lor, al pepenilor zemoși și parfumați, așa că putem să ne bucurăm de aroma lor pentru tot restul anului, sub formă de dulceață.

Așa cum știți, există mai multe soiuri de pepene galben. Cu miezul galben, cu miezul verde, cu miezul portocaliu, zemoși sau înnecăcioși. Pentru dulceață, ideal este pepenele cu miezul tare, portocaliu și înnecăcios, pentru că fructele se vor păstra întregi și ferme și nu se vor înmuia în sirop. Dar puteți face dulceață și din pepenele zemos. Pe acela nu îl veți mai opări înainte și îl veți lăsa să fiarbă mai puțin.

Cum faci dulceață de pepene galben

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg pepene galben, tăiat cubulețe
  • 1 kg zahăr
  • 500 ml apă
  • zeama de la 1/2 lămâie

Mod de preparare

Curățați pepenii galbeni de coajă și de sâmburi. Tăiați fructul cubulețe potrivite, dar nu foarte mici, pentru că se vor mai fărâma și în timpul fierberii.

Puneți o oală cu apă la fiert. Adăugați bucățelele de pepene și lăsați-le 3 minute, după care le scoateți.

Separat, puneți zahărul cu apa și zeama de lămâie într-o oală pe foc. Când zahărul s-a topit, lăsați siropul să fiarbă 5 minute, cât să se lege. Adăugați cuburile de pepene scurse de apă și opriți focul.

Lăsați dulceața să stea cel puțin o oră, timp în care fructele vor absorbi din sirop. Puneți din nou dulceața pe foc și mai fierbeți la foc iute o jumătate de oră, până când siropul se leagă și capătă o consistență lipicioasă.

Opriți focul și acoperiți dulceața cu o cârpă umedă. Când dulceața s-a răcit cât de cât, o puteți turna în borcane sterilizate.