Descoperă adevăratul gust al Italiei cu înghețata de lămâie. Savurează aromele proaspete și revigorante în această rețetă autentică de "Gelato".

Înghețată de lămâie. Aromele Italiei într-o rețetă autentică de "Gelato"

O experiență delicioasă, perfectă pentru zilele călduroase de vară.

Înghețata de lămâie autentică italiană sau ”gelato al limone” se face din doar câteva ingrediente simple - lămâi bune, organice și netratate, lapte, smântână și zahăr. Modul de preparare este foarte ușor, fie cu un aparat de făcut înghețată, fie fără. 

Pentru ca această înghețată să aibă un gust sublim trebuie să folosești ingrediente proaspete și de înaltă calitate. Laptele trebuie să fie integral și proaspăt, deci nu folosi lapte degresat, UHT sau lapte praf, pentru că nu vei obține ”gelato”-ul autentic italian, cu gustul său bogat și textura cremoasă.

Smântâna trebuie să fie groasă, proaspătă și de înaltă calitate. La rândul lor, lămâile trebuie să fie de o calitate excelentă, foarte zemoase și parfumate. Nu este nevoie să folosești coaja pentru a face gelato de lămâie, acest detaliu depinde de propriul tău gust, dar este totuși mai bine dacă sunt lămâi organice. 

Înghețata de lămâie este unul dintre cele mai populare deserturi de vară din toate timpurile. Trebuie să fie dulce, dar nu prea dulce, astfel încât să își păstreze prospețimea și puterea de a stinge setea.

Rețeta de înghețată de lămâie

Timp total 45 minute

Ingrediente

(pentru aproximativ 750 grame de înghețată)

  • 125 de mililitri de suc de lămâie (aproximativ trei lămâi)
  • 150 de grame de zahăr granulat
  • 250 de mililitri de lapte proaspăt integral
  • 250 de mililitri de smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Prin urmare, mai întâi îți vom arăta cum să faci înghețată de lămâie cu ajutorul unui aparat de înghețată. Apoi, îți vom arăta cum să faci gelato de lămâie fără aparat de înghețată.

Prepararea unui gelato fără mașina de înghețată necesită mai mult timp și mai multă răbdare, dar merită efortul, pentru că gelato-ul tău de lămâie făcut în casă va fi la fel de bun ca cel cumpărat dintr-o gelaterie italiană.

Cum să faci înghețată de lămâie CU aparat de înghețată

Pasul 1

În primul rând, spală și stoarce lămâile. Vei avea nevoie de aproximativ 125 de mililitri de suc de lămâie proaspăt stors. Bineînțeles, depinde de mărimea lămâilor. Aproximativ trei lămâi ar trebui îți ajungă. Strecoară sucul printr-o strecurătoare pentru a îndepărta semințele sau cojile.

Pasul 2

Toarnă sucul strecurat într-un recipient mai mare. Adaugă zahărul la sucul de lămâie și amestecă.

Apoi, adaugă smântâna groasă și în final laptele integral. Amestecă bine cu o lingură până când zahărul este complet dizolvat.

Atenție! Este foarte important ca smântâna și laptele să fie foarte reci.

Pasul 3

În acest moment, toarnă amestecul în coșul aparatului de înghețată, închide-l și apasă butonul de pornire. După aproximativ 40 de minute (timpul poate varia în funcție de modelul aparatului), înghețata de lămâie este gata. Dulce, proaspătă și cremoasă. Îți rămâne doar să o savurezi.

Atenție! Cel mai bun aparat de înghețată pe care îl poți găsi pe piață este cel cu un compresor ce răcește în timp ce amestecă înghețata. Acest aparat de făcut înghețată este foarte asemănător cu cele profesionale.

Cum să faci înghețată de lămâie FĂRĂ aparat de înghețată

Însă, în cazul în care nu ai un aparat de făcut înghețată, nu îți face griji. Într-adevăr, este nevoie de mai mult timp (5 ore în loc de aproximativ 40 de minute) și de mai multă muncă, dar rezultatul este tot excepțional. Iată cum se face:  

Pasul 1

Mai întâi, spală și stoarce lămâile. Vei avea nevoie de aproximativ 125 de mililitri de suc de lămâie. Strecoară sucul printr-o strecurătoare pentru a îndepărta semințele sau coaja.

Pasul 2

Toarnă sucul de lămâie într-un bol mai mare. Adaugă zahărul și amestecă. După aceea, adaugă laptele integral foarte rece. Amestecă bine cu o lingură până când zahărul este complet dizolvat.

Pasul 3

Bate frișca folosind un mixer vertical sau un tel electric.

Pasul 4

Apoi, adaugă amestecul de lapte și lămâie și amestecă ușor de jos în sus pentru a se combina. Toarnă amestecul într-un recipient pentru gelato și pune-l în congelator pentru aproximativ cinci ore.

La fiecare 30 de minute trebuie să spargi suprafața înghețată. Așa că scoate gelato-ul din congelator și amestecă timp de aproximativ 30 de secunde folosind un mixer vertical sau un tel electric la viteză mică.

Acest pas este necesar pentru a preveni formarea de cristale de gheață în gelato și pentru a obține un rezultat cremos. Desigur, acesta este un proces puțin mai laborios, dar merită. La final, vei avea cu siguranță un gelato al limone italian autentic și teribil de bun!

Cum se servește înghețata de lămâie

Înghețata de lămâie sau gelato al limone este unul dintre cele mai populare deserturi de vară din toate timpurile. Dulce, dar cu un gust proaspăt, este un desert excelent după masă sau o gustare delicioasă, mai ales în sezonul cald.

În comparație cu clasicul sorbet de lămâie (care, ca toate sorbeturile, este un desert înghețat format doar din zahăr și fructe), gelato de lămâie include o parte grasă, formată din lapte și smântână. Ține cont de acest fapt dacă vrei să savurezi gelato de lămâie după o masă bogată.

Gelato de lămâie este adesea combinat cu înghețată de căpșuni. La fel ca înghețata Fior di Latte și înghețata de ciocolată, căpșunile și lămâia sunt cele mai populare asocieri clasice și arome ce trebuie să fie încercate în fiecare gelaterie italiană.

Înghețată de lămâie: Sfaturi și variante

Nu uita că este important să strecori sucul de lămâie după ce îl storci, pentru a îndepărta bucățile de pulpă, astfel încât înghețata să aibă o textură fină și cremoasă.

Dacă îți mai rămâne înghețată o poți păstra într-o tavă la congelator. Nu uita să o scoți din congelator cu cel puțin 10 minute înainte de a o servi, pentru a o face din nou moale și cremoasă.

Partea apoasă a sucului de lămâie îngheață, astfel că gelato de casă se întărește după orele petrecute în congelator, în ciuda prezenței zahărului și a smântânii. Acest lucru este cu atât mai valabil pentru un gelato de casă cu fructe.

Gelato cu suc de lime

Dacă îți place lămâia, poți înlocui sucul de lămâie cu suc de lime, păstrând proporțiile, pentru a obține un gust diferit, foarte intens și foarte estival! Sau poți decide, de asemenea, să folosești jumătate suc de lămâie și jumătate suc de lime.

Ar trebui să adaugi coajă de lămâie? O chestiune de gust

Pentru o aromă mai puternică de lămâie poți adăuga coaja rasă de la o lămâie sau de la o jumătate de lămâie. Dar ai grijă! Nu tuturor le place să compromită textura netedă, moale și catifelată a gelato-ului cu bucățele de coajă. În cele din urmă, este o chestiune de gust.

Mai mult decât atât, dacă nu dai pe răzătoare cu foarte mare atenție partea galbenă, partea albă a lămâii ar putea să îți facă gelato-ul foarte amar.

Înghețată de lămâie vegană

Dacă ai intoleranță la lactoză sau dacă ai ales să urmezi o dietă vegană, poți înlocui laptele și smântâna cu lapte și smântână de soia sau cu alt lapte și smântână pe bază de plante. Asigură-te doar că smântâna în cauză este smântână de desert, adică cea pentru frișcă, ca să fie clar.

Depozitare

Puteți păstra înghețata de lămâie în congelator timp de aproximativ zece zile. Nu uita să o scoți cu aproximativ 10 minute înainte de servire.